Stella Boonshoft har fått en halv million likes på Facebook (Foto: Faksimile Facebook.com)
Stella Boonshoft har fått en halv million likes på Facebook (Foto: Faksimile Facebook.com)

En halv million har likt Stellas undertøysbilde på Facebook

Etter år med mobbing er studenten klar for å hylle sin formfulle kropp.

«ADVARSEL: Bildet kan oppfattes som obskønt fordi personen på bildet ikke er slank. Og vi vet alle at bare slanke folk kan vise frem magene sine og feire seg selv. Vel, jeg har ikke tenkt til å stå inne for det. Dette er min kropp. Ikke din. MIN.»

Slik starter blogginnlegget med bildet som har spredt seg som en farsott på internett og blitt likt av nesten en halv million mennesker på Facebook. Stella Boonshoft kledde av seg og lot seg fotografere for å vise at hun driter i negative holdninger mot en kropp som har noen ekstra kilo. Det melder The Daily Mail.

Tar et oppgjør med mobberne

Boonshoft, som lider av polycystisk ovariesyndrom som blant annet er knyttet til fedme, har ifølge sin egen Tumblr-blogg blitt mobbet og latterliggjort for vekten siden hun var ei lita jente. Nå har hun altså fått nok.

Body Love Blog (Foto: Faksimile: http://thebodyloveblog.tumblr.com/)
Body Love Blog (Foto: Faksimile: http://thebodyloveblog.tumblr.com/)
– Dette bildet er for alle de j**** dumme reklamene som selger oss kremer som skal fjerne strekkmerker, en helt normal tilstand de fleste mennesker har. Dette bildet er for gutten på festen som fortalte meg at jeg så ut som en strandet hval, skriver hun.

– Men mest av alt er bildet for meg. For jenta som hatet kroppen sin så mye at hun gikk til ekstreme lengder for å forandre den. Som gråt i timesvis fordi faktum var at hun aldri ville bli tynn. Som ble ertet og pint og såret bare for å være den hun var. Jeg er så over det. Dette er min kropp. Takle det, fortsetter hun.

Begynte å gråte etter 490.000 Facebook-likes

Det var da New York University-student Boonshoft møtte på fotograf Brandon Stanton, som driver Facebook-siden Humans of New York, at oppmerksomheten tok av. Stanton fikk tilsendt bildet og postet det på Facebook-siden, som har over 360.000 følgere. Det gikk ikke ubemerket hen - og siden forrige fredag har nærmere 490.000 mennesker likt bildet.

Oppmerksomheten og de mange tilbakemeldingene av både positiv og negativ art kom som et sjokk på Boonshoft, som skriver at hun reagerte med å bryte ut i tårer. Før hun husket på at det var nettopp oppmerksomhet rundt temaet hun var ute etter i utgangspunktet.

– Jeg vet hva jeg prøver å gjøre, det er å hjelpe unge kvinner som sliter med selvbildet. Og jeg vil avsløre hykleriet og grusomheten som finnes når det kommer til temaet kroppsstørrelse. Det er så mye viktigere enn hva slags følelser jeg har om meg selv.

Se også: – Syltynne modeller skaper feil kroppsideal

– Skjønnhetsidealet er tynne mennesker

Ingela Lundin Kvalem, psykolog og førsteamanuensis ved Psykologisk institutt i Oslo, har blant annet forsket på dette med selvbilde og kroppsidealer. Hun tror det er bred enighet om hva som betraktes som en perfekt kvinnekropp i dagens samfunn.

Demi Moore (Foto: Stella )
Demi Moore (Foto: Stella )
– Stort sett alle er enige i det som er skjønnhetsidealet i vårt samfunn, og det er det som blir presentert i media. Det er at kvinnen skal være tynn og slank, veltrent men ikke for muskuløs. Tynnhetsidealet er stort sett det samme i hele den vestlige kulturen, og du finner eksempler på det på film og på TV. Helt siden 1900-tallet har vi sett at kvinnene har hatt et skjønnhetsideal som mer eller mindre handler om å være tynn, uten at vi helt vet hvorfor det har blitt slik, sier hun til tv2.no.

Lundin Kvalem tror det er viktig at folk også får se andre kropper enn den man ser i glossy blader og på kinolerreter. Et for stort fokus på den «perfekte» kroppen kan skade selvbildet.

– Selv om vi har et skjønnhetsideal så er det veldig få som har en slik kropp. Dette er bare noe som media formidler. Folk er forskjellige. Det vi vet er at jo mer man tar innover seg det media eller andre presenterer, jo mer kritisk blir man mot sin egen kropp.

– Ungdom mest selvkritiske

En undersøkelse fra tidligere i år viser at barn helt ned i 11 år har store komplekser for kroppen sin. Lundin Kvalem forteller at det nettopp er unge mennesker som er mest utsatt for å la seg påvirke av tanker om hvordan man skal se ut.

– Ungdom er mest utsatt for å la seg påvirke av skjønnhetsidealer. Når man er ung er man i en følsom fase av livet, der kroppen endrer seg mye. Det er i ungdomstiden mange er mest kritisk til hvordan de ser ut. Etter hvert finner man forhåpentligvis ut av at det egentlig er andre ting som er mye viktigere enn det.

Kilde: The Daily Mail/The Body Love Blog/TV 2