kjærgaard
kjærgaard

Kjærgaard innrømmer dopingbruk: – En løgn jeg hadde bestemt meg for å ta med meg i graven

Tidligere proffsyklist og avtroppende sportssjef i Norges Cykleforbund, Steffen Kjærgaard (39), la tirsdag frem opplysninger om en fortid med omfattende dopingbruk.

Oslo/Bergen (TV 2): Steffen Kjærgaard innrømmet i dag på en pressekonferanse at han dopet seg da han var aktiv.

– I snart 15 år har jeg holdt på en løgn, sier Kjærgaard.

– Jeg tok en avgjørelse et stykke inn i 1998-sesongen om at hvis jeg skulle være med på dette racet videre, så var jeg nødt til å ta del på de premissene jeg følte rådet i feltet. Jeg gikk til anskaffelse av EPO på egenhånd. Det ga en respons. Plutselig var jeg med igjen. I 1999 tok jeg kontakt med en lege som heter Mouton for å få veiledning av helsemessige årsaker, samt unngå risikoen for å bli tatt. Dette medførte nok en god sesong, og det førte til at jeg fikk en kontrakt med US Postal, sier Kjærgaard.

Jeg har hatt et stort problem med min egen samvittighet.

I 1998 var Kjærgaard profesjonell syklist i et mindre dansk lag. Inntaket av stoffer skal ha bestått av EPO (etropoetin) og kortison.

I 2000 og 2001 syklet Kjærgaard Tour de France på samme lag som Lance Armstrong, som mandag ble fratatt alle sine Tour de France-titler etter avsløringer om omfattende dopingbruk.

– Da jeg ble en del av US Postal var alt mer i regi av laget. Jeg behøvde verken kontakt med tidligere lege eller ordne opp på egenhånd. Det kom også en endring på den tiden. Det varn kommet en EPO-test som var relativt dårlig i starten, men den gjorde at vi måtte gå over til det som er kjent fra USADA-rapporten som mikrodoser. Det ble også initiert intravenøst for å korte ned det vinduet man kan bli oppdaget i. Jeg var en del av US Postals til nå godt kjente regime for å preparere rytterne til det ytterste. Jeg var med på den karusellen i nesten tre sesonger. Den siste perioden opplevde jeg så dårlig virkning av å bruke forbudte stoffer at jeg valgte å gi meg med det, sier Kjærgaard.

Les også: Sykkelpresidenten: – Jeg er skuffet over ham

– Hatt det jævlig med meg selv
Den avtroppende sportssjefen i Norges Cykleforbund sier han ikke har vært vitne til lagkameraters dopingbruk.

– Jeg har ikke hatt kjennskap til, i direkte forstand, om det har vært noen andre på lagene mine som har brukt forbudte stoffer. Jeg kan selvfølgelig anta at det har vært en del andre. Det bekrefter også andre tidligere lagkamerater i US Postal. Jeg har ikke hatt direkte kjennskap til det, for det var et lukket system. Jeg var også en type som kjørte et lukket system. Jeg pratet lite om disse tingene med lagkamerater. Jeg har heller ikke vært en del av det har kommet frem i USADA-rapporten om bloddoping. Jeg har brukt noen andre medikamenter som har stått på dopinglisten, men ikke veldig mange. Det mest kjente er kortison, sier Kjærgaard.

Jeg valgte å gå for løgnen, og holde dette lukket i håp om å få lov til å ta med meg dette i graven.

– Grunnen til at jeg har vært nødt til å komme frem med dette nå, er at jeg allerede fra 90-tallet ble spurt av dere om jeg hadde brukt forbudte medikamenter. Jeg valgte å gå for løgnen, og holde dette lukket i håp om å få lov til å ta med meg dette i graven. Det tror jeg nok at jeg ville hatt anledning til å fortsette med, men jeg har hatt et stort problem med min egen samvittighet. Jeg har hatt det helt jævlig med meg selv. Jeg har ikke klart å bære løgnen lenger. Derfor sitter jeg her i dag. Forhåpentlig kommer det noe godt ut av dette på sikt, men akkurat nå har jeg det veldig vondt. Både på vegne av meg selv, norsk sykkelsport, nærmeste familie og venner, sier Kjærgaard.

LES: Sponsorekspert om Kjærgaard-avsløringene: – Kan være redningen for norsk sykkelsport
LES: Kjærgaard ringte til de norske rytterne i dag tidlig

Kjærgaard innrømmer at det var vanskelig å kombinere forbundsjobben med løgnen.

– Det har vært veldig vanskelig for meg å vise en antidopingholdning i min periode som sportssjef fordi jeg selv har hatt et problem med min egen samvittighet. Men jeg sitter også med en følelse av at de som har jobbet sammen med meg opplever at jeg har hatt en straight holdning, sier Kjærgaard.

