ask (Foto: Stella Pictures)
ask (Foto: Stella Pictures)

P4s Lise Askvik: – Takknemlig for at jeg fikk brystkreft

Slik oppsummerer Lise Askvik året etter at hun ble rammet av brystkreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har på mange måter vært et tøft år for P4-programleder Lise Askvik (42). I fjor høst fikk hun brystkreft, og siden var hun gjennom en sterk cellegiftkur som blant annet førte til at hun mistet håret. Askvik har hele tiden vært åpen om sykdommen og stilte uredd opp i media uten parykk.

Les også: Synnøve Skarbø: – Livredd for å dø fra datteren min

– Interessant år

Hun er i dag ferdig behandlet og friskmeldt, og når hun skal oppsummere tiden etter at hun ble rammet av den fryktede sykdommen, er det langt ifra noen dyster historie.

Onsdag var hun til stede på avslutningsshowet i regi av Rosa sløyfe-aksjonen ved Chat Noir i Oslo.

– Jeg har hatt et utrolig interessant år. Jeg har vært delvis veldig, veldig sjuk, og jeg har vært innlagt på sykehus. Jeg ble så slått ut av cellegiften, jeg klarte ikke å svelle vann eller å få i meg tabletter. Men når det aller verste var overstått og jeg hadde mistet håret, så viste det seg at det var mye spennende som skjedde. Man har ikke bare kreft, man har et liv ved siden av også, forteller Lise Askvik til «God kveld Norge».

Les også: – Det skal litt til for å kompensere når trynet faller av

Tok kampen

Da hun ble rammet av brystkreft i fjor, valgte hun å ta opp kampen mot myndighetene. Målet hennes var å få ned ventetiden på brystrekonstruksjon etter kreftbehandling, en ventetid som i dag kan være opptil 10 år.

– Jeg har tatt rekonstruksjonskampen, og vi har vunnet denne økonomisk og politisk, så nå skal det bli pupp til folket, det gjenstår bare at helseforetakene begynner å operere, sier hun.

Les også: – Bedre å dø enn å leve med slike bivirkninger

Takknemlig

Ikke bare er hun fornøyd med å ha stått kampen ut – Hun har ellers opplevd sitt livs mest interessant år.

– Jeg har blitt kjent med masse hyggelige folk, jeg har skrevet barneboken «Gampeglis på rampevis», jeg har gjort mye gøy, hatt et strålende år, og jeg må si at når det gjelder intensiteten dette året så har jeg aldri hatt et bedre år, sier hun.

Og:

– Jeg var overrasket over at jeg var i vater. Jeg var ikke skrekkslagen og sorgfull, men jeg har meditert mye underveis og føler at det har vært magi for meg. Jeg skal ikke si at det er lett, men jeg er overrasket over at det har gått så bra dette året. At det har gått så bra og vært så interessant. Jeg er i det hele tatt veldig takknemlig for å ha fått brystkreft, og det hadde jeg ikke trodd for ett år siden, sier hun.

Lise er programleder i «Oss Megger Imellom» sammen med Astrid Gunnestad. Sammen opprettet de Facebook-gruppen «Vi venter fanden meg ikke på ny pupp etter kreft».