Sommerdekk? Da bør du la bilen stå

I dag kommer mange til å bulke.

Snø og is på veien   da lever du svært farlig med sommerdekk. Likevel viser det seg at veldig mange tar sjansen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Snø og is på veien da lever du svært farlig med sommerdekk. Likevel viser det seg at veldig mange tar sjansen. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

I dag våknet store deler av Sør-Norge til det første skikkelige snøfallet denne høsten. Erfaringsmessig betyr det at svært mange ikke har lagt om til vinterdekk ennå.

Og dermed kommer dilemmaet: Ta sjansen på sommerdekk – eller la bilen stå?

Vil ha påbud

– Svaret på det spørsmålet er veldig enkelt: La bilen stå! Når det er snø eller is på veiene, er det livsfarlig å kjøre rundt på sommerdekk, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

Særlig forsikringsbransjen har tatt til orde for at vinterdekk bør bli påbudt i Norge. Dette har blitt foreslått en rekke ganger, men foreløpig vender politikerne tommelen ned.

LES OGSÅ: Skli i vei – Arnstad dropper påbudet

Mer avslappet forhold

– En undersøkelse fra forsikringsselskapet If fra et par år siden, viste at hele 14 prosent av alle biler som var involvert i ulykker i vinterhalvåret, kjørte på sommerdekk. Det dreier seg om cirka 15.000 biler som dermed har bulket eller kjørt av veien. Et skremmende høyt tall.

– Dette kan også bli svært kostbart for de det gjelder. Smeller det fordi du ikke har riktige dekk på bilen, ligger det an til avkorting på forsikringen.

– Mitt inntrykk er at mange kanskje har fått et mer avslappet forhold til dette etter at piggfrie dekk i stor grad tok over for piggdekk. Dermed er kanskje ikke den mentale oppfatningen av forskjellen mellom sommerdekk og vinterdekk like klar. Men forskjellene er minst like store som før, sier Benny.

LES OGSÅ: Begge er vinterdekk – bare ett er forbudt

4x4-problemer

– Det er også et problem at mange nye biler nå skjermer føreren mer fra underlaget og omgivelsene enn tidligere. Dermed oppdager man kanskje ikke at det er glatt før det er for sent. Mange firehjulstrekk-eiere går i denne fella. Med 4x4 kommer du som regel opp og fram. Men det er slett ikke sikkert du klarer å holde deg på veien i svinger eller nedoverbakker. Og særlig ikke med sommerdekk, sier Benny.

Regelen sier at du skal være skodd etter forholdene. Er det glatt eller fare for at det kan være glatt – da skal du ha vinterdekk. Så klart og så enkelt er det, avslutter Benny.

LES OGSÅ: Kjøpe vinterdekk? Dette er årets beste