USUNNE VANER: Mange røyke  og kaffepauser i løpet av dagen kan gi deg både helseplager, abstinenser og påvirke kostholdet ditt i negativ retning. I «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 i kveld møter du en 40 åring som tar oppgjør med sine dårlige vaner. (Foto: Colourbox/AltoPress / Maxppp)
USUNNE VANER: Mange røyke og kaffepauser i løpet av dagen kan gi deg både helseplager, abstinenser og påvirke kostholdet ditt i negativ retning. I «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 i kveld møter du en 40 åring som tar oppgjør med sine dårlige vaner. (Foto: Colourbox/AltoPress / Maxppp)

Tobakk og kaffekos farligere enn du tror

Så stor helserisiko tar du ved å snuse, røyke og drikke store mengder kaffe daglig.

I program 2 av «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 i kveld møter du butikksjef Thomas Jansen (40). Han gjorde som mange andre: Han snuste og røykte.

Tobakksvanene kom på toppen av store mengder kaffe hver dag. Det gir negative utslag på helsen.

LES OGSÅ: Thomas trente seg 20 år yngre og 11 kilo lettere

FØR: Thomas Jansen mai 2012. (Foto: Privat)
FØR: Thomas Jansen mai 2012. (Foto: Privat)

På en vanlig dag pleide Thomas å innta følgende:

* 15 kopper kaffe
* 10 sigaretter
* 12 porsjoner snus

Nordmenn er blant de mest kaffedrikkende folkeslag i verden. Ifølge Norsk Kaffeinformasjon drikker over 80 prosent av den voksne befolkningen kaffe jevnlig. Vi inntar i snitt fem kopper daglig.

Thomas drakk tre ganger mer kaffe enn gjennomsnittet!

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg etter røykeslutt

Kvalme og angst

Ved høye inntak av koffein (fra 250 til 750 mg) kan hodepine, svimmelhet, rastløshet og kvalme opptre. I tillegg kan andre ingredienser i kaffen forårsake løs mage og diaré. Om svært store doser koffein inntas, kan angstlignende tilstander opptre.

Kari Sellæg - Ekspert
Kari Sellæg - Ekspert

– Det er individuelle forskjeller på hvor mye koffein vi tåler, og derfor vanskelig å sette en absolutt grense for når symptomene inntreffer. Men ifølge Mattilsynet bør ikke voksne få i seg mer enn 400 mg koffein per dag. Det er det samme som 8 dl kaffe (ca 4 kopper), sier ernæringsekspert Kari Sellæg i Stamina HOT.

Abstinenser

Jevnlig inntak av koffein gir en fysisk toleranseutvikling, og ved brå slutt på et høyt inntak kan man utvikle abstinenssymptomer i form av blant annet hodepine.

– I stedet for å spise regelmessig, ser det ut som Thomas har brukt røyk, snus og kaffe for å holde energien oppe. Det blir kanskje enklere for ham å begrense inntaket av dette nå, fordi han ved å spise flere mindre måltider, i stedet for ett stort, holder blodsukkeret sitt jevnere gjennom dagen, sier Kari til TV 2 Sporty.

LES OGSÅ: Dette gjør kaffe med kroppen din

Store helseplager

Gutter som bruker snus som 16-åringer har økt risiko for å være kombinasjonsbrukere av røyk og snus som 19-åringer. Dette viser en fersk studie fra Folkehelseinstituttet.

I Norge er det forbudt å selge tobakksvarer til dem som er under 18 år. Røyking av tobakk er svært helseskadelig og kan føre til blant annet lungekreft og KOLS.

LES OGSÅ: Dette gjør snus med treningsformen din

Illustrasjonsbilde.  (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)
Illustrasjonsbilde. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

– Det er i seg selv negativt at så mange unge blir nikotinavhengige, og dersom dette fører til en økning i andelen kombinasjonsbrukere, og dermed til en økning i andelen røykere, vil helsekonsekvensene også kunne bli vesentlig større, sier Liv Grøtvedt, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.

Følg med på «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 søndag kl. 19.00.

LES OGSÅ: Trim deg til San Francisco – vinn premier

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!