vare8 (Foto: TV 2)
vare8 (Foto: TV 2)

Du risikerer kjempebot for å kjøpe piratkopier på ferie i utlandet

Og i disse to landene kan du få fengselsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er hundrevis av butikker i Tyrkia som lokker turister med piratkopierte varer. Det kan være vanskelig å se hva som er ekte, og hva som er «fake».

I tyrkiske Alanya har de i tillegg en falsk H&M-butikk, der eieren selger piratkopierte klær fra blant annet Tommy Hilfiger, Gucci og Dolce & Gabbana.

Redd ferien min-programleder Solveig Barstad spør innehaveren hvorfor han bruker H&M-logoen. Daglig leder i butikken forklarer Barstad at H og M er initialene hans.

Les mer om butikken her

Moods er «litt smigret»

I de tyrkiske butikkene selges det også mye Bergans og Moods of Norway. Moods-gründer Simen Staalnacke uttalte til TV 2 i sommer at de er smigret over kopieringen.

– Vi får jo sikkert fire tekstmeldinger og mailer hver dag om piratkopier i Tyrkia. Det er jo litt smigrende, men litt tullete også selvfølgelig, sier Staalnacke.

Saken fortsetter under bildet

vare6 (Foto: TV 2 )

Her er konsekvensene

– I Tyrkia er det ikke straffbart å kjøpe eller selge piratkopierte varer.

– I Norge kan man bli erstatningspliktig og det er straffbart å videreselge piratvarer, det er lovlig å ta inn varer til seg selv som forbruker. Hvis man kjøper mange enheter risikerer man å bli kvalifisert som «næringsdrivende».

– I Hellas regnes både piratkopier og imiterte varer under betegnelsen piratkopier. Kjøp av imiterte varer kan medføre fengselsstraff på opp til seks måneder. Kjøp av piratkopier av verk beskyttet av opphavsrett kan medføre fengselsstraff på minimum ett år, og bøter fra 2900 euro til 15.000 euro.

– I Italia kan man få bøter fra 100 til 7000 euro for å kjøpe imiterte varer eller piratkopier. Man risikerer også fengsel, men fengselsstraffen blir som regel konvertert til en bot på 5400 euro.

Les også: Vi klippet opp de rådyre boblejakkene

Saken fortsetter under bildet

vare4 (Foto: TV 2)

Risiko helse- og sikkerhetsmessig

Trine Greaker Herzog er ansatt som advokat i Advokatfirmaet Bryn Aarflot AS sin varemerkeavdeling, hun forteller hva som skjer med varemerket når det blir piratkopiert.

– Det som skjer med merkevareselskap når de blir kopiert er selvfølgelig at folk mister tilliten til varemerket. Det skal jo være et tegn på kvalitet. Det mister etter hvert verdien sin, og blir utvannet. De største selskapene med de mest populære merkevarene kan nok tape milliarder på å bli kopiert på denne måten, sier Greaker Herzog.

– Som forbruker skal man være klar over at man løper en risiko helsemessig og sikkerhetsmessig når man kjøper denne typen produkter.

Produksjonen er ikke underlagt noen form for kontroll, og varene kan inneholde giftige stoffer.

– I visse land, særlig sør-europeiske, for eksempel Hellas, kan man risikere å kjøpe et par billige Gucci-briller på et torg, og i minuttene etterpå bli pågrepet og du kan risikere en bot på opptil 10 000 euro. Selv om det er lovlig å ta inn et ulovlig produkt i Norge, må man som forbruker vurdere om man ønsker å støtte denne typen virksomhet, sier Greaker Herzog.

Les også: Kjøpte musikkspillere for 9500 kroner – fikk seks kilo papirsøppel

vare5 (Foto: TV 2)