Islamister i Norge
Islamister i Norge

Her er de mest ekstreme islamistene i Norge

TV 2 avslører bakgrunnen til de mest sentrale personene i ekstremistmiljøet.

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og politimesteren i Oslo hadde fredag et spesialmøte for å legge en slagplan for hvordan de skal gå løs på ekstreme islamister i Norge.

TV 2 kan lørdag avsløre bakgrunnen til de mest sentrale personene i dette miljøet.

Søker selv offentlighet

Ifølge PST demonstrerte noen av Norges mest ekstreme islamister utenfor den amerikanske ambassaden i september. Gruppen som kaller seg «Profetens Ummah» har selv lagt ut video av arrangementet sitt på nettstedet YouTube.

Politiet opplever en stadig mer offensiv opptreden fra dette miljøet.

– Dette er nok slik at dette er en broket sammensatt gjeng, hvor man også har forskjellig bakgrunn. Og hvor man kanskje kan tvile av og til på om det er religion som er det sentrale, eller er det mer snakk om å misbruke sin religion, sier leder i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, Einar H. Aas til TV 2.

Islamsk råd: – Ta truslene på alvor

Islamsk råd har på oppfordring fra politiet vært i kontakt med radikale muslimer.

– Dette har ingenting med islam å gjøre. Vi mener at det er viktig å ha samtaler med mennesker uavhengig av deres bakgrunn. Vi har hørt at politiet har sagt at det er viktig å komme i dialog med dem. Vi har vært i dialog med en del mennesker som blir kategorisert som radikale muslimer. Vi har hatt den dialogen i over ett år, og mener at dette er noe vi må fortsette med, sier leder for Islamsk Råd, Mehtab Afsar til TV 2.

– Er dette skremmende?

– Man skal ikke ta for lett på utsagn og uttalelser som inneholder hat og trusler. Det skal man ta på alvor, og så håper jeg at de som jobber med å følge opp mennesker som tyr til den type uttrykk, ytringer og trusler, blir tatt tak i. Vi må gjøre vår jobb som er å være i dialog med mennesker, sier Afsar

Se intervju med Einar H. Aas og Mehtab Afsar lenger ned i saken.

På bakgrunn av at disse islamistene selv søker offentlighet, velger TV 2 å fortelle om bakgrunnen til de mest de sentrale personene.

Ubaydullah Hussain:

Hussain er født og oppvokst i Norge. 27-åringen er varetektsfengslet for trusler mot to journalister og det mosaiske trossamfunnet. Politiet opprettet i oktober sak mot Hussain etter at han i en melding på Facebook-siden til Profetens Ummah kom med uttalelser angående anskaffelse av et våpen av type AK-47.

ubaydullah (Foto: TV 2)
ubaydullah (Foto: TV 2)

Bastian Vasquez:

Nordmannen har konvertert til islam. Han har vært varetektsfengslet og er siktet for å ha laget en trusselvideo mot regjeringen. I videoen er vises bilder av blant annet statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon. Teksten i videoen ber Allah ødelegge dem, og la det være smertefullt. Denne saken er ikke påtalemessig avgjort.

Vasquez (Foto: TV 2)
Vasquez (Foto: TV 2)

Arfan Bhatti:

En av de mest kjente islamistene i Norge er Arfan Bhatti.

Norsk-pakistaneren er straffedømt åtte ganger, for alt fra knivstikking til skyting. I september 2006 ble Arfan Bhatti pågrepet etter at Det mosaiske trossamfunnets synagoge ble beskutt. Han ble også tiltalt for terrorplaner mot den amerikanske og israelske ambassade. Han ble året etter siktet for skuddene mot huset til Dagsavisen-journalist Nina Johnsrud. I 2008 ble han funnet skyldig i å ha medvirket til å skyte mot synagogen, men ble frifunnet for brudd på den såkalte terrorparagrafen

bhatti (Foto: TV 2)
bhatti (Foto: TV 2)

Avdyli Egzon:

Egzon er født i det tidligere Jugoslavia. Han er domfelt en rekke ganger, blant annet for vold. 24-åringen ble ransaket av politiet da han deltok på fengslingsmøtet til Ubaydullah Hussain i forrige måned.

Wahab Butt:

Han er født i Norge. 27-åringen har tidligere arrangert en muslimsk demonstrasjon gjennom Oslos gater. Butt har hatt mange fengselsopphold helt siden tenårene, og i 2007 ble han dømt sammen med sin far og to brødre for å ha solgt 85 kilo hasj. Norsk-pakistaneren fikk fem år og seks måneders fengsel.

butt (Foto: Youtube)
butt (Foto: Youtube)

Soukene Mahrez:

Han er født i Algerie. Han er dømt i en narkotikasak.

Soukane (Foto: TV 2)
Soukane (Foto: TV 2)

Omar Cheblal:

Han er født i Algerie i 1966. Han er også dømt for narkotika.

cheblal (Foto: TV 2)
cheblal (Foto: TV 2)

VIDEO: Islamsk Råd: – Dette har ingenting med islam å gjøre:

676186

VIDEO: Politiet: – Vi opplever en stadig mer offensiv opptreden fra dette miljøet.

676188