Hushovd Sky (Foto: FRANCK FIFE, © FF/MM)
Hushovd Sky (Foto: FRANCK FIFE, © FF/MM)

Hushovd om Skys antidopingkontrakt: – Det vil ikke hjelpe

Men både Thor Hushovds trener og TV 2s sykkelekspert mener den er helt nødvendig.

I kjølvannet av dopingsaken rundt Lance Armstrong og resten av det tidligere US Postal-laget tok Sky et kraftig standpunkt mot doping tidligere denne måneden.

«Det er ingen plass i Team Sky for de som har vært involvert i doping. Verken nå eller tidligere i karrieren. Dette gjelder ledelse, støtteapparat og ryttere», skrev det britiske laget i en pressemelding.

Alle ryttere og øvrige personer i støtteapparatet må skrive under på en kontrakt om at de aldri har dopet seg eller deltatt i doping i løpet av sin karrière. Torsdag kveld kom det første offeret i form av trener Bobby Julich som la dopingkortene på bordet.

TV 2 PLAY: Kurt Asle Arvesen: – Jeg skal signere

Thor Hushovd har alltid tatt et klart standpunkt mot doping. Men sørlendingen er ikke så veldig begeistret for Skys nye tiltak.

– Nei, det vil ikke hjelpe. Hvis du har løyet om ditt dopingbruk i 15 år, og får et papir i hånden, så kan du skrive under og ljuge litt til. Jeg tror ikke det hjelper, sa han under sitt pressemøte i Grimstad onsdag.

Les også:Den nye sykkelsjefen: – Jeg er mistenksom til Hølestøl
Les også: Tidligere Tour-vinner til sykkeltopp: – F##k off og si opp

– Brutalt, men nødvendig
Hushovd mener den økonomiske tryggheten blir for viktig for eventuelle tidligere dopere.

– Jeg tror folk er for avhengige av alt rundt. Derfor tenker de: Ok, jeg får ta en løgn til.

Hushovds personlige trener, Atle Kvålsvoll, er ikke enig med sin elev. Den tidligere proffen mener tvert imot at kontrakten er helt nødvendig.

– Som jeg har sagt tidligere: Skal man komme seg noen vei videre i sykkelsporten, så må man rydde opp. Dette vil nok oppleves som veldig brutalt av mange, og det er det også. Men jeg tror det er noe som må til. Det er nødvendig for å rydde opp, sier han til tv2.no.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad støtter Kvålsvoll fullt ut.

– Jeg synes det er fint at sykkellag har slike kontrakter. De ønsker seg en ren profil og det er bra. Jeg tror omdømmet til sykkelsporten hadde vært mye bedre hvis tidligere dopere ikke var i sportsdirektørstillinger og i støtteapparatet.

Kaggestad ser likevel Hushovds poeng.

– Sky er avhengige av at folk snakker sant. Det er selvsagt mulig å signere den avtalen selv om man har jukset. Men Sky har sikkert en klausul om nettopp det i kontrakten, tror han.

Les også:Contador til TV 2: – Armstrong har gjort store ting for sporten
Les også: Idrettsforbundet vil kriminalisere bruk av doping

Artikkelen fortsetter under bildet!

Kaggestad Kvålsvoll
Kaggestad Kvålsvoll

– Finnes gode og rene ledere der ute
Flere kritikere av det nye tiltaker peker på at sykkelsporten vil miste verdifull kompetanse og erfaring fra tidligere ryttere. Det er hverken Kvålsvoll eller Kaggestad enig i.

– Det finnes uansett flere gode ledere der ute som kan ansettes. Som både kjørte rent i sin karrière og ikke er en del av proffsporten nå, sier Kvålsvoll

– Julich er en god trener, det er det ingen tvil om. Men alle kan erstattes i slike stillinger. Og det finnes mange dyktige personer der ute som kan bekle dem. Det er mye kunnskap som er overførbart mellom idretter også. Man trenger ikke nødvendigvis å komme fra sykkelsporten, sier Kaggestad.

Sykkeleksperten mener tidligere dopere aldri bør få jobbe i sykkelsporten igjen.

– Nei, de bør ikke være involvert. Det mener jeg også om andre idretter som langrenn og friidrett, sier Kaggestad.

Han frykter nå at flere personer vil ryke fra Sky-laget.

– Ja, jeg gjør det. Julich var ærlig og det bør de andre være også. Det har sykkelsporten alt å vinne på. Omdømmet til sporten er det viktigste, sier han.

Les også: Hushovd: – Tanken på hvor mye jeg er blitt snytt for slo meg
Les også: Cavendish: – Sykkel er den reneste sporten