Steffen Kjærgaard er storfavoritt til å vinne den knallharde fellesstarten i Tønsberg. Foto sammen med treneren  Magne Orre som  var fellesstartmester i 1976. (Foto: Eriksen, Per Kristian/NTB scanpix)
Steffen Kjærgaard er storfavoritt til å vinne den knallharde fellesstarten i Tønsberg. Foto sammen med treneren Magne Orre som var fellesstartmester i 1976. (Foto: Eriksen, Per Kristian/NTB scanpix)

Kjærgaards ungdomstrener: – Aldri møtt en ung syklist som har vært så steinhard mot doping

Magne Orre trente Steffen Kjærgaard til å bli en toppsyklist.

– Jeg visste at det var mye snusk i disse miljøene, men jeg er allikevel sjokkert og lei meg, sier Orre til tv2.no.

– Så lenge Steffen syklet hos meg var han steinklar mot doping. Han hadde en oppsiktsvekkende klar holdning mot doping i ung alder, så jeg er forundret over at han dopet seg da han dro til Danmark. Jeg visste det var mye snusk i Dansk sykkelsport på dette tidspunktet, og jeg har mistenkt dette helt siden Steffens navn dukket opp i forskjellige sammenhenger da dopingsaker rundt flere aktører i dette miljøet ble rullet opp. Likevel er jeg sjokkert. Lei meg. Oppgitt.

MÜNCHEN, TYSKLAND. Sommer- OL 1972. 
PÅ bildet det norske lagtempolaget i sykling som tok en 4. plass under OL.
F.v. Arve Haugen, Thorleif Andresen, Knut Knudsen og Magne Orre som deltok under lagtempoet. (Foto: Scanou/NTB scanpix)
MÜNCHEN, TYSKLAND. Sommer- OL 1972. PÅ bildet det norske lagtempolaget i sykling som tok en 4. plass under OL. F.v. Arve Haugen, Thorleif Andresen, Knut Knudsen og Magne Orre som deltok under lagtempoet. (Foto: Scanou/NTB scanpix)

Flere dopede miljøer
Den tidligere toppsyklisten var med på det norske laget som tok fjerdeplass i OL i 1972. En tid der han opplevde sykkelsporten hadde flere gjennomdopede miljøer.

– Det føltes ut som vi satt på tråsykler og konkurrerte med folk på motorsykler. Dette var noe vi måtte leve med. Det var en holdning i norsk sykkelsport at sånt drev ikke vi med. Så mye er ikke dette verdt.

– Sykkelsporten er et speilbilde på resten av samfunnet. Det er alltid folk som kommer til å ta snarveier for å nå målet sitt. Men det gjelder å heve seg over dette. Skal man dope seg, er det ikke noe poeng å drive med dette, sier en tydelig skuffet Orre til TV 2 Sporten.

steffen
steffen
Les også: Kjærgaard innrømmer dopingbruk: – En løgn jeg hadde bestemt meg for å ta med meg i graven

Ungdomstreneren har ingen forståelse for at Steffen Kjærgaard dopet seg. Likevel mener han systemet er så altoppslukende at det er svært vanskelig å stå i mot.

– Så kyniske som dette US Postal-laget var så forundrer det meg ikke om de bare puttet Steffen full av dop og ba han bare kjøre seg tom i hvert ritt. Steffen har jo ingen store resultater som proff og det kan virke som han her ble grovt utnyttet.

– Jeg synes synd på familien som nå får dette i fanget etter alle disse årene. Dette er noe man må leve med lenge.

Les også: Edvalds manager: – Det var en ynkelig forestilling fra Kjærgaard

Sportsdirektør med dopingfortid visste ingenting

Kim Andersen (Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/Afp)
Kim Andersen (Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/Afp)
Kjærgaard innrømmet at han startet dopingbruken på eget initativ da han syklet for det danske laget Team Chicky World.

Den gang var RadioShack Nissans nåværende sportsdirektør, Kim Andersen, sjef for det lille danske laget. Han er overrasket over Kjærgaards innrømmelser.

– Det er jeg, fordi jeg ikke hadde noen anelse om det, sier Andersen til feltet.dk.

Dansken, som selv testet positivt to ganger som aktiv syklist, avviser noen form for kjennskap til doping innad i det danske laget.

– Jeg visste ingenting om at det skal ha foregått blant mine syklister.

Kjærgaard selv ga ingen ytterligere opplysninger om at andre ryttere enn ham selv skal ha dopet seg, men innrømmet at dopingen var mer systematisk da han kom til US Postal Service.