farmen
farmen

Farmen-Andreas: – Feil at en kvinne skal styre over en mann

Kritisk til kvinnelig sjef på gården.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristina Myrseth Moe (22) ble utnevnt til «Farmen»-storbonde av Cecilie Holm da sistnevnte tapte tvekampen og måtte reise hjem.

For ivrige «Farmen»-seere kommer det neppe som en overraskelse at Andreas Nørstrud er kritisk til å ha en kvinnelig sjef på gården denne uka.

Andreas har ved flere anledninger kommet med kontroversielle utsagn om kvinner, deriblant at kvinner og menn ikke skal sove på rom, og at dagens kvinner ikke kler seg «sømmelig».

Les også: – Mange vil nok synes at Andreas har mosegrodde meninger

Naturstridig med kvinnelig leder

Nå mener han at det er naturstridig at en kvinne skal lede over menn.

– Det jeg tenker om en kvinnelig leder er at en mann er skapt annerledes. Han har kanskje mer besluttsomhet og en viss form for aggresivitet som er viktig. Han har en annen myndighet og er fysisk bedre rustet, og det tenker jeg er helt naturlig når vi har en leder. At han skal stå litt sterkere og skal kunne tukte den som er under seg som ikke gjør jobben sin. Det er litt naturstridig hvis en kvinne skal styre over en mann. Det kræsjer. Og jeg tror våre forfedre i 1912 hadde glist veldig godt hvis de hadde sett at en ung jente satt ved roret. Det hadde de stusset over, sier han i en video som ikke ble vist på TV.

Følger spillereglene

Andreas er allikevel ikke bekymret over at Kristina skal styre gården denne uken, og han lover å respektere spillereglene i «Farmen».

– At det nå har blitt en kvinnelig storbonde er ikke noe jeg uffer meg over eller stanger hodet i veggen av. Vi er her inne med spillereglene som gjelder, og da bøyer jeg meg for det. Men samtidig må jeg og andre, kun i kraft av ytringsfrihet, si hva vi mener er riktig og hva vi mener er bedre, og det må tåles å høre. Og så lenge det begrunnes på en ordentlig måte, syns jeg også folk bør lytte.

Les også: Stortingsrepresentant sjokkert over «Farmen»-Andreas' uttalelser

– Jeg har mange ganger hatt kvinner over meg i forskjellige sammenhenger, men det som er et viktig poeng er at storbonden ikke er noen leder her på gården. Du er ikke en leder i rett forstand sånn som jeg ser det. Vi må definiere lederbegrepet for å kunne si noe mer om det. Det Kristina blir her, på linje med alle andre, er en slags ordfører. Det sitter en gjeng rundt bordet og kakler og har meninger og forslag, og så blir det gjerne at den som roper høyest får viljen sin. Dette er ikke klassisk lederskap, det er en dårlig etterligning, sier han.

Se video du ikke så på TV øverst i saken!

– Bare en formalitet

Han hevder videre at storbondens makt på «Farmen» er overdrevet.

Andreas med nye uttalelser: - Jeg tror våre forfedre i 1912 hadde glist veldig godt hvis de hadde sett at en ung jente satt ved roret.

– Det at Kristina er leder her nå er bare en formalitet. Hun kommer ikke til å være en leder i klassisk forstand og virkelig slå ned på det som ikke blir gjort godt nok, tror jeg. Jeg tror ikke hun kommer til å være komfortabel med det, og det kan forklares med at hun er en kvinne. Jeg tror veldig mange kvinner er ubekvemme med å sjefe over menn. Rett og slett fordi de føler seg svakere fysisk, og de har ikke den mentaliteten og autoriteten som en mann har.

Vil overbevise Andreas

Kristina kjenner godt til Andreas' kvinnesyn, og er fast bestemt på å vinne Andreas' respekt etter storbondeuken hennes selv om hun vet at det ikke blir lett.

– Jeg har som mål å sette meg i respekt, kanskje særlig hos Dag Egil og Andreas som har vært litt negative i forhold til kvinnelig storbonde. Jeg vil bevise for dem at jeg kan gjøre en like god jobb som de har gjort tidligere, og håpe at de kan respektere det. Dag har så langt virket veldig positiv og det lover godt. Andreas har vært litt mer negativ i forhold til at han har veldig kontroversielle meninger og står på sitt, så det blir vanskeligere å overbevise ham.

Advarer

Jon Lundemoen tror Kristina vil gjøre en god jobb, men han har advart henne mot hva han beskriver som hennes svakhet.

– Jeg syns Kristina gjør en bra jobb som storbonde. Hun gir beskjed og er med å jobbe selv. Kristina er en oppegående og flink jente som takler rollen veldig bra, men hun har en svakhet og det er at hun stoler for mye på folk og er veldig enkel å manipulere. Jeg er redd for at hun kommer til å brenne seg ganske mye på det denne uka hvis hun ikke hører på mine råd som er de beste.

Les alt om «Farmen» her!