KREVER ERSTATNING:  Bloggeren Eivind Berge satt varetektsfengslet i to uker i Bergen for blant annet trusler mot polititjenestemenn. Saken ble henlagt og nå går han til retten for å få erstatning. (Foto: Holte, Magnus Aamo/NTB scanpix)
KREVER ERSTATNING: Bloggeren Eivind Berge satt varetektsfengslet i to uker i Bergen for blant annet trusler mot polititjenestemenn. Saken ble henlagt og nå går han til retten for å få erstatning. (Foto: Holte, Magnus Aamo/NTB scanpix)

Blogger oppfordret til politidrap – politiet henlegger saken

Politiet har besluttet å henlegge saken mot den såkalte ekstrembloggeren Eivind Berge, som i sommer oppfordret til politidrap i bloggen sin.

Beslutningen er tatt etter at Høyesterett allerede i august slo fast at ytringer som fremmes på en blogg ikke er å anse som offentlige, skriver Bergens Tidende. En ytring må være offentlig for at den skal være straffbar.

Les også: Ekstremblogger vant frem i Høyesterett

Viser til Høyesteretts avgjørelse

– Høyesteretts avgjørelse er klar, og den medfører at han ikke kan straffes for forholdet, sier politiadvokat Trond Høvik i Hordaland politidistrikt.

Innstillingen er oversendt Statsadvokaten, som formelt skal avgjøre om saken blir endelig henlagt. Saken kan også havne på Riksadvokatens bord.

Utdatert lovverk

Et problem i denne saken er at den 110 år gamle straffelovens definisjon av offentlige ytringer, naturlig nok ikke omfatter ytringer som er fremsatt på internett.

Slike ytringer er imidlertid å anse som offentlige i den nye straffeloven av 2005, men blant annet på grunn av problemene med politiets datasystemer, er loven ennå ikke trådt i kraft. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2