Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg lar meg aldri teste av verken vitenskap eller folk fra alternative bevegelser, Ikke tale om, sa Snåsamannen til Trønder-Avisa i 2008.

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad skal gjennom et langt liv som healer ha behandlet omkring 50.000 mennesker.

Gjennom en årrekke har en flere innen vitenskapen ønsket å teste evnene hans, men dette har han hele tiden vært skeptisk til.

Nå forteller han hvorfor.

Les også: Snåsamannen mister kraften

– Det er umulig

I et nettmøte på VG Nett tirsdag fikk han følgende spørsmål:

«Kan du være villig til å måle kraften din gjennom vitenskapelige tester?»

«Det kan jeg. Men det går ikke an. De får ikke noe resultat. Hvordan kan det måles, når det ringer en person fra et helt annet sted i landet, og jeg vet intuitivt hvor personen er. Sånt er vanskelig å måle i ettertid. Det jeg har gjort i 60–70 år, nærmest fra vugge til grav, må være nok bevis – uten at jeg må stille meg til rådighet og bli forsket på. Jeg har hjulpet folk over hele verden. De må gjerne snakke med alle dem,» svarte han.

Les også: Snåsamannen (86): – Håper barna arver mine evner

– Skjønner at folk er skeptiske

Snåsamannen er nå ute med sin tredje bok, «De gode gjerninger».

I boken forteller han om folk som har fått hjelp av ham. Han har hatt en meget stor pågang siden boken «Snåsamannen», skrevet av Ingar Sletten Kolloen, kom ut for fire år siden.

Til «God kveld Norge» sier Snåsamannen at han har forståelse for at folk er skeptiske til hans evner.

– Folk spør om helbredelse, og det er helt naturlig da det er unaturlig for folk. Selv om det er naturlig for meg. Men jeg må finne meg i at folk spør, og da må jeg gi svar, og jeg må gi folk det riktige svaret, sier han.

– Hva vil du si til alle som har vært skeptiske til deg?

– At folk er skeptiske forstår jeg absolutt godt. De tror ikke på slikt. Men det var en diskusjon på TV, og jeg var veldig glad for at advokat Cato Schiøtz gikk god for at jeg har slike evner, det gjorde meg veldig, veldig godt, forteller han til «God kveld Norge».

Høyesterettsadvokat Cato Schiøtz anslo blant annet sannsynligheten for at Snåsamannen har klarsynte evner til «langt over 90 prosent».

Les også: Slik gikk det med Snåsamannens spådommer