Nøtterøy-karen sier at han har tenkte lenge på å stå frem.

– Totalbelastningen av avsløringene rundt USADA-rapporten har gitt meg de to dårligste ukene i mitt liv. På formiddagen i går kjente jeg at det ikke var noen vei tilbake. Det måtte frem, sier Kjærgaard.

Det var gjennom den belgiske legen Georges Mouton Kjærgaard ble introdusert for doping.

– Mouton var en sykkellege som praktiserte i nærheten av Liege. Gjennom hint i miljøet skjønte jeg at det var en mann som kunne kontaktes hvis man trengte veiledning og var en individualist som meg, forklarer Kjærgaard.

Arvesen: – Helt vilt
Kurt Asle Arvesen forteller at Kjærgaard ringte ham i morges for å fortelle hva som kom.

– Det er helt vilt og veldig skuffende. Det er bra han tyr til fornuften og forteller sannheten, sier Arvesen til tv2.no.

Arvesen forteller at det har vært en tung tid for Kjærgaard.

– Han har ikke hatt det bra i det siste. Han klarte ikke å bære på det lenger, sier Arvesen.

Lars Petter Nordhaug er svært skuffet over opplysningene som har kommet frem.

– Det er sjokkerende å lese. Jeg har valgt å tro på det han har sagt tidligere - at han ikke har hatt befatning med doping. Det er trist at det ikke stemmer og at han har vært en del av det selv. Antageligvis også før han kom på lag med Lance Armstrong. Det er sjokkerende og trist, men han får det vel bedre med seg selv hvis han går ut med det, sier Nordhaug.

Nordhaug er likevel ikke overrasket.

– Jeg ville vært veldig overrasket om dette hadde vært en av de første bombene som smalt, men med bakgrunn i alt som har kommet frem den siste tiden, så er jeg ikke veldig overrasket, sier Nordhaug.

– Hva synes du om at han hele tiden har nektet?

– Det er det som gjør saken så spesiell. Han har nektet for det så lenge, før han nå forteller sannheten. Det er trist for norsk sykkelsport, sier Nordhaug.

Mads Kaggestad: – Bra at han legger kortene på bordet
TV 2 Sportens sykkelekspert Mads Kaggestad er lettet over at Kjærgaard nå tilsynelatende tilstår dopbruk.

– Hvis han nå innrømmer dopingbruk, er det bra at han nå legger alle kortene på bordet. Steffen tar jo nå en ny retning i livet, der han går ut av sykkelsporten, så jeg tror han gjør både seg selv og sporten en tjeneste ved å stå frem. Istedenfor å bli husket som den som ble stilt masse spørsmål ved, sier Kaggestad til tv2.no.

– Er du overrasket?

– Selvfølgelig er jeg skuffet, han har fått en god oppdragelse i det norske miljøet, men som flere andre har han tydeligvis gitt etter da han ble proff. Men han er ikke den eneste, og han er for så vidt tilgitt hvis han nå forteller det som det var. Jeg kan ikke si at jeg er overraska, samtidig som det er trist at det er så råttent, sier Kaggestad.

– Kommer det flere nordmenn etter?

– Nei, jeg tror han er den eneste nordmannen, sier Kaggestad.

– Burde det vært stilt flere spørsmål før han fikk jobben i forbundet?

– Det kunne vært stilt flere spørsmål ved ham, men det var ikke så aktuelt den gangen. Men han vet sikkert med seg selv at hadde han dratt med seg en ukultur videre, hadde det blitt avslørt med en gang.

Innrømmet sprøytebruk
I kjølvannet av Armstrong-avsløringene innrømmet Kjærgaard å ha fått sprøyter, men at han ikke hadde forutsetninger for å gå i detalj om hva legene ga ham.

– Ja, det har jeg vært med på. Om man fikk ting gjennom sprøyte eller tabletter ... En av laglegene kunne oppsøke deg og spørre om status. Når man da svarte at man var dritsliten, så fikk man kanskje to brustabletter. Da tok man det for gitt at det var magnesium når legen sa det, sa Kjærgaard.

Nå er det forbudt med bruk av sprøyter i sykkelsporten, men tidlig på 2000-tallet var det helt vanlig.

– Det var helt akseptabelt, så lenge man holdt seg til stoffer som ikke sto på noen forbudt-liste. Det dreide seg om vitaminer, saltoppløsninger og mineraler, sa Kjærgaard.

Trolig er det også Kjærgaards navn David Zabriskie sikter til i sitt vitneutsagn vedlagt 1000-sidersdokumentet fra Det amerikanske dopingbyrået i forbindelse med Armstrong-avsløringenge.

– Det virker ikke usannsynlig at mitt navn skjuler seg under den koden, sa Kjærgaard selv om det kamuflerte navnet.

(©NTB/TV 2)