DzekoWeb3
DzekoWeb3
DzekoWeb
DzekoWeb

Edin Dzeko er Citys mest effektive spiss: – Jeg er ingen «supersub»

City-spissen er misfornøyd med rollen han har fått av Roberto Mancini. TV 2s Premier League-ekspert Petter Myhre mener bosnierens prestasjoner er en god søknad om mer spilletid.

Se Manchester City-Swansea søndag 28. oktober klokken 18:30 på TV 2 PL HD 1 og TV 2 Sumo.

Til tross for nedtur i Mesterligaen ser Manchester City ut til å være på vei mot fjorårsformen i hjemlig serie og står med tre strake ligaseiere etter at Edin Dzeko kom fra innbytterbenken og reddet laget mot West Bromwich forrige helg.

Det var ikke første gangen denne sesongen at bosnieren ble den reddende engelen for Roberto Mancini og hans mannskap, og den storvokste spissen er faktisk klubbens toppscorer med fem mål på på sju Premier League-kamper. To av gangene har han til og med scoret under ett og et halvt minutt etter å ha entret banen, noe som gjør at han har to av de tre raskeste innbytterscoringene i Premier League denne sesongen.

SERIEMESTER I MAI: Hadde det ikke vært for Edin Dzeko sitt 2-2-mål mot QPR hadde neppe de lyseblå sikret seg ligatittelen. (Foto: PAUL ELLIS/Afp)
SERIEMESTER I MAI: Hadde det ikke vært for Edin Dzeko sitt 2-2-mål mot QPR hadde neppe de lyseblå sikret seg ligatittelen. (Foto: PAUL ELLIS/Afp)

Dzeko startet mot Ajax i midtuken, men kun to av kampene han har spilt i ligaen denne sesongen har vært fra start. Dette til tross for at han var en av de viktigste bidragsyterne da klubben i sluttsekundene av forrige sesong sikret seg sin første Premier League-tittel noensinne.

Les også:Superinnbytter Edin Dzeko reddet Manchester City
Les også: Mancini tar på seg skylden etter ny City-nedtur

Til tross for at han har scoret flere mål enn noen andre for de lyseblå denne sesongen får 26-åringen likevel sjeldnere enn noen av de andre stjernespissen starte kampene, noe som er en uvant situasjon for ham.

– Jeg var aldri «supersub» før jeg kom til Manchester City. Jeg pleide å alltid starte kampene og jeg scoret mange mål uten å være innbytter, sier bosnieren.

Bruker du Dzeko fra start på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

– I de siste kampene har situasjonen vært slik, og jeg er bare glad for å score mål for tiden, men jeg jeg vil aldri bli supersub. Jeg vil spille, sier han bestemt.

Se intervjuet med Manchester City-spissen i videovinduet øverst!

Artikkelen fortsetter under bildet!

Edin Dzeko får sin mest sannsynlig sin debut mot Wolves. (Foto: PAUL ELLIS/Afp)
Edin Dzeko får sin mest sannsynlig sin debut mot Wolves. (Foto: PAUL ELLIS/Afp)

Petter Myhre: – Det er et dilemma
Dzeko er den klart ivrigste av City-spissene og topper også avslutningsstatistikken som viser at han har ti avlsutninger på mål denne sesongen. Petter Myhre mener Roberto Mancini har en utfordring når han skal velge spisser.

– De har jo mange å velge i der når alle er skadefri med både Dzeko, Agüero, Balotelli og Tévez, og det er en stor utfordring å spille seg til fast plass. Ingen av de fire spissene er happy med kun å være innbytter over tid, men det er en av utfordringene med å være i en toppklubb. Det er ett av de vanlige dilemmaene for gode spillere, for dette er fire spillere som hadde spilt fast på veldig mange av de andre lagene i Premier League, sier TV 2 Sportens Premier League-ekspert.

Petter Myhre  (Foto: TV 2/)
Petter Myhre (Foto: TV 2/)

Myhre roser Dzekos statistikk denne sesongen, og tror Roberto Mancini er svært begeistret for å ha en spiller av hans kaliber å hive innpå når det butter imot for hans lag. Dzekos scoringer de siste ti minuttene av kamper denne sesongen har alene reddet fem lyseblå poeng.

