DRAMATISK: Mark Clattenburg var i begivenhetenes sentrum da Manchester United vant 3 2 mot Chelsea søndag kveld. (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)
DRAMATISK: Mark Clattenburg var i begivenhetenes sentrum da Manchester United vant 3 2 mot Chelsea søndag kveld. (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)

Dommerne i fokus i helgens PL-runde: – Jeg får vondt i magen når jeg ser sånn dømming

Mark Clattenburg ble dagens snakkis etter innsatsen i gigantmøtet mellom Chelsea og Manchester United.

Dommer Mark Clattenburg var alt annet enn usynlig da han ledet storkampen mellom Chelsea og Manchester United søndag kveld.

Pipeblåseren kom i fokus for første gang da han sendte Branislav Ivanovic rettmessig i garderoben med et rødt kort etter en klønete takling på Ashley Young. Men så tok kontroversene en ny vending.

Les også: Offsideplassert Chicharito sikret United-seier da Chelsea fikk to røde

Ekspertene samstemte i dommen
Fernando Torres hadde pådratt seg et gult kort i den første omgangen for en stygg stempling på Tom Cleverley - en situasjon som fort kunne resultert i et helt annet utfall. Men Torres skulle likevel få marsjordre i den andre omgangen.

Spanjolen førte ballen inn på Uniteds banehalvdel, men hadde ingen av lagkameratene rundt seg. I et forsøk på å komme seg i skuddposisjon gikk 28-åringen i bakken etter sammenstøt med Jonny Evans. TV-bildene viser at det var kontakt mellom Evans og Terry, men Clattenburg ga ikke spissen den avgjørelsen han hadde håpet på. Torres ble belønnet med sitt andre gule kort for det Clattenburg mener var filming og Chelsea måtte fullføre kampen med ni spillere.

I FOKUS: Dommer Mark Clattenburg ble den store snakkisen etter
  kampen mellom Chelsea og Manchester United. (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)
I FOKUS: Dommer Mark Clattenburg ble den store snakkisen etter kampen mellom Chelsea og Manchester United. (Foto: ADRIAN DENNIS/Afp)

– Skal du blåse for filming, så må du være hundre prosent klar på at det er den rette avgjørelsen, sier Thomas Myhre.

Den tidligere målvakten fikk bred støtte av de øvrige ekspertene i panelet.

– Se posisjonen til Clattenburg. Han har perfekt posisjonering. Han er sju-åtte meter unna og ser alt. Skal du komme i fokus og vise så dårlig spilleforståelse i en helt matchavgjørende situasjon, vise ut mannen og gi han gult kort for filming når det ikke er i nærheten? Jeg får vondt i magen når jeg ser sånn dømming, sier Morten Langli.

– Jeg mener at denne er ekstremt streng, sier Phil Thompson.

Les også: Liverpool snytt for seieren på overtid

Men dramatikken var ikke over i London. Kvarteret før full tid nådde kontroversene et klimaks. En offsideplassert Javier Hernández satte inn 3-2-målet, som skulle vise seg å sikre Manchester United den første seieren på Stamford Bridge siden 2002.

Se TV 2s eksperter diskutere dramaet i videovinduet øverst på siden!

Har klaget til FA
Etter søndagens kamp har Chelsea bestemt seg for å klage Clattenburg inn til Det engelske fotballforbundet (FA) for upassende språkbruk underveis i kampen.

– Vi har levert en klage til Premier Leagues kampdelegat om upassende språkbruk av dommeren mot to av våre spillere i to forskjellige hendelser, sier en talsperson fra Chelsea.

– Dommeren påvirket dette resultatet
Selv om det ennå er for tidlig å spå utfallet av årets Premier League-sesong, er det ingen tvil om at tre poeng smakte godt for et United som er på jakt etter å tre tilbake på tronen i England.

Roberto Di Matteo er klar på at Clattenburg og hans dommerteam var med på å avgjøre utfallet av kampen.

– Jeg mener at det er en helt feil avgjørelse. Dommeren tok feil på de viktigste avgjørelsene i kveld. Han burde gitt frisparket til oss og gitt kort til Evans. Det avgjørende målet er offside, så dommeren påvirket dette resultatet, sier Di Matteo til TV 2 Sporten.

Les også: Bale nektet å feire mot gamleklubben

Oppfatningen av situasjonen der Torres fikk sitt andre gule kort var en helt annen i United-leieren.

– Jeg mener at Jonny var borti han. Han kan fortsette å løpe, men han velger å gå i bakken, sier Sir Alex Ferguson.

– Ja, det var litt kontakt, men jeg mener at det ikke var nok for ham til å gå i bakken, sier Evans til TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervju med Di Matteo her!
TV 2 Play: Se intervju med Ferguson her!

– Skremmende å se
Det var imidlertid ikke bare på Stamford Bridge dommerne kom i fokus denne Premier League-helgen. Lørdag sikret Mikel Arteta Arsenal-seier over QPR etter en scoring som burde blitt annullert for offside. I kampen mellom Everton og Liverpool ble også en offside avgjørende, da André Marriner feilaktig annullert Luis Suárez sin scoring på overtid.

Les også: Luis Suárez svarte filmekritikk med svalestup foran Everton-benken

TV 2s fotballkommentator Morten Langli mener det er skremmende å se hvor avgjørende dommerne har vært denne runden.

– Jeg liker ikke å klage på dommere og si at de er den store stygge ulven i dette spillet, for spillerne gjør mye dumt. Når du i avgjørelser som dette viser totalt mangel på spilleforståelse og kommunikasjon mellom de som skal være kampledere, det litt er skremmende å se, sier Langli.

For de tre hendelsene Langli refererer til påvirket helt klart utfallet av kampene.

– Nå tolker de denne regelen feil flere ganger denne runden og det får konsekvenser, sier Langli.

Fernando Torres og Branislav Ivanovic får karantene i én kamp. Dermed er duoen klar til neste Premier League-kamp mot Swansea, etter som karantenen sones i ligacupkampen mot nettopp Manchester United kommende uke. Det skriver Chelsea på sine hjemmesider.