NYTT OPPDRAG: De norske FSK-styrkene har vært med på mer 100 oppdrag. Her er de på vei på et hvor totalt ni talibansoldater ble tatt til fange.  (Foto:  NATO/Daniel Bjur / Sverre Saabye)
NYTT OPPDRAG: De norske FSK-styrkene har vært med på mer 100 oppdrag. Her er de på vei på et hvor totalt ni talibansoldater ble tatt til fange. (Foto: NATO/Daniel Bjur / Sverre Saabye)

Her fanger norske spesialsoldater Taliban

TV 2 kan nå vise unike bilder av hvordan nordmenn fra Forsvarets Spesialkommando er med på å fange talibansoldater i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I flere år har norske elitesoldater trent opp afghansk antiterrorpoliti. Totalt har soldater fra Forsvarets Spesialkommando (FSK) deltatt i mer enn 100 livsfarlige oppdrag.

Disse unike opptakene viser et av disse oppdragene hvor nordmenn er med på å ta til fange totalt ni menn fra Taliban.

Angriper i mørke

Datoen er 17. august 2012. Oppdraget er å fange talibansoldater som kidnappet og drepte en afghansk tolk.

Afghansk spesialpoliti gjør seg klare til oppdrag side om side med noen av verdens best trente soldater, nordmenn fra FSK.

Les også: Skuddofferet Malala (14) får hjelp i Storbritannia

Oppdraget utføres sør for Kabul og styrkene blir fraktet dit med helikopter. Hele aksjonen gjennomføres midt på natten i stummende mørke.

FINGERAVTRYKK: De misttenkte blir tatt fingeravtrykk av ut i felten. På denne måten kan de få resultatene direkte ut fra en database hvis noen av de har vært involvert tidligere. (Foto: NATO/Daniel Bjur / Sverre Saabye)

FSK og det afghanske spesialpolitiet ankommer hjemmestedet til talibansoldatene og sikrer bygget. Deretter gir de talibansoldatene muligheten til å overgi seg uten bruk av makt.

Ingen kommer ut og FSK velger da og sprenge døren. Inne blir totalt ni menn tatt til fange.

– De tar fingeravtrykkene til de mistenkte elektronisk slik at de kan få resultatene direkte ut fra en database hvis noen av de har vært involvert tidligere, forklarer oberstløytnant Frode Kristoffersen fra avdelingen for spesialoperasjoner i Forsvarsstaben, til TV 2.

Mentorer

Det afghanske spesialpolitiet CRU har kontraterroransvaret i Kabul-området. På alle oppdrag er de norske FSK-soldatene med som mentorer. Totalt har det vært mer enn 100 slike operasjoner.

IKKE FOR LANGT: Oberstløytnant Frode Kristoffersen fra avdelingen for spesialoperasjoner i Forsvarsstaben mener de norske styrkene gjør en god jobb. (Foto: NATO/Daniel Bjur / Sverre Saabye)

Les også: Militære prøvekaniner på skytebanen

De norske spesialstyrkene sørger hele tiden for at de afghanske styrkene følger prosedyrene.

– Det er rundt 80 prosent afghanere som utgjør styrken og rundt 20 prosent er FSK, forklarer Kristoffersen.

I tillegg er en norsk kvinnelig FSK-mentor på plass i Afghanistan for å veilede det afghanske kvinnelige elitepolitiet.

– Minimalt med maktbruk

– Med tanke på maktbruk så er det minimalt med bruk av makt som gir størst effekt på lang sikt, sier Kristoffersen.

Les også: Hijab og turban blir tillatt i Forsvaret

Operasjonen, som TV 2 kan vise bildene av, er et godt eksempel på det, mener Kristoffersen.

– Det blir ikke løsnet skudd, sier han.

Oppdraget som FSK er med på gjelder i første omgang ut 2013.