sindre Askerud kristin Askerud (Foto: TV 2)
sindre Askerud kristin Askerud (Foto: TV 2)

– Sindre døde fordi han hadde Downs syndrom

Moren mener sønnen ikke ble tatt på alvor på sykehuset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo Universitetssykehus får skarp kritikk av sakkyndige etter at 15 år gamle Sindre Askerud døde da han ble innlagt for brokk.

Sykehuset fulgte ikke sine egne prosedyrer og Sindre hadde vært i live i dag dersom han hadde fått den behandlingen han skulle, slår rapporten fast.

– Hadde han blitt operert slik jeg sa de skulle gjøre, så ville gutten min vært i live, sier Sindres mor, Kristin Askerud.

– Han hadde vondt hele tiden

Sindre Askerud kom til Oslo universitetssykehus med et alvorlig brokk sammen med sin mor og en avdelingsoverlege i ambulanse fra Vestfold sykehus 25. april i år. Overlegen var med for å forsikre seg om at operasjon ble gjort raskt. Han ga klar beskjed om at situasjonen kunne være alvorlig.

Les også: Sindre (15) ble innlagt med brokk – døde morgenen etter

Sindre, som hadde Downs syndrom, hadde ikke språk og det var bare moren som forsto kroppsspråket og tegnene hans.

– Han kunne ikke si ifra, men han sa i fra på sin måte. Jeg så det jo på ham at han hadde vondt hele tiden, sier moren.

Sindre ble likevel ikke grundig undersøkt og ikke vurdert operert da han ble innlagt. Han hadde store smerter og var febrilsk.

– Jeg måtte holde ham, han sparket og slo. Jeg ba dem legen flere ganger, men det gjorde de ikke. De bare pøste på med smertestillende til han sovnet.

Tidlig neste morgen var tragedien et faktum.

– Så snudde jeg Sindre og han var blå i ansiktet. Han var død.

– Forsømmer handikappede

Helsetilsynet gransket dødsfallet og nå er rapporten fra de to sakkyndige spesialistene klar.

«Operasjon burde vært planlagt umiddelbart. En må kunne anta at dette ville ha reddet pasientens liv» heter det i rapporten.

Kristin Askerud mener pasienter med Downs syndrom blir forsømt.

– Han skulle ha levd. Det var ingen legetabbe i det hele tatt. Dette handler om at de ikke prioriterer barn med handikap.

Oslo universtitetssykehus innrømmer at de gjorde feil. Men de kan ikke forklare hvorfor Sindre døde eller hvilke konsekvenser saken vil få fordi den fortsatt granskes av Helsetilsynet.

– Her har vi vurdert feil, og vi beklager på det dypeste det triste utfallet denne saken har fått, sier avdelingsleder for Gastro/barnekirurgisk avdeling, Bjørn Atle Bjørnebeth.

Forstår

Avdelingslederen forstår at pasienter med Downs syndrom har behov for ekstra oppmerksomhet og at de opplever å bli oversett.

– Det forstår jeg, spesielt sett i lys av denne saken her. Og jeg har fra min side behov for å beklage overfor mor det inntrufne, sier Bjørnebeth.

– Jeg vet at jeg aldri får Sindre tilbake. Men kan jeg redde andre fra samme smerte, gjør jeg alt jeg kan, sier Sindres mor.