STATUS: Å trene mye er blitt et statussymbol, mener 8 av 10 norske ledere. Men det er slett ikke alle nordmenn som liker å trene, viser ferske undersøkelser. (Foto: Colourbox / illustrasjonsbilde/)
STATUS: Å trene mye er blitt et statussymbol, mener 8 av 10 norske ledere. Men det er slett ikke alle nordmenn som liker å trene, viser ferske undersøkelser. (Foto: Colourbox / illustrasjonsbilde/)

Jobben din forteller hvor sporty du er

Sjekk om du tilhører sprekingene eller slappfiskene.

Trim deg jorden rundt med Sporty

Nordmenn som jobber over 40 timer i uken, altså de som jobber mest, er de som trener mest.

De som ikke er i arbeid trener minst.

Dette viser en fersk rapport utarbeidet av idrettsprofessor Gunnar Breivik og førsteamanuensis Kolbjørn Rafoss.

Så mye trener sjefen – les mer nede i saken!

GRUPPETRENINGSGUIDEN: På helsestudio kan du velge mellom et utall gruppetreningstimer som passer dine interesser og behov. Her fra en bodybalance-time på SATS i Bergen med (foran t.v.) Malin Mjaatvedt.  (Foto: Eivind A. Pettersen)
GRUPPETRENINGSGUIDEN: På helsestudio kan du velge mellom et utall gruppetreningstimer som passer dine interesser og behov. Her fra en bodybalance-time på SATS i Bergen med (foran t.v.) Malin Mjaatvedt. (Foto: Eivind A. Pettersen)

Flere kvinner på helsestudio

Den voksne befolkningen er blitt mer aktive på fritiden de siste årene. Mange har endret sine treningsvaner, som er positivt for folkehelsen. Men det har oppstått et større klasseskille mellom dem som trimmer og dem som ikke gjør det.

Stadig større grupper i befolkningen, spesielt eldre og kvinner, slutter opp om styrke og utholdenhetsaktiviteter. Helsestudioene har mye av æren for dette. Et tilsvarende aktivitetsmønsteret finner vi i våre naboland, deriblant Danmark.

Bergen voss 3 (Foto: Tom Guldbrandsen/)
Bergen voss 3 (Foto: Tom Guldbrandsen/)

Idrettslagene taper terreng

Oppslutningen om den organiserte idretten går tilbake, mens kundene strømmer til private helsestudio. De private tilbudene aktiviserer i dag dobbelt så mange voksne som idrettslagene.

I løpet av perioden 1985 til 2011 har den norske befolkningen økt sin fysiske aktivitet på fritiden. I 2011 trente nesten to tredjedeler (65 prosent), 1–4 ganger i uken, mens bare 14 prosent trente 5 ganger i uken eller mer, slik Helsedirektoratet anbefaler.

Likevel viser Den europeiske tidsbruksundersøkelsen (HETUS) at Norge ligger nest nederst i Europa i samlet daglig fysisk aktivitet knyttet til transport, turer, trening, og idrett.

Dette skyldes at den samlede hverdagsaktiviteten går ned. Konklusjon: Det hjelper ikke å trene 45 minutter hvis du kjører bil, tar heis og ligger på sofaen resten av dagen.

Idrettsforskerne Breivik og Rafoss mener det vil være lettere å få de moderat aktive til å bli mer aktive, enn å få den femtedelen som er totalt inaktiv, til å begynne med fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: Stadig færre gidder dette

Norske ledere: – Status å trene mye

Det store flertall av yrkesaktive her i landet trener minst en gang i uken. Ledere i bank- og finansbransjen trener mest.

Å trene mye er blitt et statussymbol, mener 8 av 10 norske ledere.

Dette viser en fersk arbeidsmarkedsundersøkelse utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice.

Treningspress på jobben

1400 ledere og 1000 arbeidstakere uten lederstilling er spurt. 44 prosent av lederne svarer at de trener flere ganger i uken, mens 18 prosent trener en gang i uken. 2 prosent trener hver eneste dag.

7 av 10 vanlig ansatte tror ikke at trening i arbeidstiden påvirker deres helsetilstand eller sykefravær.

Undersøkelsen viser at 20 prosent av lederne opplever treningspress på arbeidsplassen.

Størst er presset blant ledere under 35 år (30 prosent) og i olje- og gassbransjen (32 prosent).

Kun 12 prosent innen handel opplever treningspress på jobben.

Føler du treningspress på din arbeidsplass? Si din mening i kommentarfeltet!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!