Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder NRK. Strømsheim ble født 11. oktober 1911 og var fra Ålesund, men bodde mesteparten av livet etter andre verdenskrig på Østlandet.

Strømsheim var en av ti sabotører som gjennomførte tungtvannsaksjonen på Vemork ved Rjukan. Han var en del av Kompani Linge, og ble sendt fra England sammen med fem andre i Operasjon Gunnerside. Disse slo seg sammen med de fire fra Operasjon Grouse som hadde overvintret på Hardangervidda.

Natt til 28. februar 1943 tok de seg ned til Vemork uten å bli oppdaget av de tyske vaktene. Strømsheim var en av tre som gikk inn i fabrikken og plasserte sprengladningen rundt tungtvannsapparatene.

900 kilo tungtvann ble ødelagt sammen med produksjonsutstyret. Ingen skudd ble løsnet under aksjonen, og samtlige sabotører klare å komme seg unna de tyske styrkene som lette etter dem. Aksjonen regnes som en av de viktigste og mest vellykede sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig.

– Birger var eldstemann i gruppa, og var vel nesten som en far for oss. En veldig rolig og avbalansert person, som jeg satte enorm pris på, sier Joachim Rønneberg som også var fra Ålesund og ledet tungtvannssabotasjen på Rjukan.

Rønneberg er nå den eneste av tungtvannssabotørene som fremdeles er i live.

Birger Strømsheim ble tildelt St. Olavsmedaljen med eikegren to ganger samt Deltakermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Han fikk også flere utenlandske medaljer. (TV 2/NTB)