Heikki Holmås (Foto: Ivar Ekseth/TV 2)
Heikki Holmås (Foto: Ivar Ekseth/TV 2)

Flertall for Holmås i splittet SV

Et stort mindretall i nominasjonskomiteen til Oslo SV, ønsker Akhtar Chaudhry som ny listetopp foran valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et flertall på 12 av medlemmene i nominasjonskomiteen i Oslo SV går inn for å sette Heikki Eidsvoll Holmås (40) på topp på listen, mens et mindretall på 7 ønsker Akhtar Chaudhry. Dermed er det duket for knallhard kamp om den eneste sikre stortingsplassen til SV foran neste valg.

Stilte ultimatum

Holmås har i et intervju med TV 2 stilt ultimatum og varslet at han kun er interessert i førsteplassen.

– Nå stiller jeg til førsteplassen, og det har jeg gitt beskjed om til nominasjonskomiteen, så får de ta stilling til dette. Det er de som velger hva som er best for SV, sa Holmås til TV 2 i begynnelsen av oktober.

– Så det er bare førsteplassen som er aktuell for deg?

– Ja, det er det.

Om Chaudhry skulle vinne på nominasjonsmøtet i Oslo SV i desember er den ferske SV-statsråden ute av norsk toppolitikk.

Splittet komité

– Et flertall på tolv støtter Holmås' kandidatur, mens et mindretall på sju medlemmer i komiteen tok dissens på førsteplassen, og ønsker i stedet Akhtar Chaudhry (51) som Oslo SVs toppkandidat, opplyser Kim-André Åsheim, leder i nominasjonskomiteen natt til tirsdag.

Holmås har representert SV på Stortinget siden 2001 og er i dag utviklingsminister. Chaudhry har møtt fast på Stortinget siden 2009 og var også inne som vara i forrige periode.

Nominasjonskomiteens forslag skal nå sendes ut på høring i alle Oslo SVs lokallag, før innstillingen er klar 15. november. Innstillingen på de fire første plassene er: 1. Heikki Eidsvoll Holmås, Grünerløkka (dissens: 7 medlemmer setter Akhtar Chaudhry på første), 2. Ingunn Gjerstad, Alna, 3. Akhtar Chaudhry, Alna (dissens: 7 medlemmer setter Heikki Eidsvoll Holmås på tredje) og 4. Ingvild Reymert, Østensjø.

Kan bli reprise

For fire år siden vant Holmås kampen om andreplassen på SVs valgliste i Oslo med 406 stemmer mot rivalen Akhtar Chaudhry som fikk 365 stemmer. Etter at tidligere partileder Kristin Halvorsen har takket nei til gjenvalg kjemper de to på nytt, denne gang om førsteplassen.

Oslo SV har i dag to representanter på Stortinget. Både lokale og nasjonale målinger tyder på at partiet ligger an til en representant fra hovedstaden neste år, som også er det eneste antatt sikre mandatet for partiet, som i dag balanserer på sperregrensen for tildeling av utjevningsmandater med en oppslutning på 4,0.

(TV 2/NTB)