Team Sky
Team Sky

WADA kritiserer Skys doping-politikk

Mener nulltoleranse er feil vei å gå.

I begynnelsen av oktober ba Team Sky hvert eneste medlem av laget om å signere en avtale hvor de måtte bekrefte at de ikke hadde tidligere eller nåværende tilknytning til doping.

Nulltoleranse-politikken har ført til mannefall i apparatet rundt Edvald Boasson Hagen & co. Bobby Julich og Steven De Jongh fikk sparken da de innrømmet dopingbruk. Sean Yates trakk seg også, angivelig av familiære grunner.

Nå reagerer verdens antidopingbyrå (WADA) på de strenge tiltakene til Team Sky i kjølvannet av dopingsaken rundt Lance Armstrong og resten av det tidligere US Postal-laget.

– En må spørre seg om det er en god idé hvis dette ødelegger livene deres. Det er ikke mange som vil legge kortene på bordet hvis resultatet er at man mister jobben. Nulltoleranse gir ingen mening i den overordnede kampen for å rydde opp i sporten, sier Wada-direktør David Howman til Telegraph.

LES: Nederland vil granske egen dopingfortid
LES: Kjærgaard-avgjørelse faller på torsdag

Han frykter Skys dopingpolitikk vil skremme vekk tidligere dopere som ønsker å stå frem.

– Vi er bekymret for å miste de personene som visste om hva som skjedde på den tiden. Vi ønsker at de skal komme frem. Hvis de blir ekskludert av frykt eller andre drakoniske prosesser, så vil det føre til en ny kultur bygget på omertà (stillhetens lov, red. anm.), sier Howman.