SYK I ETT ÅR: Hege beskriver seg selv som «levende død» i ett  år. Hun hadde ikke krefter til å leke med barna, eller jobbe. (Foto: Privat/TV  2)
SYK I ETT ÅR: Hege beskriver seg selv som «levende død» i ett år. Hun hadde ikke krefter til å leke med barna, eller jobbe. (Foto: Privat/TV 2)

Hege var «levende død» etter flåttbitt

Hege trosset helsevesenets råd, og føler seg nå som et nytt menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hege Kristin Sunde fra Lier hadde i lang tid kjent at noe var galt med kroppen hennes. Hun sier selv hun følte seg som en «levende død».

– Det var et smertehelvete, det var sånn at jeg kunne ligge våken om natta uten å ha sjans til å sove. Jeg var helt hoven i kroppen, klarte nesten ikke å holde øynene oppe, sier hun.

Ett års sykemelding

I januar i fjor ble trebarnsmoren så dårlig at hun ikke klarte å jobbe. Motvillig måtte den tidligere så energiske økonomisjefen i Lier kommune sykmelde seg. Hun forble syk i ett år.

– Jeg sov hele dagene mens ungene var på skolen, sånn at jeg greide å være oppe i to timer sammen med dem da de kom hjem, sier Hege.

På det tidspunktet ante hun ikke hva som var galt. Etter utallige runder i helsevesenet fikk Hege endelig svar på hva som feilte henne, da hun testet positivt for flåttinfeksjonen borrelia hos fastlegen.

SYK: Her var Hege syk. Det tok ett år, og en god slump med penger for å bli frisk. (Foto: Privat)

Men den korte antibiotikakuren hun fikk hjalp lite, og da hun ble henvist til nevrologisk avdeling på Drammen sykehus, skjønte hun at kampen for å bli frisk langt i fra var over.

– Jeg ble ikke akkurat tatt veldig på på alvor, sier Hege. Hun ble testet for MS, men fikk ikke utslag.

Omstridt diagnose

Diagnosen kronisk borreliose er svært omstridt. Ifølge det norske helsevesenet skal maks fire uker antibiotika ta knekken på alle borreliabakterier i kroppen. Men som TV 2 har fortalt i flere reportasjer, er det mange som ikke blir friske av denne behandlingen. Andre får aldri diagnosen fordi testene er usikre, noe også Helsedirektoratet erkjenner.

Les også: Helsetopp innrømmer mangel på flåttkunnskap

– Det er ikke nok å gjøre en test. Det må gjøres flere tester, og i tillegg må det gjøres en grundig klinisk vurdering, sa avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Kristin Mehre til TV 2.

Kjendis fikk tema på banen

Da villmarkshelten Lars Monsen nylig sto fram som flåttsyk og kritisterte myndighetene for å undervurdere sykdommen. Da skjøt debatten fart, og saken ble også et tema på Stortinget.

– Jeg vil forholde meg aktivt til dette. Vi må sette i gang mer forskning, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

For de som allerede har blitt syke er forskning en mager trøst.

– Det gir håp for barnebarna mine hvis de får borrelia, men det hjelper ikke for de som er syke i dag. Det er viktigere å sette av penger til å se på hvilken forskning som allerede eksisterer enn bruke penger på å finne ut noe som andre har funnet ut for 20 år siden, sier Hege.

Trosset legenes advarsler

Hege trosset legenes advarsler om farene ved langvarig antibiotikabehandling og oppsøkte privatklinikken «Norsk borreliose senter». Her mener de nyere forskning fra USA og Tyskland viser at flåttbitt kan gi kronisk infeksjon som krever langvarig antibiotikabehandling. Og behandlingen hjalp Hege.

Etter bare noen måneder med behandling var Hege tilbake i full jobb som økonomisjef, og et halvt år etter avsluttet kur, føler hun seg helt frisk.

– Jeg har masse energi, og har ikke tid til å sitte i sofaen. Jeg må ta igjen alt, sier hun til Lørdagsmagasinet.

– Klasseskille

Hege er takknemlig for at hun har hatt økonomisk mulighet til å bli frisk. Mange har ikke råd til å opprøke privatklinikken.

– Det blir et klasseskille, de som kan og de som ikke kan få hjelp. Så jeg oppfordrer Støre til å ta en prat med datteren min, for å høre hvordan det var å få mammaen sin tilbake. Det handler om hvert enkelt menneske, sier hun.