– Han kommer innpå og redder dem, men hvis Mancini hadde ment at Dzeko er den beste av spissene så ville han startet hver kamp. Men hvis det er sånn at Mancini mener Dzeko er den av dem som takler best det å komme innpå og forandre et kambilde hvis ting ikke fungerer så kan det være innvirkende på hvorfor akkurat han har fått denne rollen, sier Petter Myhre.

Den tidligere Vålerenga-treneren mener alle de fire City-spissene egentlig kun har to valg, og foreløpig ser det ut til at Dzeko har bestemt seg for å gå for det siste.

Dette er fire spillere som hadde spilt fast på veldig mange av de andre lagene i Premier League

– Med unntak av kanskje Balotelli så er alle fire i en fase av karrieren der de bør spille fast, for de er ikke lenger «unge og lovende». Er du i Dzekos posisjon har du egentlig to muligheter. Enten gå til en annen klubb der du spiller fast eller jobbe knallhardt, ta vare på sjansene og bevise at du fortjener å være den som skal starte kampene og få treneren til å forandre situasjonen. Sånn sett legger Dzeko nå inn en veldig god søknad, mener Myhre.

Les også: Mancini føler seg ikke respektert: – Kanskje det er fordi jeg er italiensk

Roses av City-assistenten
Roberto Mancini og resten av Manchester Citys trenerteam er svært begeistret over at Dzeko bøtter inn mål og presterer godt når han kommer fra innbytterbenken, og i følge assistentmanager David Platt er bosnierens ønske om spilletid bare gledelig for ledelsen.

Roberto Mancini og Carlos Tevez med Premier League-trofeet. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
Roberto Mancini og Carlos Tevez med Premier League-trofeet. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

– Edin har vært i super form og det gjelder ikke bare det scoringsmessige. Han har vært bra når han har kommet fra benken, men han har også gjort det veldig bra når han har startet. Han er en toppspiller, og holdningen om at man blir skuffet når man ikke er med på laget er noe vi ønsker å beholde, sier Mancini-assistenten.

Ser vi på scoringsstatistikken pr spilte minutt finner vi også ut at Dzekos minuttrate er betydelig bedre enn lagkameratenes. Bosnieren har kun spilt 280 minutter, noe som betyr at han i gjennomsnitt har ett mål hvert 56 minutt. Dette er best i Premier League, foran Arsenals Theo Walcott (mål hvert 90. minutt), Manchester Uniteds Robin van Persie (mål hvert 96. minutt) og Sunderlands Steven Fletcher (mål hvert 103. minutt).

Her er statistikken til de fire Manchester City-stjernespissene:

Edin Dzeko Fem mål 280 minutter spilt Scoring hvert 56. minutt
Sergio Agüero To mål 258 minutter spilt Scoring hvert 129. minutt
Carlos Tévez Tre mål 639 minutter spilt Scoring hvert 213. minutt
Mario Balotelli Null mål 318 minutter spilt -

Petter Myhre påpeker at der Dzeko har levert til de grader denne sesongen har de andre lyseblå superspissene skuffet.

– Dzeko har taklet det å være supersub og ligger nok langt foran Balotelli i planene. De andre har ikke levert det man har håpet på heller. Verken Tévez eller Agüero har levert opp mot sitt beste når de har fått sjansen, og selv om Agüero har vært skadet, så har vi kunnet forvente mer. Sånn sett er det kun Dzeko som har oppfylt de kriteriene som blir stilt, avslutter TV 2s Premier League-ekspert.

DZEKOS DRØMMESCENARIO?: Edin Dzeko kunne nok godt tenke seg at Carlos Tévez, Sergio Agüero og Mario Balotelli satt på en benk og lekte med iPad hver eneste helg. (Foto: Eamonn and James Clarke/Pa Photos)
DZEKOS DRØMMESCENARIO?: Edin Dzeko kunne nok godt tenke seg at Carlos Tévez, Sergio Agüero og Mario Balotelli satt på en benk og lekte med iPad hver eneste helg. (Foto: Eamonn and James Clarke/Pa Photos)

Mener du Edin Dzeko bør få flere startmuligheter på topp for Manchester City? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!