EFFEKTIVT: Ønsker du å gå ned noen kilo gjør du lurt i å satse på treningsøkter som varer i en halvtime, ifølge ny studie. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/)
EFFEKTIVT: Ønsker du å gå ned noen kilo gjør du lurt i å satse på treningsøkter som varer i en halvtime, ifølge ny studie. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/)

Jentene strømmer til helsestudioene

Nå trener dobbelt så mange voksne på studio som i idrettslag.

Trim deg jorden rundt med Sporty

– Det er på tide å tenke nytt og sette treningsbransjen på kartet som viktig folkehelseaktør, sier Christine Thune til TV 2.

Hun er produktsjef i Stamina HOT, en nystartet nasjonal treningssenterkjede med 55 sentre. HOT står for helse og trening.

LES OGSÅ: Forskere: Bygg helsestudioer, ikke fotballbaner

BJARNE PÅ SOFAEN: Bjarne Brøndbo i samtale med Christine Thune under Stamina HOTs lansering av sofatrening på Norges idrettshøgskole 8. september. (Foto: Eik, Robert S./)
BJARNE PÅ SOFAEN: Bjarne Brøndbo i samtale med Christine Thune under Stamina HOTs lansering av sofatrening på Norges idrettshøgskole 8. september. (Foto: Eik, Robert S./)

– Bygg flere helsestudioer


TV 2 kunne før helgen avsløre en ny rapport som avslører at norsk idrett svikter folkehelsen. De tradisjonelle idrettslagene taper terreng, mens stadig flere voksne – og kvinner spesielt – velger helsestudio i stedet.

Helsestudio er nå dobbelt så populært som idrettslag blant den voksne delen av befolkningen.

Feilsatsing

Forskerne, med idrettsprofessor Gunnar Breivik og førsteamanuensis Kolbjørn Rafoss i spissen, mener Norges Idrettsforbund langt på vei har feilet i å skape aktivitet for voksne over 20 år, og at det i et folkehelseperspektiv er ulønnsomt å bygge nye fotballbaner. Deres konklusjon er klar: Bygg heller helsestudioer og turstier.

LES OGSÅ: Jobben din forteller hvor sporty du er

Ikke overrasket

Stamina HOT har 40 kontorer med offentlig godkjent bedriftshelsetjeneste, 1700 ansatte og over 70.000 medlemmer. Motto: Å gjøre Norge friskere

Thune er ikke overrasket over konklusjonene i idrettsforskernes rapport.

– Dette kommer neppe som noen overraskelse når man vet hvem idrettslagene tilrettelegger aktivitet for, og hvor markant frafallet fra organisert idrett er i tenårene. Hverdagsaktiviteten går ned og vekten vår øker. Denne trenden vil bare øke i årene fremover. Myndighetene må legge til rette for at enda flere trener og bruke skattepengene og andre virkemidler slik at de kommer flest mulig til gode

TV 2 Sporty kan avsløre at vårt eget syn på hva som er normal utseende og kroppsfasong har endret seg drastisk de siste tiårene. Se de oppsiktsvekkende bildene her.

Kvinnene må bli tilgodesett

– Tallene viser at vår bransje nå er den største tilretteleggeren for fysisk aktivitet og god folkehelse, i tillegg til nordmenns bruk av skog og mark, sier, sier Christine Thue.

Idrettsforskerne mener Norge må bygge flere anlegg som kvinner benytter seg av. Det generelle mønsteret er at flere menn bruker de tradisjonelle konkurranseidrettsanleggene. Breivik og Kalfoss etterlyser et bedre system for fordeling av spillemidler slik at det blir en jevnere fordeling av anlegg til jenter/kvinner og gutter/menn.

LES OGSÅ: Billigtrening skal få folk i form

Vi må vurdere hvilke virkemidler vi skal ta i bruk for å nå dem som trenger det mest

Vil vurdere nøye

Henriette Øien er fungerende direktør i Folkehelsedivisjonen. Hun presiserer at Helsedirektoratet, som har bestilt rapporten, ennå ikke har fått den endelige versjonen.

– Vi må gå igjennom den før vi kan komme med eventuelle anbefalinger og forslag til tiltak overfor vårt departement. Ett av våre mål er å fremme fysisk aktivitet i befolkningen. Vi må vurdere hvilke virkemidler vi skal ta i bruk for å nå dem som trenger det mest, sier Øien til TV 2.

Har idretten forsømt seg og satset for mye på barn og toppidrett? Si din mening i kommentarfeltet!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!