Linstad1024 (Foto: TV 2)
Linstad1024 (Foto: TV 2)

Slottet utsetter medaljeutdeling til Linstad

Kongens fortjenstmedalje skulle i dag blitt tildelt Trond Ali Linstad under en barneforestilling.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avgjørelsen om at Trond Ali Linstad tildeles Kongens fortjenstmedalje i sølv har fått flere sentrale politikere til å reagere.

Tirsdag formiddag avlyste Nationaltheatret arrangementet.

Rett før klokken 13 opplyste Slottet at utdelingen er utsatt inntil videre. Mandag skal Slottet møte Linstad til nye samtaler, får TV 2 opplyst.

Det var egentlig Høyre-ordfører Fabian Stang som skulle stå for overrekkelsen, men han har sagt fra seg oppgaven.

Linstad sier til Nyhetskanalen klokken 13 at Slottet har bedt om betenkningstid. Nyhetskanalens reporter Nils Gunnar Lie intervjuet Linstad på Urtehagen friskole på Grønland i Oslo, mens den omstridte Linstad var omkranset av barn, unge og voksne.

– Han har bedt om litt betenkningstid om han likevel skal gi oss den medaljen. Han trenger litt tid til å tenke seg om. Men vi synes at det arbeidet vi gjør er flott og fint, og jeg er kjempeglad for å være sammen med dere, sier Linstad om kong Haralds avgjørelse.

Se intervjuet i videovinduet øverst!

– Sender feil signal

En iransk menneskerettighetsforkjemper sier til Nyhetskanalen at en utdeling av Kongens fortjenstmedalje til Trond Ali Linstad sender feil signal til ungdom om hvilke holdninger Norge verdsetter.

– Selv om det kan være for sent, håper Iran Human Rights at Hans Majestet revurderer denne avgjørelsen, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, som er talsperson for Iran Human Rights.

Han hevder Trond Ali Linstad har svært tette bånd med den iranske ambassaden, og at han i over 25 år vært det iranske regimets største tilhengere. Amiry-Moghaddam karakteriserer Iran som et regime som er blant de verste i verden når det gjelder brudd på menneskerettighetene.

Sikkerhetshensyn

Kommunikasjonssjef Ida Halvorsen ved Nationaltheatret opplyste til tv2.no tidligere i dag at utdelingen likevel ikke ville skje på Nationaltheateret.

Medaljeutdelingen skulle etter planen skje tirsdag klokken 12 i forbindelse med forestillingen «Folk og røvere i Kardemomme by». 500 barn skulle se forestillingen og overvære prisutdelingen. Arrangementet ble deretter flyttet til Urtehagen friskole på Grønland i Oslo klokken 14. Teaterforestillingen går imidlertid som planlagt.

– Det siste halve døgnet har det kommet så mange henvendelser om denne prisutdelingen at vi av hensyn til barnas sikkerhet ikke vil gjennomføre prisutdelingen i forbindelse med barneforestillingen, sier Halvorsen til tv2.no.

Det er uro rundt eventuelle demonstrasjoner som gjorde at teateret endret planene. Politiet opplyser at det var kulturinstitusjonen som henvendte seg til dem med ønske om at arrangementet måtte avlyses.

– Nationaltheatret ringte til politiet rundt klokken 10.30 og opplyste at de ikke ønsket å ha dette arrangementet der. De har mange barn til stede og har ikke sikkerhetskapasitet i tilfelle det blir demonstrasjoner eller andre protester, forteller operasjonsleder André Kråkenes i Oslo-politiet til NTB.

LES OGSÅ: Fabian Stang nekter å dele ut Kongens fortjenstmedalje

– Må være et arbeidsuhell

En annen som har reagert på utdelingen er byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H).

På spørsmål om denne utdelingen bør stanses, svarer Røsland ja. Han synes også det er riktig at den ikke deles ut av Oslos ordfører.

– Dette må være et arbeidsuhell. Det er klart at en mann som Linstad må få anledning til å skrive, mene og publisere hva han måtte ønske, men det er ikke sikkert man trenger å få medalje fra Kongen av den grunn. Denne type konspirasjonsteorier hører ikke hjemme i vår tid, sier Røsland til TV 2 Nyhetskanalen tirsdag morgen.

Byrådslederen sier at han oppfatter Det mosaiske trossamfund som et lite miljø som opplever ganske vanskeligere tider.

– De møter voksende fundamentalisme og trusler, det er ikke så lenge siden det ble skutt mot dem – og nå dette. Jeg synes at dette er en gal utdeling, og jeg tror de fleste som ser det, er enig i det. Derfor bør man også ta konsekvensene av det, sier Røsland.

– Opprørende og provoserende

Røsland sier han oppfatter leserinnlegget fra Linstad på nettstedet Koranen.no, hvor Linstad langer ut mot jøder og jøders nettverk, innflytelse og «uhederlighet utad for å fremme en sak» som provoserende. Linstad er redaktør for Koranen.no, og har ved flere anledninger brukt nettstedet til å uttryke motstand mot staten Israel og advare mot jødenes verdensomspennende makt. Linstad var forøvrig mannen bak den første muslimske friskolen i Norge, Urtehagen på Grønland.

Dette skrev Linstad i 2010 i innlegget som vekker sterke reaksjoner:

«Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.»

Les hele innlegget til Linstad her

– Leserinnlegget er ganske opprørende. Overskriften sier at man skal være på vakt mot jøder, og det forteller om hvordan jøder kontrollerer politikk og økonomi. Det faller inn i en typisk konspirasjonsteori som har klare antisemittiske trekk. Jeg mener at det må være full anledning for Linstad å mene dette, å skrive det og ytre det også – så får vi andre argumentere mot ham. Men det er ikke det samme som at man også da kan tildele ham denne type medalje, sier byrådslederen.

Slottet: – Ingen kommentar

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet ønsket tirsdag formiddag ikke å uttale seg om prisutdelingen.

– Jeg har ingen kommentar til saken, sier Hagen til tv2.no.

Siden Stang ikke skal dele ut prisen, er det forslagsstilleren som er ansvarlig for arrangementet, får NTB opplyst hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Forslagsstiller er Jan Akerjordet, opplyser informasjonsrådgiver Kari Øyan Gay hos Fylkesmannen til NTB.

Akerjordet står oppført som rådgiver ved Urtehagen videregående friskole, ifølge skolens nettsider. Der jobber også Linstad som produksjonsvarlig og islam- og religionslærer.

– Umusikalsk

Forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfund sier til Nyhetskanalen at han allerede har mottatt sterke reaksjoner fra flere land.

– Dette er en umusikalsk tildeling. Jeg har fått telefoner fra folk i USA, Israel og flere andre land som lurer på hva dette er for noe. Dette er en mann som har gjort mye bra, men her må man se på hele fyren. Dette er ikke ytringer vi vil ha i samfunnet vårt, og da må vi sette foten ned, sier forstander Kohn.

– Trond Ali Linstad skal få si hva han vil. Jeg vil ikke kneble hans ytringsfrihet. Men det betyr ikke at han skal ha en fortjenstmedalje, sier Kohn.