supermat sommertid (Foto: May B. Langhelle )
supermat sommertid (Foto: May B. Langhelle )

Kjendisene påvirker spisetrendene våre

Påvirker oss til å drikke grønnsaksjuice og å spise rå mat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Begrepet mat er ikke så enkelt som det en gang var. Vi skal ikke lenger bare spise for å bli mette – hva vi spiser har blitt en trend, og både kjendiser, blader og blogger forteller oss hva vi aller helst skal putte i munnen.

Lavkarbo, shakes og raw food er antakeligvis ikke ukjente begreper for den gjennomsnittliger leser, og det er ikke bare unge, motebevisste kvinner som er opptatt av temaet skal man tro forsker og sosiolog ved Statens Statens institutt for forbruksforskning Annechen Bugge.

– En overraskende stor andel av den norske befolkningen er meget opptatt av å spise sunt. Tidligere har det vært høyt utdannede kvinner som har vært veldig opptatt av det, men nå er det også menn og unge mennesker, sier hun til tv2.no.

– Kropp, helse og sunnhet har blitt en viktig statusmarkør for veldig mange.

Kjendisene skaper matinteresse

Bugge er denne høsten aktuell med en rapport som heter «Spis deg sunn, sterk, slank, skjønn, smart, sexy». Rapporten fokuserer på hvordan vi i stadig større grad etterstreber helse og sunnhet i matveien, og viser blant annet at åtte av ti er interessert i å ha et helseriktig kosthold.

En av grunnene til det store sunnhetsfokuset er kjendiser, ifølge forskeren.

– Kjendiser er viktige og store rollemodeller for folk i hele landet og de har de verdiene som er attraktive. Derfor påvirker de i stor grad. Etter å ha forsket på ungdomsblader og magasiner er jeg overrasket over hvor store deler av intervjuene med kjendisene som dreier seg om mat, helse, hvordan de trener og hva de spiser, sier Bugge.

Hun tror de nye mattrendene gjør at det ikke lenger er like ille å pirke i maten man får servert.

– Det å være kresen har opprinnelig blitt sett på som en negativ egenskap, men nå er det en større aksept for det. Å ikke spise brød, poteter eller pasta er en måte å markere at man er en helsebevisst forbuker på, og å være helsebevisst er status.

Lyst på oppskriften til en supersunn frokostsmoothie? Den finner du her.

– Grønnsaksjuice er hottest

Mari Midtstigen, redaktør i magasinene Det Nye og Shape Up, forteller til «Ettermiddagen» at den største kostholdstrenden akkurat nå er grønnsaksjuice.

– Det florerer av trender, men hvis jeg skal nevne én trend som er veldig hot akkurat nå, så er det disse grønne juicene, som tar det beste fra raw food der man ikke varmebehandler maten. De består av ingredienser med høyere konsentrasjon av næringsstoffer enn vanlig og forener det i en drikkbar trend, sier hun og nevner juicer med grønnsaker, ingefær, hampfrø, rå kakao, ubehandlet kokosolje og gojibær som eksempler.

– Trist å ligge på dødsleiet og tenke at du bare har spist salat i 20 år

Selv om sunnhetsperspektivet er viktig for mange, tror Annechen Bugge at det er viktig å ikke overdrive diettkjøret.

– Når listen over ting man ikke kan spise blir så lang at man ikke kan dele et måltid med andre lenger, tipper det over til å bli en besettelse. Det er en viktig balansegang et sted der. 70 prosent mener de veier for mye, men bare 20 prosent veier faktisk for mye. Det stilles så høye krav til kroppslig perfeksjon og da kan det bli vanskelig, spesielt for unge mennesker, sier hun.

Espen Nersveen, mannen bak bloggen HeiaMat, er ikke fullt så opptatt av dietter. Han forteller til tv2.no at han aldri har gått på en eneste diett i hele sitt liv. Kjendiser som spiser raw food eller lavkarbo er langt fra noe han lar seg påvirke av.

– Det høres ut som veldig rare folk, tenker jeg. Dem om det, de skal få spise akkurat det de vil. Men jeg tenker at det blir litt trist når du ligger på dødsleiet og tenker at du bare har spist salat de siste 20 årene.

Se matinnslaget fra «Ettermiddagen» her: