Boligprisene var 1,4 prosent lavere i september enn i august, viser nye tall. (Foto: Rune Wikstøl/NTB)
Boligprisene var 1,4 prosent lavere i september enn i august, viser nye tall. (Foto: Rune Wikstøl/NTB)

– Krev lavere boligrente nå!

Det er rentefest i bankene, men kundene får ikke være med. – Gå i banken, og krev lavere rente, sier sjefen i Huseiernes Landsforbund.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken har flere banker, som DNB, Nordea og Handelsbanken rapportert om sterke resultater. Norske privatkunder trekkes fram som et spesielt lønnsomt område av samtlige, og årsaken er i stor grad en sterk økning i rentepåslaget på boliglån.

– Boliglånskundene betaler en høyere rente enn nødvendig, sier sjeføkonom Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi. – I dag er tre måneders markedsrente rundt 1,9 prosent, mens boliglånsrenten ligger mellom 3,5 og 4 prosent, og så jeg vil si at rentemarginen bankene tar nå er vel høy i forhold til innlånskostnaden.

DNB forsvarer høye marginer

DNB-sjef Rune Bjerke. (Foto: Bendiksby, Terje)
DNB kunne i dag rapportere om et kvartalsoverskudd som var rundt to milliarder kroner høyere enn tilsvarende kvartal i fjor, og marginen på utlån til private oppgis i samme periode å ha steget fra 1,58 til 2,06 prosent. Men såpass bør det være, mener konsernsjef Rune Bjerke.

– Boliglånskundene betaler en pris til bankene som sammenlignet med mange andre land ligger vesentlig lavere. Det som gjør nå at marginene nå øker ørlite grann for bankene det er at myndighetenes kapitalkrav, skattekrav og andre regulatoriske forhold gjør at det blir dyrere å drive bank, vår råvarekostnad øker, sier Rune Bjerke.

– Så myndighetene krever at dere tjener mer penger på boliglånskundene?

– Vi kan ikke oppfylle myndighetenes krav uten at vi tjener noe mer, fordi vi er pålagt å være mer solide, og det koster faktisk, sier DNB-sjefen.

LES OGSÅ: Hybel uten bad og med kjøkken i kott – solgt for over en mill

– Umoralske banker

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund er oppgitt over argumentasjonen.

– Når Norges Bank setter ned styringsrenten har argumentet for å ikke følge med på den nedsettelsen være at pengemarkedsrenten ikke har gått ned.

– Det vi nå har sett det siste året er at pengemarkedsrenten har vært synkende hele tiden, og da finner de helt andre argumenter for ikke å sette ned renten. Da er det risiko og kjernekapital som er argumentet for å holde renta fortsatt altfor høy, og det synes jeg er umoralsk politikk fra bankenes side, sier Peter Batta.

– 0,5 prosent for høyt

GIR RÅD: Peter Batta, leder for Huseiernes landsforbund. (Foto: Huseiernes Landsforbund)
Peter Batta mener bankene mener boliglånsrentene bør settes ned med 0,5 prosent, som tilsvarer det banknæringen hevder er «påslaget» bankene må gi på renten for å tilpasse seg myndighetenes kommende krav til kjernekapital i bankene.

Ifølge Idar Kreutzer i Finansnæringens Hovedorganisasjon tilsvarer det en økt årlig kostnad for boliglånskundene på 9 milliarder kroner.

Peter Batta mener vi bør stille krav til bankene, selv om rentenivået er lavt.

– Jeg tror vi er for passive og særlig når renten er såpass lav. Den er jo behagelig lav for de fleste av oss, men de som er aktive og stiller krav, får satt ned renta, sier Batta. Han får også støtte av Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

– Gå ned i banken din og forhandle deg til billigere rente. Dét er tid for det nå, sier han.