andreas11
andreas11

Kristen-Norge tar sterk avstand fra «Farmen»-Andreas' uttalelser

– Dette er stikk i strid med hva Jesus sa og lærte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Farmen»-deltaker Andreas Nørstrud (28) har denne høsten overrasket og provosert mange med det som blir oppfattet som homofobe og kvinnefiendtlige uttalelser.

Etterlyste reaksjoner fra Kristen-Norge

Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) er blant mange som lar seg sjokkere over det Nørstrud har sagt.

– Jeg har fått flere telefoner fra kvinner, og fra mine homofile venner. De er veldig opprørte, sa Chaudhry til «God kveld Norge».

– Jeg er sjokkert over hva som er mulig å si på norsk TV uten at Kristen-Norge reagerer. Det er total taushet, fortsatte han.

Nå reagerer Kristen-Norge også på Farmen-deltakerens uttalelser.

Les mer: Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry: – Sjokkert over «Farmen»-Andreas' uttalelser

Tar sterk avstand

Daglig leder Jarle Haugland i Familie & Medier, en av Norges kristne organisasjoner, tar sterk avstand fra dette:

– Uttalelsene som kommer fram i denne saken er det ikke vanskelig å ta avstand fra. Nørstrud får selv stå for sine uttalelser, men hans holdning til fysisk avstraffelse av hustru og dødsstraff for homofile er helt på tvers av klassisk kristen tro – og stikk i strid med hva Jesus sa og lærte. Dette vil du få høre fra alle de andre lederne i kristne organisasjoner også. Så skal jeg kanskje ikke gå dypt inn i teologien her, men for meg ser det ut som om Nørstrud ikke helt har grepet forskjellen på Det gamle testamentet og Det nye testamentet, der hele Det gamle testamentet må leses i lys av Jesus, hans liv, død og oppstandelse, sier Haugland til «God kveld Norge».

– Forsøk på hersketeknikk

Andreas sier til «God kveld Norge» at Hauglands utsagn fremstår som et forsøk på hersketeknikk.

– Hvis han sier at han har samtlige kristne ledere med seg, så kommer han med sterke uttalelser. Det er fortsatt mange som mener som meg – at homofili er en synd. For meg fremstår disse uttalelsene fra Haugland som et forsøk på hersketeknikk, sier Nørstrud til «God kveld Norge».

– Hva tenker du om at han sier at du ikke har grepet forskjellen på Det gamle testamentet og Det nye testamentet?

– Det gamle og Det nye testamentet henger på mange måter sammen, det moralske er det samme i begge. Mitt mål er å tolke Bibelen så korrekt som mulig. Det virker for meg som at enkelte kristne ledere plukker det de ønsker fra Bibelen og trekker fram det som de synes er hyggelig, sier han.

Andreas har skapt store overskrifter den siste tiden, grunnet sine uttalelser på TV-skjermen. Selv synes han debatten har vært nyttig.

– Jeg er glad for å ha engasjert, og jeg har skapt en debatt som er nyttig, sier Andreas.

Les også: – Jentene bør kle seg mer sømmelig

– Også Chaudry bør få en utfordring

Stortingsrepresentant Chaudhry uttalte til «God kveld Norge» at det er naturlig å gjøre et tankeeksperiment rundt Andreas sine uttalelser:

– Hva hadde skjedd hvis en muslim hadde sagt dette, hva hadde skjedd hvis noen hadde sagt dette og begrunnet det med Koranen, slik Andreas Nørstrud gjør det med Bibelen?

– Det hadde blitt sterke reaksjoner, og Islamsk Råd, alle imamer, og enhver muslim hadde blitt bedt om å gå i fakkeltog og fordømme utsagnene. Men fra Kristen-Norge hører vi ingenting! sa Akhtar Chaudhry.

Haugland i Familie & Medier er imidlertid ikke utelukkende enig med Chaudry i alt han sier.

– Når det er sagt, mener jeg at Chaudry også bør få en utfordring. For er det virkelig bare et tankeeksperiment han bedriver når han ser for seg at en muslim skulle uttale seg om dødsstraff for homofile? Dette har skjedd en rekke ganger, og noe vage svar fra muslimske ledere har ført til at mediene dessverre har sett seg nødt til å lage større saker ut av det – og vi kristne har etterlyst en tydeligere avstandtaken fra muslimske ledere, sier han.

Og:

– På Twitter svarer Chaudry meg at de har tatt disse muslimene i skole, og at det kristne nå må gjøre det samme. Det er en forunderlig virkelighetsoppfatning, dersom Chaudry med dette mener at problemet med ekstremistiske muslimer er borte – siden de nå har tatt dem i skole. Og det er også skremmende at han med dette ikke klarer å se hvor stor vesensforskjell det er mellom hva en person uten tilknytning til noen kirke uttaler, mot de store problemene knyttet til muslimske ekstremister og deres sympatisører, forteller han til «God kveld Norge».

Les også: «Farmen»-Andreas sjokkerer igjen: «Homofil omgang bør straffes»

«Skal straffes med døden»

I et leserinnlegg i Dagsavisen har Nørstrud blant annet skrevet det følgende:

«Når det gjelder homofil omgang, er dette noe jeg ønsker straffbart gjennom lovverket. Skal man ta fram homofil praksis (mann+mann) fra Bibelen, er dette forkastet og gjennom Moseloven pålagt å straffes med døden».

Lignende holdninger har også kommet til uttrykk gjennom Nørstruds deltakelse i årets «Farmen».

Om kvinner har han blant annet uttalt: «Jeg synes de bør kle seg sømmelig, at de skal kle seg i respekt for sine omgivelser».

Dette var en reaksjon på at flere av de kvinnelige deltakerne stilte i shorts og t-skjorte en dag det var varmt i været.