Yoshihide Kiryu
Yoshihide Kiryu

Bislett-general Hoen om 16-åringens superløp: – Det er helt fenomenalt

– Men det er et stykke fra 10,19 ned til 9,58.

Se tidenes raskeste 100 meter for 16-åringer i videovinduet over!

En hel verden lurer på hvem Yoshihide Kiryu (16) er etter hans råsterke 100-meterløp i Ecopa Track Games i byen Fukuroi på lørdag. Den japanske unggutten klokket inn på historiske 10,19 i svak medvind. Så raskt har aldri noen 16-åring løpt i verdenshistorien.

Fra bane fem viste Kiryu ryggen til konkurrentene allerede etter tjue meter. Gutten med den rosa shortsen fosset fra resten av feltet i en av de råeste oppvisningene av en 16-åring uansett idrett.

Videoen fra løpet viser at alle konkurrentene hyllet stortalentet etter maktdemonstrasjonen. Mannen selv tok det hele med et smil, før han høflig bukket, vinket - og forlot arenaen.

– Fenomenalt
Før 2012-sesongen hadde den unge japaneren, som blir 17 først i desember, en personlig rekord på 10,58 sekunder. Utover det er det sparsomt med informasjon om gutten på internett. Selv japanske aviser er sparsomme i omtalen av supertalentet.

Bislett-general Steinar Hoen er uansett en av dem som lar seg begeistre av Kiryus tid.

– Det er helt fenomenalt. Jeg kjenner ikke til hvor mye han tok ut og hvilken type han er, men det er helt utrolig bra, sier Hoen.

LES: Pass deg, Bolt: 16-årig japaner klarte 10,19 på 100 meter

Rynell Parson er den av amerikanerne som hadde den beste tiden som ungdomsløper. Han klarte 10,23 sekunder på 100-meteren i 2007. Den beste jamaicaneren i denne klassen er Jazeel Murphy. Han hadde 10,27 sekunder i 2011.

Hoen mener det er svært oppsiktsvekkende at 16-åringen nå nærmer seg 9-tallet, men den tidligere høydehopperen tror ikke at Kiryu vil matche Bolt med det aller første.

– Det er et stykke fra 10,19 og ned til 9,58. Jeg har sett mange ganger at man hauser opp unge utøvere, så oddsen for at han kommer til å sette verdensrekord tror jeg er veldig høy, sier Hoen.

LES: Usain Bolt skal spille for Manchester United mot Real Madrid

Tror ikke Bolt ville løpt fortere
Han er forsiktig med å sammenligne Kiryu og Bolt.

– Man må huske på at Bolt vant junior-VM på 200 meter da han var 15 år. Han løp jo ikke 100 meter den gangen. Bolt begynte først å løpe 100 meter i OL-sesongen 2008, så det er vanskelig å sammenligne de to. Likevel tror jeg ikke Bolt ville løpt fortere enn japaneren da han var 16 år, sier Hoen.

Rekordløpet til tross - Hoen vil ikke invitere Kiryu til Bislett games før han presser sin personlige rekord ytterligere ned.

– Gutta som stiller på Bislett har alle under ti blank. I skihopping er det slik at 16-åringer kan vinne, for det har ikke så mye med fysikk å gjøre. 100 meter er noe av det råeste som finnes, og da hører det med til unntakene at noen under tjue hevder seg, sier Hoen.