For mange kan de ytre tegnene på suksess, som fint hus, fin bil og dyre klær, bli det viktigste i livet.

Kjetil Haugmo (35) levde lenge et liv som sto i stil med disse faktorene.

Dyr livsstil

Penger, fine biler og et hektisk partyliv på Oslos vestkant preget livet hans i 20-årene.

– I det miljøet jeg var i så var det vanlig å ta dop, ruse seg og dra ut. Mange der jeg kom fra hadde det for vane å dra ut hver helg, både torsdag, fredag og lørdag, i mange år. Vi ville bare ha det gøy. Vi trodde at det var lykken å dra ut og feste, og det var det til tider - helt til man fikk en nedtur, forteller Kjetil til God morgen Norge.

For å finansiere den dyre livsstilen begynte han å selge narkotika. Han visste at det var galt, men følte seg bra da han tjente godt og var populær blant venner.

– Jeg trodde at jeg ble lykkelig av å føre en slik livsstil. Jeg følte at hvis jeg tjente mye penger, så steg jeg i folks øyne. Jeg overvurderte verdien av ytre tegn på suksess, på bekostning av å leve i troen på mine indre drivkrefter. Jeg føler at flertallet av menneskene lever i en suksessboble, tilføyer han.

Les også: Slik takler du tenåringenes drikkevaner

Suksessbobla sprakk

Vendepunktet kom da han ble tatt for dopsalg og havnet i fengsel. Han fikk beskjed om at han kunne ta èn telefon og da valgte han å ringe sin mor.

Da han hørte fortvilelsen hennes følte han at han hadde nådd bunnen, og ødelagt alt for seg selv og andre.

– Det er den verste telefonsamtalen jeg har tatt i hele mitt liv, og jeg husker det som om det skulle vært i går. Men jeg husker at det gikk opp for meg at jeg hadde brukt min sjanse, og at jeg heretter måtte gjøre alt riktig.

Les også: Madcon-Tshawe vokste opp med en narkoman bror

Bedre versjon

De siste ti årene har han brukt til å finne ut hvordan han kunne bli den beste utgaven av seg selv.

– Jeg har prøvd å finne ut hvordan man kan finne en større drivkraft inne i seg, og hvordan man kan bli en bedre versjon av seg selv. Jeg har tatt meg ulike utdannelser innenfor coaching, jeg har lest hundrevis av bøker om dette, og hatt min egen mentor. Det jeg har lært er at ytre tegn på suksess er aldri like mye verdt som den indre drivkraften, forteller han åpenhjertig.

Nå jobber han som coach og foredragsholder, samt at han har gitt ut boken «Finn din drivkraft». Motivasjonen hans er å hjelpe andre mennesker.

– Mitt kritiske spørsmål var: «Er ikke dette bare en annen måte å være suksessfull på?» Mitt svar ble: «Det er ikke den ytre suksessen som er motivasjonen denne gangen, men et genuint ønske om å hjelpe andre til å få et bedre liv». Det er ikke penger eller ytre tegn som driver meg nå, bedyrer han.

Les også: Drunkorexia: Dropper maten for å drikke mer alkohol

Kjetils tips til seerne:

  • Bli mer klar på hva du vil og hva du ikke vil
  • Ta kontroll over tankene dine.
  • Lær deg å forstå menneskeferdighetene bedre ved å lytte og være tilstede i situasjonen. Dette vil gi positive ringvirkninger.