Studenten Stanley Guenter renser en av steinene som ble funnet i La Corona i juni 2012. innskriften avslører om vi har dommedag i vente 21. desember 2012.
Studenten Stanley Guenter renser en av steinene som ble funnet i La Corona i juni 2012. innskriften avslører om vi har dommedag i vente 21. desember 2012.

Under en måned til «verden går under»

Den 21.12.12 nærmer seg med stormskritt, den siste dagen i mayakalenderen. En ny oppdagelse i Guatemala kan gi svaret på hva vi har i vente. Delta i debatten her!

Kalenderen til mayaindianerne er 5125 år lang.

Den 21. desember 2012 er kalenderen slutt. Verdens undergang, dommedag, ragnarokk?

Mayakalenderen

Mayaindianerne trodde at gudene skapte tre mislykkede verdener, og så en fjerde verden som vi lever i.

Bolon Yokte' K'uh. (Foto: Wikimedia Commons)

Når den siste dagen er over dukker B'olon-Yokte opp. Han er guddommelig, og har med seg krig og konflikt.

Les: Ett år til verdens ende

Inntil nylig kom alt vi visste om mayakalenderen og historien om B'olon-Yokte fra en eneste inskripsjon funnet i Mexico.

Den 28. juni ble det oppdaget en ny tekst, hogget inn i en steintrapp La Corona i Guatemala. Se bildet helt øverst.

Jaguarpote

Tolv trinn av trappen forteller om besøket til Yuknoom Yich'aak K'ahk'.

Jaguaren er i familie med tiger, løve og leopard, og er det eneste store brølende kattedyret i Sør-Amerika. Den er større enn leoparden, og glad i å svømme. (Foto: Ap)
Han var den mektigste mayalederen da han levde, og fikk tilnavnet «Jaguarpote». Forskerne trodde han døde i et stort slag i Tikal i 695, men funnet viser at han var i La Corona i 696.

I teksten omtaler Jaguarpote seg som kongen over den 13. k'atun.

Det var dette som fortalte forskerne at teksten kunne gi ny informasjon om mayakalenderen.

13. bak'tun

K'atun er en av enhetene i kalenderen; 7200 dager, eller nesten 20 år.

Innskriften forteller at Jaguarpote forsøker å samle støtte etter nederlaget. Han forteller at hans dynasti skal fortsette inn i fremtiden: Jaguarpotes etterkommere skal regjere også i den 13. bak'tun.

Marcello Canuto leder institutt for Mellom-Amerika studier ved Tulane University i New Orleans. (Foto: Tulane University)
En bak'tun er 20 k'atun, og den 13. bak'tun er over den 21. desember 2012.

– Dette forteller oss er at når det var en krise på gang, brukte mayaene kalenderen til å fortelle om kontinuitet og stabilitet, forteller Marcello Canuto ved Tulane University til Live Science.

Teksten viser at den 13. bak'tun er en viktig dato som ville blitt markert.

– Men mayaene knytter den ikke til profetier om verdens ende, sier Canuto.

Om under en måned vet vi om han har rett, og 21. desember går over i historien som en helt alminnelig fredag.

Ja ikke helt alminnelig.

Det som er helt sikkert er at solen snur klokken 11.11 den 21. desember 2012, og at vi forhåpentligvis ikke har annet i vente enn lysere dager.

Les: Nå forsvinner solen

Verdens ende

Dommedag slik den er fremstilt i Nürnbergkrøniken utgitt i 1493. (Foto: Wikipedia)
Så mange religioner har en forestilling om verdens undergang at det har fått et eget navn; eskatologi.

De kristne tror Jesus kommer ned på jorden på dommedag. Der skiller han levende og døde i to grupper. De salige går sammen med Jesus gjennom perleporten til himmelen, de fordømte må ta trappene ned til helvete og evig fortapelse.

Kristendom, islam og jødedom har felles røtter, og deler noen av forestillingene om dom, paradis og helvete.

Ragnarok

Vikingene mente verden var en stor skive, som de kalte Midgard.

Midt i verden var borgen Åsgard, her bodde gudene. I utkanten av verden holdt jotner og troll til. Utenfor var det hav, og her regjerte Midgardsormen.

Tor med hammeren sloss med Midgardsormen under Ragnarok. Bildet er fra boken Den ældre Eddas Gudesang, utgitt i 1895. (Foto: Wikipedia)
I Åsgard vokste det et stort tre, Yggdrasil. Det hadde grener som strakte seg ut over hele verden. Så lenge det er friskt og grønt vil verden bestå.

Ragnarok, verdens ende, innledes med store slag mellom guder og jotner. Etter tre år med iskald vinter, oversvømmelser og elendighet dør Yggdrasil. Bare menneskene Liv og Livtrase overlever, og er starten på en ny og bedre verden.

I sirkler

Buddhister og hinduer tror ikke på verdens ende, men at eksistensen går i sirkler. Når en tidsepoke er slutt, starter det en ny.

Også menneskene blir født på ny og på ny. Ved å oppnå den rette innsikt og forståelse slipper man ut av denne stadige sirkelen av slit, og kan nyte evigheten i fred og ro.

Nibiru

Rundt om i ulike nettsamfunn hevdes det at solsystemet har en tiende planet.

Det er påstått at dette bildet viser Nibiru, men det er stjernen V838 fotografert med romteleskopet Hubble i 2002. (Foto: NASA / Hubble)
Den går i en helt spesiell bane, som gjør at den kommer nær oss bare en gang hvert 3600-år. Neste gang dette skjer skal være i 2012, og det spekuleres i at dette er koblet til Mayakalenderen.

Nibiru skal være mellom to og fem ganger større enn jorden, og gravitasjonskreftene fra den kommer til å lage kaos. Jordaksen vil endres, og vi kommer til å oppleve enorme tidevannsbølger, jordskjelv og vulkanutbrudd.

I følge teorien skal planeten i en periode ha gjemt seg bak kometen Elenin.

Les: Verden skjelver, nå kommer kometen Elenin

NASA kaller teorien om Nibiru for sludder.

– Hadde en planet vært på vei mot oss i 2012 ville astronomene ha fulgt banen i minst ti år, og den ville nå vært synlig med det blotte øyet, skrev NASA i 2011.

Hva tror du skjer 21. desember? Stem øverst til høyre!

Hva synes du om saken? Delta i debatten under!

Les også: Dommedagsflyktninger strømmer til Frankrike