gjeld1 (Foto: Colorbox.com)
gjeld1 (Foto: Colorbox.com)
gjeld2 (Foto: Colorbox.com)
gjeld2 (Foto: Colorbox.com)

Rekordhøy gjeld. Vi skylder 65 milliarder kroner!

Norges Kreditorforbund er bekymret for den rekordhøye gjelden blant norske forbrukere.

– Den misligholdte gjelden blant norske forbrukere har passert 65 milliarder kroner. Det er rekordhøyt, sier administrerende direktør Henning Hauso i Kreditorforeningen Vest.

På den nasjonale listen over mislighold av gjeld troner bank- og kredittkortgjeld på topp, deretter følger gjeld i forbindelse med mobil og bredbånd, forsikringsgjeld, gjeld til det offentlige og postordre og internetthandel.

– Det er ikke noe i veien med betalingsevnen, men med betalingsviljen, sier Hauso.

LES OGSÅ: «Luksusfellen»: Marion og José har gjeld på tre millioner kroner

Lever i en boble

FÆRRE HANDLER MER :Folk handler mer enn før når de først er på tur, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.  (Foto: Flickr/DNB)
FÆRRE HANDLER MER :Folk handler mer enn før når de først er på tur, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. (Foto: Flickr/DNB)
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og advarer mot å pøse ut så fort du har litt ekstra å fare med.

– Problemet er at folk skal ha ting med en gang, og klarer ikke å vente. Vi kjøper ting på forskudd, bruker kredittkort og tar opp forbrukslån, sier Sandmæl til tv2.no.

Hun er overrasket over de høye gjeldstallene, og mener mange lever i en boble.

– På grunn av lønnsvekst og stadig lav rente har flere fått god råd her i landet, dermed øker presset og mange, med kanskje dårligere råd prøver å få det til å se ut som de har god råd.

LES OGSÅ: Øystein fryktet å miste kjæresten

Bruk og kast

Siden 2007 har antall betalingsanmerkninger i Norge økt med 60.000. Totalt har 223.000 personer betalingsanmerkninger i dag.

Forbrukerøkonomen mener vi har mye å lære av å sy lapper på klærne våre.

– Vi har mer penger til «iTing og iTang». Vi lever i et samfunn hvor ting går raskere, så selv om en iPhone 3 fungerer godt, kaster man seg over en nyere modell med én gang den kommer. Tålmodighet er nøkkelordet og jeg mener vi er alt for dårlige på å kjøpe brukt, sier Sandmæl.

(NTB/tv2.no)