MOT PELS: Unni Lindell bønnfaller kronprinsesse Mette-Marit om å slutte å bruke pels og kaller Høyre-Julie for «jåledame».
MOT PELS: Unni Lindell bønnfaller kronprinsesse Mette-Marit om å slutte å bruke pels og kaller Høyre-Julie for «jåledame».

– Slutt med pels!

– Julie Brodtkorb fremstår som en jåledame.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag kveld arrangerer dyreorganisasjonen NOAH fakkeltog mot pels der dyrevernsforkjempere og kjente støttespillere holder appell mot pels.

Nå forteller forfatter Unni Lindell at hun ikke vil stemme Høyre på grunn av partiets støtte til pelsoppdrett, og kaller Høyre-politiker Julie Brodtkorb for «jålete».

Les også: Ida Wulff ble drapstruet etter pelsinnlegg

– Hun er en jåledame

I en appell til nordmenn som bruker pels har blant andre forfatter Unni Lindell stilt opp på Youngstorget for å støtte NOAHs fakkeltog mot pels.

– Hvis vi skal ha pelsoppdrett i Norge så må dyrene få lov til å leve et vanlig liv i skogen. Jeg vil sammenligne måten i dag med en konsentrasjonsleir for dyr. De lider i bur. Det er så uanstendig og pinlig at vi i dag kan tillate dette. Jeg forstår ikke at politikerne bare lar det fortsette, sier forfatteren til «God Kveld Norge».

Spesielt sikter forfatteren til en Høyre-politiker som Lindell sier hun har diskutert dette med.

– Jeg har jo vært i diskusjoner med Julie Brodtkorb i Høyre. Jeg synes hun fremstår som en jåledame i denne sammenhengen, for å være helt ærlig, sier Lindell.

Til «God Kveld Norge» avviser Brodtkorb disse påstandene, og mener at diskusjonen heller handlet om bomullsindustrien.

– For to år siden pratet jeg med Unni Lindell, men da uttalte jeg meg om bomullsindustrien, ikke pelsindustrien. Pels har ikke noe med likestilling å gjøre, og derfor blir det unaturlig for meg å svare på slike påstander, sier Brodtkorb til «God Kveld Norge».

Les også:– Du går ikke med et barnelik rundt hodet!

Bytter parti

I 2010 uttalte Høyre-leder Erna Solberg seg om pelsdyrnæringen.

– Jeg synes at pelsdyrnæringen er en helt anstendig god næring. Vi har gode krav til den i Norge. Jeg synes at man må kunne bruke både lær og pels, sa Erna Solberg til God Kveld Norge.

I mange år har Lindell vært tilhenger av Høyre, men nå vurderer hun å bytte parti på grunn av hennes hjertesak.

– Jeg må innrømme at jeg har stemt Høyre veldig mange ganger. På grunn av dette her vet jeg ikke om jeg klarer det mer. For meg står Høyre for mange mine verdier, men med denne saken i hjertet må jeg kanskje bytte parti. Kanskje SV. Det betyr så mye for meg. Å bruke pels er så uanstendig at jeg blir kvalm av det. Også er det så jålete og unødvendig å bruke pels. Jeg fatter ikke at folk klarer det, avslutter Unni.

Les også:– Jeg er skikkelig skuffet over Mette-Marit!

Bønn til Mette-Marit

I 2010 raste Unni Lindell og forfattervenninnen Anne B. Ragde mot kronprinsessen Mette-Marit, som de mente var Norges pelsversting.

– Jeg kjenner at jeg er skikkelig skuffet over Mette-Marit, som er et forbilde og en trendsetter. Og jeg kan liksom ikke tro at hun er for dyremishandling, sa Lindell, som også mente dronning Sonja og prinsesse Märtha bør slutte å bruke pels.

I dag holder forfatteren en ny appell til kongehuset, spesielt rettet mot kronprinsesse Mette-Marit.

– Jeg synes Mette-Marit er fantastisk, men tenk om hun kunne slutte å bruke pels? Det ville betydd så enormt mye. Min bønn til søte, flinke Mette-Marit er; slutt med pels! Da hadde du blitt et forbilde for så mange mennesker, sier Lindell.

– Det er ikke fint med pels, det er rett og slett harry, avslutter Lindell.

Les også:– Du går ikke med et barnelik rundt hodet!

– Pels representerer tortur

TV-profil Christine Koht har vært motstander av pels i mange år og er en av flere kjente profiler som går i kveldens fakkeltog. Før fakkeltoget i 2010 ga TV-profilen klar beskjed om hva hun syntes om pels.

– Klær er gøy og klær er glede, men det trenger ikke være tortur! Jeg føler at det er som å gå og torturere naboen på nakken, du gjør jo ikke det. Du går ikke med et barnelik rundt hodet, liksom. Jeg er ekstremt motstander! sier hun engasjert til «God kveld Norge».

Sammen med designer Kjell Nordström er Jenny Skavlan og Fam Irvoll er blant initiativtakerne bak kampanjen «mote mot pels».

– Med hjelp av disse tre dyktige designerne vil budskapet om at pels kun hører hjemme på dyr, bli enda mer synlig. For NOAH er det en stor glede å lansere disse flotte og varierte motivene, og vi tror t-skjortene vil bli revet vekk, sa Siri Martinsen, leder i NOAH – for dyrs rettigheter i 2011.

Skavlan mener dessuten man sender et signal om uvitenhet og manglende sympati med dyr når man kler seg i pels.

– Pels er helt unødvendig luksus, mener Skavlan.

Les også:Slik får du aldri se Jenny Skavlan igjen

Rev pelsen i stykker

Mia Gundersen og Jenny Skavlan er to av flere kjente profiler som har blitt fotografert i pels. I de siste årene har de begge tatt et kraftig oppgjør mot pelsforbruket.

Jenny Skavlan ble i 2008 avbildet med en pelshatt på under premieren av filmen «Fatso» og har fått mye kritikk for det. I 2011 fortalte Skavlan at hun tok hun avstand fra pelsbruk, og sa at hun aldri vil bruke det igjen.

I 2010 var «God kveld Norge» vitne til at Gundersen rev sin eget pelsplagg i stykker.

– Dyrs lidelser, det kan vi ikke være med på. Da må vi ta stilling, mener jeg. Jeg kunne aldri kjøpt meg en pels nå. I videoer jeg har sett fra andre land flår de dyrene levende. Det er helt grusomt!

For en fullstendig liste over alle kjendisene som går ut mot mot pels, se her.

Les også:Her river Mia Gundersen i stykker pelsen