Giske (Foto: Thopmas Winje Øijord/NTB scanpix)
Giske (Foto: Thopmas Winje Øijord/NTB scanpix)

Ap til bunns etter Giske-bråket

Høyre får ny rekordoppslutning, mens Arbeiderpartiet går kraftig tilbake på to nye meningsmålinger.

Arbeiderpartiet har ikke hatt lavere oppslutning siden 2003, viser Norstats måling for Vårt Land, som sender partiet tilbake hele 4,6 prosentpoeng fra september til 25,6 prosent i oktober.

Også på en såkalt robopollmåling som Infact har laget for VG ved bruk av automatiske talemaskiner går Arbeiderpartiet kraftig tilbake med 3,2 prosentpoeng til 27,6 prosent.

– Dette er altfor lavt for Ap. Blir dette valgresultatet, så blir Siv Jensen finansminister og Erna Solberg statsminister, sier partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet.

Bakgrunnstallene i Norstat-målingen viser at rundt 80.000 velgere har hoppet fra Arbeiderpartiet til gjerdet i løpet av den siste måneden-

Gjennomsnittet av stortingsmålingene viser at de rødgrønne regjeringspartiene nå har 36,4 prosent, mens Høyre har 33,8 og Frp 17,2, til sammen 51 prosent.

LES OGSÅ: – Ny Giske-konflikt kan skade Telenor

Ny rekord for Høyre

Samtidig viser robopollen til Infact at Høyre går frem med 2,2 prosentpoeng til rekordhøye 36,0 prosent, mens de går frem 0,9 prosentpoeng til 34,0 på målingen til Norstat, som er den høyeste oppslutningen byrået har hatt i sine målinger for Vårt Land.

Bakgrunnstallene i VG-målingen tyder på at hver tredje hjemmesitter ved kommunevalget i 2011 som sier de vil stemme går til Høyre, mens en av ti Ap-velgere fra 2011 vil stemme på Erna Solberg & co.

Fremskrittspartiet går frem med henholdsvis 3,6 prosentpoeng til 14,2 prosent og 2,6 prosentpoeng til 19,7 på de to målingene, som vekter partienes oppslutning mot henholdsvis kommunevalget i 2011 og stortingsvalget i 2009.

De to partiene får dermed henholdsvis 89 og 92 mandater på de to målingene og klart flertall på Stortinget, mens de rødgrønne bare får henholdsvis 60 og 52 mandater.

LES OGSÅ: Solberg: – Dette er rystende

SV under streken

SV faller under sperregrensen med 3,1 hos Infact, mens de får 4,6 hos Norstat.

– Den rødgrønne regjeringen faller dersom ikke SV øker sin oppslutning, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Gjennomsnittet i partibarometeret til tv2.no viser nå at SV er under sperregrensen og bare ligger an til et mandat på Stortinget, fra Oslo. Dermed ligger SV-leder Lysbakken an til å falle ut av Stortinget.

Se alle tall fra alle målinger i partibarometeret