NÆRE VENNER: Fylkesordfører i Sør Trøndelag Tore O. Sandvik og næringsminister Trond Giske er både partifeller og nære venner privat. (Foto: Scanpix)
NÆRE VENNER: Fylkesordfører i Sør Trøndelag Tore O. Sandvik og næringsminister Trond Giske er både partifeller og nære venner privat. (Foto: Scanpix)

Giske ga styreverv til vennens kone

Daværende kulturminister Trond Giske håndplukket i 2008 Trine Brænden, kona til vennen Tore O. Sandvik, som styremedlem i Trondheim Symfoniorkester.

Brænden ble ett av fire styremedlemmer i Trondheim Symfoniorkester, skriver Aftenposten. Brænden har sittet i AUFs sentralstyre og vært kulturpolitiker i Nordland.

Styremedlemmene i Trondheim Symfoniorkester blir oppnevnt for fire år og får en årlig godtgjørelse på 15.000 kroner.

Trine Brænden hadde i 2008 en pause fra politikken for å studere psykologi. Hennes mann, Tore O. Sandvik, er fylkesordfører i Sør-Trøndelag.

LES OGSÅ: Ap til bunns etter Giske-bråket

– Kvinner vurderes etter kvalifikasjoner

Giske erkjenner at han er venn av Sandvik, men avviser at han har et nært forhold til Brænden. Han sier at han kjente Trine Brænden gjennom AUF og Arbeiderpartiet, og at hun ble utnevnt til styret på grunn av hennes arbeid som fylkestingspolitiker og attester fra blant andre Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap).

– Kvinner skal vurderes ut fra egne kvalifikasjoner og habilitet, ikke ut fra hvilken mann de har, noe annet hører ikke hjemme i 2012, sier Giske til avisen.

Tidligere denne uken har TV 2 avslørt at Giske har krevd å få Sandvik inn i Telenors styre.

LES OGSÅ: – Ingen Ap-dominans i statlige selskaper

Krevde at innstillingen ble endret

Det var i april i fjor at Telenor skulle skifte ut medlemmer i styret. Nominasjonskomiteen i telegiganten var ferdig med sitt arbeid. Tre nye styremedlemmer var funnet, med tung bakgrunn fra norsk og internasjonalt næringsliv og telekom-bransje.

Det nærmet seg generalforsamling der det nye styret skulle velges, og komiteen ga som vanlig beskjed om sin innstilling om nytt styre til største eier - Staten - ved Arbeiderpartiets næringsminister Trond Giske.

Da kom det et krav fra Giske om at innstillingen måtte endres: Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet - skulle inn som styremedlem.

ALVORLIG: Hareide: – Dette kan vera veldig alvorleg for Giske

RYSTET: Solberg: – Dette er rystende

Nekter for kravet

I et intervju på 21-Nyhetene mandag kveld unnlot Trond Giske å svare på om det var han selv som spilte inn navnet til bestekompisen som nytt styremedlem. Derimot svarer han slik på TV 2s avsløring.

– Vi har ikke hatt noe krav om at Tore Sandvik skulle inn i styret i Telenor. Hadde vi hatt det som krav, så hadde det vel antakelig blitt sånn i og med at Næringsdepartementet forvalter 54 prosent av eierskapet i Telenor.

– Nekter du for at du muntlig spilte inn Sandvik som styremedlem i Telenor?

– Vi kommenterer aldri hvilke navn som vurderes og særlig ikke de som bare blir foreslått. Jeg konstaterer at det var en enstemmig nominasjonskomité som foreslo nytt styre til Telenor og som ble enstemmig valgt av bedriftsforsamlingen. Jeg nekter for at vi har krevd Tore Sandvik inn i styret. Sandvik ble heller ikke foreslått inn mot Bedriftsforsamlingen, sier Giske til TV 2.

Se intervjuet med Giske her:

673058