Perry Olsson er nøye når han gjør klar skiene til de beste i Norge. (Foto: MATS WEDERVANG/)
Perry Olsson er nøye når han gjør klar skiene til de beste i Norge. (Foto: MATS WEDERVANG/)

Smøretips fra landslaget: Slik får du superski i vinter

Få de beste tipsene her.

Beitostølen (TV 2 Sporten): Skisesongen nærmer seg med stormskritt, og før du legger ut på den første langturen er det lurt å smøre skiene. Det er ikke alltid like lett å vite hva man bør gjøre for å få godt feste og god gli.

– Bruk sandpapir
Derfor spurte tv2.no landslagssmørerne Ulf Olsson og Kai Selbæk om de kunne komme med noen gode tips til deg som lurer på hva du bør gjøre.

Se instruksjonsvideo øverst i saken!

– Det viktigste er å rengjøre skiene fra i fjor. Så kan man begynne fra scratch. Legg gjerne på en hard glider. Når det kommer til festesmøringen, så er det viktig å bruke sandpapir først. Dette gjør man for å rubbe opp festesonen. Videre bør man varme inn de første lagene for at det skal sitte ordentlig. En veldig vanlig feil mosjonister gjør er at man ikke bruker sandpapir og glemmer å varme inn det første laget. En annen feil er at man legger for få lag. Man kan gjerne legge 7-8 lag, sier Olsson.

– En grønn Swix grunnvoks er viktig å legge først. Bygg opp med en kald til å begynne med. Så kan du legge på mildere og mildere, sier Selbæk.

Kai Selbæk bruker tid før han starter smøreprosessen. (Foto: MATS WEDERVANG/)
Kai Selbæk bruker tid før han starter smøreprosessen. (Foto: MATS WEDERVANG/)

Selbæk er tydelig på hvilken feil som er vanligst.

– Man rubber ikke festesonen nok. Bruk sandpapir (korningsgrad 100). Da får du grov struktur i festesonen. Da blir smøringen du bruker i festesonen sittende, slik at den ikke forsvinner etter en eller to kilometer. Da får du ingen god skiopplevelse, sier han.

LES: Northug visualiserer spurter med sine konkurrenter på trening
LES: Northug: – Føler ikke jeg trenger å hilse på Emil Jönsson

Viktig med strykejern
Det kreves ikke mye utstyr for å smøre skiene skikkelig. For å få et godt resultat trenger du smørejern, skrape og børste.

– Strykejernet er basen. I tillegg trenger man en god børste. Med strykejernet kan du legge glider, og du kan varme inn de første lagene av festesmøringen, sier Olsson.

Han advarer mot å kjøpe for mange produkter.

– Man skal ikke gjøre det for vanskelig. Jeg synes det er viktig at man bruker få produkter. Grønn grunnsmøring, noe som et litt mykere og klister er alt man behøver. Det kommer man veldig langt med, sier Olsson.

Selbæk rister på hodet av folk som ikke rengjør skiene sine på våren.

– Det holder ikke. Jeg tar det som en selvfølge at man renser skiene og legger på glider. Rikelig med glider. Da ligger skiene godt til høsten. På vinteren kan man legge på en hard glider, for eksempel LF6. Den er også billig, sier Selbæk.

LES: Fotballstjernene knust av langrennsjentene: – Vi hadde flere profiler før

– Bli kjent med smøresonene
Åge Skinstad, langrennssjef i Norges Skiforbund, oppfordrer turgåere til å bli kjent med smøresonene på skiene.

– Da vet man hvor langt man skal smøre skiene, sier Skinstad.

Mange turgåere velger skøyteski fremfor klassiskski. Da er det enklere å preparere skiene.

– Du slipper festesmøring hvis du skøyter. Da kan du bare legge glivoks under hele skien, sier Skinstad.