Eli Landsem (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)
Eli Landsem (Foto: Josefsen, Jon-Michael/Scanpix)

Eli Landsem er ferdig som landslagssjef

Bred enighet i spillergruppen har ført til at Eli Landsem ikke fortsetter som landslagssjef for de norske fotballjentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding fredag skriver Norges Fotballforbund at Eli Landsem er ferdig som sjef for det norske kvinnelandslaget.

– Vi har vært gjennom en lang evalueringsprosess nå i høst og vi har blitt enige om at vi ikke skal gå videre. Vi tenker langsiktig inn mot et VM i Canada i 2015 og OL i Brasil i 2016. I det løpet er naturligvis også EM i 2013 en viktig begivenhet og et viktig mål, men det langsiktige er enda viktigere, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV 2 Sporten.

– Har ikke den brede støtten
Etter det TV 2 Sporten erfarer føler spillerne at det skorter på det fotballfaglige og det taktiske før og under kamp. Det har blitt noe bedre gjennom EM-kvaliken, men det er fortsatt ikke på nivået spillerne tror kreves for å prestere internasjonalt. Det skal være bred enighet i spillergruppa om dette. Spillerne opplever at Landsem ikke har vært flink nok til å ta til seg disse signalene underveis.

Landsem, som har ledet landslaget siden høsten 2009, er skuffet over at partene ikke har kommet til enighet om en ny avtale, samtidig som hun peker på at hun ikke har fått den støtten hun hadde ønsket.

– I utgangspunktet hadde jeg lyst til å dra til EM, jeg var veldig ivrig og la en plan. Men når det ikke var oppslutning rundt den planen måtte jeg bare gi opp, sier en preget Landsem til tv2.no.

– Hva ble avgjørende?

– Det var en evaluering spillerne hadde, hvor de ikke ønsket å dra i samme retning som meg. Vi hadde ikke tro på den samme veien. Da blir det umulig for meg å fortsette, sier hun.

– Er du overrasket over spillernes tanker om deg og veien videre?

– Jeg var veldig fornøyd etter å ha snudd den dårlig høsten i fjor og tatt oss til et mesterskap. Skuffende er vel det rette ordet.

FERDIG SOM LANDSLAGSSJEF: Eli Landsem sin tid som landslagssjef for det norske kvinnelandslaget er over 31. desember. (Foto: Petr David Josek/Ap)

Les også: Ønskes som forsidepike etter venninnenes sex-tweet

Toppfotballsjefen sier at flere parter er hørt i den nevnte evalueringsprosessen, deriblant spillere, klubbene, støtteapparat, Olympiatoppen og administrasjonen.

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer i den rapporten. Det er en helhetsvurdering av forskjellige ting som gjør at når vi har sittet oss ned sammen med Eli, så har vi blitt enige om at vi avslutter når avtalen går ut 31. desember i år, sier Semb.

Tror på ny positivitet i gruppen

Maren Mjelde og Eli Landsem. (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Landslagskaptein Maren Mjelde sier at Landsems avgang er overraskende, men at hun visste at kontrakten til landslagssjefen går ut ved nyttår. Mjelde tror dette kan bli til noe positivt.

– Det har ikke vært så veldig bra de siste årene, og resultatene har ikke vært gode før i nå i den siste tiden, så det er nok kanskje positivt med noe nytt inn i gruppen, sier Mjelde til TV 2 Sporten.

– Har dere snakket sammen om at det kanskje er på tide med en forandring?

– Det er jo alltid sånn når en ikke får de resultatene man vil, men vi har jo blitt enige om at det går på oss også. Resultater avhenger av samtlige i gruppen, sier Mjelde.

Stabæk-spiller Melissa Wiik innrømmer at hun først ble overrasket da hun fikk høre nyheten, med tanke på at Landsem akkurat har ledet Norge til neste års EM-sluttspill i Sverige. Wiik har ikke vært med på landslaget siden hun ble skadet i vinter, men 27-åringen har daglig kontakt med landslagsspillerne i klubben.

Lanserer Eide om ny landslagssjef
– Jeg har jo snakket med medspillere, og det er jo delte meninger om det. Det er jo ganske mange både fra støtteapparatet og spillere som var misfornøyde, og da er det jo naturlig at det blir en endring, sier Wiik.

Wiik er klar på at hun syns at Landsem er en god trener, men at hun er usikker på om den avtroppende Landsem fikk ut sitt beste som landslagssjef. Nå lanserer Wiik sin egen trener som etterfølger.

– Øyvind Eide har gjort en veldig bra jobb med Stabæk, så jeg regner med at han er med i bildet når NFF diskuterer nye kandidater, sier Wiik.

FORESLÅS SOM ARVTAKER: Øyvind Eide pekes ut som en mulig ersatter av Stabæk-spiller Melissa Wiik. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)

Semb leder jakten på ny sjef
Forbundet, ledet av Semb, starter nå prosessen med å lete etter Landsems erstatter som landslagssjef.

– Foreløpig er ikke prosessen startet, men det er naturligvis noe som må starte umiddelbart til uken. Kvinnelandslaget skal allerede på nyåret ut i en stor turnering i Kina, så det blir et arbeid som må intensiveres i løpet av november, sier Semb.