everton liverpool
everton liverpool

Er Everton-Liverpool blitt det snille derbyet?

Rivaliseringen er sterk, men familiebåndene tettere når Everton og Liverpool braker sammen på Goodison søndag.

Liverpool (TV 2 Sporten): Ålreit, så reiser du muligens øyenbrynene når du leser overskriften. Det har tross alt vært 14 utvisninger på de siste 23 derbyene i Liverpool. Folk som Andy van der Meyde, Lucas, David Weir og Milan Baros har alle fått se det røde.

I tillegg har det vært høy temperatur, stygge taklinger, munnhuggeri og elektrisk stemning på tribunene. Kort sagt: Hva derbyer i England dreier seg om.

Én rød og én blå bror
Men alt dette foregår utpå matta og innenfor stadionveggene på Goodison og Anfield. Når kampene blåses av er det sjeldent tilløp til bråk utenfor banen.

For Liverpool er en spesiell by når det kommer til fotball og samhold. I Liverpool krysser klubbtilhørighet familiebånd, blod og tradisjoner er ikke nødvendigvis avgjørende for valget av farge.

– Du kan ikke klandre folk for å heie på Everton, de er bare dumme.

Kommentaren kommer fra Alan Ball. Han er 56 år og bærer navnet til Everton-legenden som spilte over 200 kamper i blått. Far var nemlig ihuga Everton-supporter, likevel ble Alan rød.

– Da jeg var fem-seks år var kompisene mine Liverpool-supportere for det meste, det falt bare naturlig, forklarer han nå – 50 år seinere.

Broren Steve gjorde derimot som pappa sa, og gjorde Goodison til sitt andre hjem.

– Man bør få velge hvilket lag man vil. Slik er det hvert fall i vår familie, sier Steve.

Farger krysser familietradisjoner
TV 2 Sporten kom først i kontakt med Steve, som er taxisjåfør, da han en gang kjørte oss fra Goodison til flyplassen. Da fortalte han den merkverdige historien om broren som var oppkalt etter en Everton-legende, men seinere ble fan av naboklubben. Seinere skjønte vi at historien ikke er unik.

– Kona mi er Liverpool. Sønnen min er Everton. Datteren min er Liverpool. Og jeg er Everton, oppsummerer Steve – altså sønn av en Everton-far og en Liverpool-mor.

– Og jeg har en sønn som er blå og en som er rød, følger Alan opp.

Vi møter de to ved Hillsborough-monumentet utenfor Anfield, og vandrer i retning Goodison – selvsagt gjennom Stanley Park. Den drøye kilometer store grønne oasen som skiller de to stadionene.

– Det har alltid vært en vennlig rivalisering mellom klubbene. Da vi var yngre så vi folk som sloss, men det er det helt slutt på, forteller Alan.

– Vi ser kampene sammen, på puben eller på stadion, det kan være så mye fiendskap som det bare vil, men etter kampen setter vi oss ned med en øl og diskuterer kampen på fredelig vis, følger Steve opp.

– Mer til felles enn de er ulike
Den oppfatningen deler lokalavisjournalisten i Liverpool Echo

– Det har tradisjonelt alltid vært et vennlig derby, men de siste 10 årene har vi sett at det har blitt litt mer fiendtlig på banen med røde kort og stygt spill, sier Greg O´Keefe.

– Med Hillsborough-rapporten forrige måned og Evertons respons med markeringen på Goodison før Newcastle-kampen, har vært med på å bringe supporterne sammen igjen. Nå husker folk hvorfor byen er så samlet, mener han.

Han tror det er mange årsaker til at rivaliseringen er såpass vennlig som det er.

– De har mer til felles enn de er ulike. Sosialt, økonomisk, de kommer fra samme by, de bor i de samme gatene, ramser han opp.

– De har ikke de samme barrièrene som i for eksempel Tyneside-derbyet (Newcastle og Sunderland) eller andre store derbyer, konkluderer O´Keefe.

– Rivaliseringen lever
Likevel er det rom for litt vennskapelig mobbing, ifølge Everton-manager David Moyes

– Jeg tror supporterne fremdeles liker å tyne Liverpool-kompisene sine når vi vinner, og det samme går andre veien, svarer han når TV 2 Sporten spør om hvordan utviklingen i stemningen i Merseyside-derbyet har vært under hans ti år lange regime på Goodison.

– Hillsborough-rapporten har definitivt brakt klubbene tettere sammen, men det er fortsatt et rivalisering der, vær sikker, sier han.

Moyes mener tiden er moden for å rette opp statistikken som teller bare fire Everton-seire på 23 forsøk, siden han kom til klubben i 2002.

– Liverpool har kanskje tenkt at siden Everton ikke har greid å konkurrere helt der oppe, men vi kommer nærmere og nærmere. Sist sesong tapte vi alle tre kampene mot dem (inkludert et forsmedelig 1-2-nederlag i FA-cupens semifinale), men havnet over dem på tabellen, sier Moyes.

Fellaini trolig tilbake
Søndag må han klare seg uten suspenderte Steven Pienaar etter hans røde kort mot QPR sist helg – som manageren fremdeles omtaler som en hårreisende utvisning – og derbyet kommer for tidlig for Darren Gibson.

Det er derimot gode muligheter for comeback både for Marouane Fellaini og Tony Hibbert.

– Vi tester dem på trening i morgen, men de spiller trolig, sier Moyes på pressekonferansen på Evertons treningsanlegg fredag ettermiddag.