LA UT VIDEO: Mohyeldeen Muhammad  la ut video på YouTube. Videoen skal være tatt opp i Syria. (Foto: Skjermdump)
LA UT VIDEO: Mohyeldeen Muhammad la ut video på YouTube. Videoen skal være tatt opp i Syria. (Foto: Skjermdump)

– Lærte dere ikke av 22. juli?

Mohyeldeen Mohammad publiserte jihadistisk video mot det norske samfunnet: – Deres barbariske sivilisasjon har ingen plass på jorden.

Sittende i det som ser ut til å være en skog, med et våpen liggende foran seg og et reist opp mot et tre i bakgrunnen, leser den norsk-irakiske islamisten Mohyeldeen Mohammad opp sitt nær elleve minutter lange budskap til norske myndigheter. Opplesningen, som foregår vekselvis på arabisk og norsk, ble tatt opp på video og lagt ut på nettstedet Youtube. Videoen er nå slettet.

Les også: Islamist-talsmann etterlyst i Algerie

Bønnerop

Under videoen høres vers fra koranen som leses nærmest på en messende måte. Et sted høres også bønnerop fra det som trolig er moskeer i området. Ifølge tittelen på videoen er den tatt opp i Syria.

Mohammad er en del av den islamistiske grupperingen Profetens Umma. Grupperingen har fått stor oppmerksomhet den siste tiden og et av medlemmene sitter varetektsfengslet i Norge for trusler. Minst to av gruppens medlemmer skal være i utlandet, foruten Mohammad som skal være i Syria, skal Arfan Bhatti være i Pakistan.

Les også: – Islamistene tiltrekker seg de som vil spytte samfunnet i ansiktet

– Regjeringen er ekstremister

I videoen sier Mohammad at han er født i Vesten og har tilbrakt over 20 år av sitt liv i der.

– Jeg lærte gjennom denne tiden at dere vantro, at de vantro regner islam som sin største fiende og trussel mot deres gudløse og materialistisk og forbannede samfunn og sivilisasjon, sier Mohammad i videoen før han gitt uttrykk for at han mener norske myndigheter er mer ekstremistiske enn ham:

– Til den norske regjering og deres sikkerhetstjeneste og etterretning: Jeg er ikke grunnen til hva dere kaller radikalisering av muslimsk ungdom, men dere har i oppgave å innrømme at deres egen innenriks- og utenrikspolitikk, deres deltakelse i korstoget mot vårt kjære Afghanistan og andre muslimske land, deres støtte til Israel og Amerika og deres dårlige behandling av muslimer og forfølgelse av dem i deres land og utenfor, er hovedgrunnen til hva dere kalte radikalisering av muslimer. I realiteten er det dere selv som er ekstremistene og radikalistene, så ikke pek på meg, men gå i dere selv, sier han tydelig engasjert.

Les også: Dette får Arfan Bhatti i Nav-stønad

11. september og 22. juli

Mohammad ble kjent etter at han under en demonstasjon i Oslo i 2010 holdt en appell der han blant annet advarte mot et 11. september på norsk jord.

– Når vil norske myndigheter og deres media forstå alvoret i dette her? Kanskje ikke før det er for sent. Kanskje ikke før et 11. september på norsk jord. Dette er ingen trussel, det er en advarsel, sa han fra talerstolen for knappe tre år siden.

I videoen som ble publisert fredag trakk han inn terrorangrepene Anders Behring Breivik utførte i regjeringskvartalet og på Utøya.

– Har dere ikke lært deres lekse av 22. juli? Det er ikke vi muslimer som er de usiviliserte barbariske terroristene, men dere selv som er barbarer, urene, usiviliserte og gudløse skapninger, som sammen med deres allierte har terrorisert og undertrykket uskyldige muslimer, siden fallet av det islamske kalifatet, sier han i videoen.

Les også: Presenterer slagplan mot islamister

«En umma av jihad og martyrdom»

Han gir også uttrykk for at han mener det tradisjonelle vestlige samfunnet ikke har noen fremtid:

– La dere vite at denne islamske umma er en umma av seier og ære, en umma av jihad og martyrdom som aldri vil bøye seg eller gi etter for deres ondskap, urett eller falskhet. Det er ingen kompromiss mellom oss og dere. Deres barbariske sivilisasjon og demokratiet deres, har ingen plass på denne jorden. Og vil insh'Allah (om Gud vil, red.anm.) veldig snart bli overvunnet gjennom denne ummas hender, sier han i videoen.

Umma er et arabisk ord for fellesskap, som opprinnelig omfatter alle som bekjenner seg til islam, men ifølge Store norske leksikon brukes det også om religiøse eller etniske grupper som har mottatt et guddommelig budskap.

Les også: Profetens Ummah: – Vi er misforstått

– En jihadist

Postdoktor Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener videoens innhold er typisk for salafister og jihadister.

– Det forklares hvorfor jihadisten har dratt i kamp – det skyldes først og fremst nødvendigheten av å kjempe mot Vestens ødeleggende virkning på den muslimske verden og for å gjenopprette islams storhet og politiske dominans, i form av et nytt kalifat, sier Gule til tv2.no.

– Dette plasserer Mohyeldeen Mohammed ganske klart innenfor den globale jihadismen. Det vil si at han er ikke i Syria bare for å bekjempe Bashar al-Assads regime, men for å kjempe for mer omfattende globale endringer. Budskapet har derfor også en klar brodd mot Norge og norske myndigheter, som både er vantro og ikke gjør noe for å hindre muslimsk lidelse, sier Gule.

Les også: Her er de mest ekstreme islamistene i Norge

– Ingen trussel

I videoen er det også med en hilsen til den nå varetektsfengslede Ubaydullah Hussain.

– Dette viser jo at Mohyeldeen Mohammed også har kontakt med sitt hjemmemiljø og er oppdatert på hva som skjer her, sier Gule.

I februar med Mohammad pågrepet i forbindelse med at en video med det Politiets sikkerhetstjeneste oppfattet som trusler mot norske myndighetspersoner, var publisert på Youtube. Gule mener videoen fra Syria ikke kan sees på som noen trussel.

– Det ligger ikke noen mer trussel i dette, enn at når de kommer til makta blir det andre boller. For mange vil det være truende at islamister mener at de bør få kontroll i verden, med det er deres uttalte målsetting og ønske, sier Gule og sammenligner det med hva et politisk parti ønsker å gjøre, hvis de vinner et valg.

TV 2 får opplyst fra Politiets sikkerhetstjeneste at de er kjent med videoen som ble postet fredag. Den ble lørdag fjernet fra nettstedet, ifølge teksten på nettstedet av brukeren selv.