SINT: Arsene Wenger likte dårlig Santos' trøyebytte. (Foto: PATRIK STOLLARZ/Afp)
SINT: Arsene Wenger likte dårlig Santos' trøyebytte. (Foto: PATRIK STOLLARZ/Afp)

Arsenal-misnøyen: – Atmosfæren har aldri vært så bitter

Arsène Wenger mener misnøyen blant fansen vil forsvunnet så fort laget hever spillet sitt, men journalist og Arsenal-kjenner Amy Lawrence sier til TV 2 at problemene stikker dypere enn som så.

London (TV 2 Sporten): Sju sesonger har gått uten trofeer, og to strake sommere på rad har lagets viktigste spiller blitt solgt. Det er ikke vanskelig å forstå at Arsenal-tilhengere – som i sin tid ble vant til å se «The Invincibles» valse over alt og alle – er i ferd med å gå mektig lei av det hele. For noen uker siden lå det splid og konflikt i luften under klubbens årlige generalforsamling, og de siste par hjemmekampene har stemningen på Emirates Stadium vært et sted mellom avventende og laber. På sin pressekonferanse før oppgjøret mot Fulham sa manager Arsène Wenger at det er opp til laget å heve spillet sitt, og at stemningen da vil blir bedre.

Les også: Misnøye i Arsenal: Fansen mener klubben «setter profitt over prestasjoner»

– Det handler bare om å spille bra fotball, om å spille gode kamper. Atmosfæren kommer fra laget, ikke fra fansen, og det er sånn vi må tenke. Klagene som kommer handler om kvaliteten på spillet vårt, men fansen er står bak laget. Vi har hatt noen dårlige kamper hjemme, spesielt kampen mot Schalke – og til og med også kampen mot QPR – men det handler om kvaliteten i spillet vårt, sa Wenger.

Likevel kan det virke som om fansens misnøye handler mer om bare noen dårlige resultater. Amy Lawrence dekker Arsenal for søndagsavisen The Observer, og hun har fulgt klubben både som journalist og som supporter i flere tiår. Hun forteller til TV 2 Sporten at klubben har et mer fundamentalt problem.

Ble lovet mer suksess
– Det fundamentale problemet er at da Arsenal solgte denne ideen om å flytte til Emirates Stadium til fansen, da var hele ideen at denne flyttingen kom til å føre til at Arsenal fikk enda mer suksess enn de hadde da. Og om du tenker tilbake på perioden før de flyttet, så var det perioden da Arsenal vant ligatitler, vant FA-cuper og nådde Champions League-finalen. Supporterne ble solgt en idé om at klubben ville oppnå enda mer, eller hverfall opprettholde denne suksessen, men realiteten har blitt en helt annen, forteller Lawrence til TV 2.

Realiteten har blitt at i stedet for Arsenal så er det de nyrike klubbene Chelsea og Manchester City som sammen med Manchester United soper opp det som er av trofeer på balløya. For kjøpelagenes inntog i toppen var noe Arsenal ikke hadde regnet med.

– Landskapet har endret seg
– Problemet Arsenal har som klubb er at denne ideen de solgte, at den nye stadionet ville bli deres vei til enda mer suksess, på det tidspunktet de tok den avgjørelsen var det den riktige avgjørelsen. Alle regnestykkene gikk opp. Men fotballens landskap har endret seg så radikalt innenfor den perioden, du har nå Roman Abramovich i Chelsea, du har sjeikene i Manchester City. Fotballens landskap, slik Arsenal så det for seg når de planla flyttingen, er borte. Regnestykkene gikk opp, men fordi alt har endret seg er det nå en mye tøffere kamp om å holde seg på toppen.

Og i denne kampen har Arsenal hatt blandete resultater. De lykkes å klore seg fast i toppen, men trofeene har uteblitt og det er liten tvil om at de henger et stykke etter konkurrentene. For supportere som kjøper verdens dyreste sesongkort er ikke dette godt nok. På Arsenals mye omtalte generalforsamling for noen uker siden var stemningen irritabel, og Lawrence forteller at hun aldri har opplevd slik misnøye i alle de årene hun har fulgt klubben.

– Atmosfæren har aldri vært så bitter
– Jeg har gått på disse årsmøtene siden George Graham-eraen, før Arsène Wenger kom til klubben, og jeg vil si at det er ingen tvil om at det aldri har vært en atmosfære som var så bitter. Det var en virkelig ubehagelig atmosfære i luften, og det hadde vi aldri opplevd før, ikke på det nivået, sier hun.

«Kick Greed Out of Football» sto det på et bannet utenfor generalforsamlingene. For fansen er først og fremst lei av det de opplever er en klubb som er mer opptatt av penger enn suksess.

– Det fundamentale poenget er at du ser et overskudd hvert år hos Arsenal, og jeg tror det er problemet. Jeg tror at Arsenal-tilhengere tenker «vent litt, dere går med et massivt overskudd – de pengene må da brukes på laget?» Stan Kroenke, hovedaksjonæren, er en mann som har et mildt sagt tvilsomt affeksjonsforhold til fotball. Du får en følelse av at mens Stan Kroenke leder klubben vil overskuddet være viktigere enn prestasjonene på banen. Det er et problem, konkluderer Lawrence.