BLE OPERERT: Martin Løkeng kan løpe etter operasjon i USA.  Her er han ute i hagen sammen med mamma Silje. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)
BLE OPERERT: Martin Løkeng kan løpe etter operasjon i USA. Her er han ute i hagen sammen med mamma Silje. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)
BLE OPERERT: Martin Løkeng kan løpe etter operasjon i USA.  (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)
BLE OPERERT: Martin Løkeng kan løpe etter operasjon i USA. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)

Operasjon i USA fikk Martin (7) ut av rullestolen

Helsemyndighetene har helt til nå nektet å betale for operasjonen som fikk Martin Løkeng opp av rullestolen.

Martin har den sjeldne sykdommen Perthes, som gjorde at hofteleddet smuldret bort. Han var lenket til rullestol, og hadde store smerter. For to år siden ble han operert.

– Da vi dro så lå han hver natt og gråt av smerte og klarte knapt å gå, sier Martins mor Silje Løkeng til TV 2.

Svært sjeldent i Norge

Ved Sinai-klinikken i Baltimore er de eksperter på denne typen operasjoner og har et stort antall inngrep hvert år. Men norske helsemyndigheter har til nå ikke anerkjent dette sykehuset. Selv om Perthes er så sjelden at det utføres svært få slike operasjoner i Norge.

Les også: Hoftesyke Martin (7) måtte betale 700.000 for operasjon

Familien Løkeng valgte å bruke 700.000 kroner på operasjonen i USA, penger de søkte om å få tilbake av norske helsemyndigheter. Etter to års tautrekking vant de fram.

– Vi får refundert utgiftene vi hadde for å få Martin operert i USA. Og vi får videre behandling for Martin i USA. Så det er full seier og det er vi selvfølgelig veldig veldig glad for, sier Ivar Løkeng, m\Martins pappa.

SKAL IKKE VÆRE SLIK: Ivar Løkeng sier det ikke skal være slik i Norge at folk må selge hus og bil for å få helsehjelp. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)
SKAL IKKE VÆRE SLIK: Ivar Løkeng sier det ikke skal være slik i Norge at folk må selge hus og bil for å få helsehjelp. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)

– Nå er han veldig glad og positiv. Han har ingen smerter, og han har en progresjon som er over all forventning, sier mamma Silje.

– Ville vært uten hus og bil

Og hovedpersonen selv er også høyt oppe med sitt «nye» bein.

– Bra, sier sjuåringen, før han demonstrerer sine nyopererte lemmer.

TV 2 fortalte om gutten for første gang i 2010:

Må betale 430.000,- for å operere Martin (5)

Martin har fått ett nytt liv, men familien er også opptatt av at andre med sjeldne sykdommer kan få eksperthjelp i utlandet. Perthes er veldig uvanlig i en liten befolkning som den norske, og vårt helsevesen har begrenset erfaring med sykdommen.

– Prinsippet er viktigere enn vårs personlige økonomi. Jeg ville vært uten hus og bil hvis det var det som skulle til, men det har vi heldigvis ikke behøvd. Men det skal ikke være slik i kongeriket Norge at en families økonomi skal avgjøre om en får den beste behandlingen som finnes, sier Ivar Løkeng.

Skapte presedens

Landets fremste helseadvokat sier denne saken har stor prinsipiell betydning og at den allerede har ført til at andre har fått dekket utgiftene til operasjoner i utlandet, der de har den fremste ekspertisen på sjeldne sykommer.

FULL SEIER: Silje Løkeng fikk sønnen Martin operert i USA, og får refundert penger til operasjon og videre behandling. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)
FULL SEIER: Silje Løkeng fikk sønnen Martin operert i USA, og får refundert penger til operasjon og videre behandling. (Foto: Sveinung Kyte/TV 2)

– Allerede har vi begynt å operere med begrepet Martin saken, og andre av mine klienter der vi har brukt dette som argument har jo nådd fram under henvisning til den presedens som denne saken skaper. Det er ekstra gledelig for dette har jo vært vanskelige saker i Norge, sier advokat Edmund Asbøll.