Petter Skogsletten
Petter Skogsletten

Petter (19) vil bli den neste José Mourinho

Petter Skogsletten fra Oslo har flyttet til England for å forfølge managerdrømmen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leeds (TV 2 Sporten): For noen er drømmen om å bli manager større enn å bli fotballproff. Eller, det vil si; Petter Skogsletten var en habil fotballspiller da han fikk en alvorlig hjertesykdom som 16-åring.

Stovner-gutten ble tvunget til å legge opp som følge av hjerteproblemene.

– I et halvt år var det helt jævlig. Den følelsen av å aldri kunne spille fotball, den store guttedrømmen. Så jeg var helt knust. Skikkelig, skikkelig knust, beskriver han.

– Det var en mening med sykdommen
Men i stedet for å grave seg ned tok han fatt på en ny drøm. Drømmen om å en gang stå langs krittet på Estadio Bernabeu og dirigere sine elleve utvalgte.

Drømmen om å bli manager. For Real Madrid.

– Jeg tror det var en mening med det hjertetrøbbelet da jeg var 16 år. Da fikk jeg en åpenbaring om at jeg skulle bli fotballtrener.

– Jeg har alltid likt å opptre som en leder på banen, helt fra jeg var liten på løkka. Jeg tok til meg tips og triks fra eldre trenere også spilte jeg Championship Manager, forteller han.

LES: Hønefoss-keeperen skjelte ut supportere: – Kos dere i Adeccoligaen, jævla homser
LES: David Moyes etter poengtapet: – Dommeren hadde en dårlig dag

Lang vei til målet
I det TV 2 Sporten møter Skogsletten er han i ferd med å innlede sin første treningsøkt med amatørlaget Pontefract Colleries.

Vi befinner oss en halvtimmes kjøring øst for Leeds, midt i tjukkeste Yorkshire.

Collieries spiller sine hjemmekamper på en liten, gammel og slitt stadion kalt Rose Mary Stadium, og holder til i 10. divisjon. Men, som fotografen påpeker, hovedtribunen er imponerende med både et hundretalls plastseter og ikke minst tak - det regner som kjent en del i England.

Det veier en smule opp for at banen ligger på et utilgjengelig jorde og at garderobene nok ikke har sett maling siden 60-tallet.

– Dette er starten på trenerkarrieren min, sier Skogsletten, og plukker opp et ballnett og et sett markører på vei ut på den overraskende flotte gressmatta.

Manager_0

Serievinnercup-vinner som mentor
Collieries hadde hatt kamp to dager i forveien, så kveldens trening var opprinnelig avlyst. Derfor dukker bare seks spillere opp på trening denne oktoberkvelden.

– Dette er amatører med jobber og familie, vi kan ikke kreve for mye av dem, derfor er det ikke så verst at det kommer seks stykker, forklarer hovedtrener Brendan Ormsby.

Du dro kanskje kjensel på navnet? Er du Aston Villa- eller Leeds-supporter bør du hvert fall ha gjort det. Ormsby har medalje fra Villas Serievinnercupen i 1982, og var en periode kaptein for Leeds. Ingen klassespiller, men en ekte, britisk forsvarsslugger.

LES: QPR-Hughes: – Vi vet at resultatene vil komme
LES: Anton Ferdinand fikk støtte av lagkameratene

- Språket er en utfordring
Nå har han trappet ned og trener altså Pontefract Collieries i 10. divisjon. Han lar mer enn gjerne Petter få muligheten til å prøve seg, og tror ikke hans unge alder, norske pass og litt barnlige ytre vil være et problem i forhold til å vinne spillernes respekt.

– Klart at språket kan være en utfordring, men Petter er god i engelsk. Bortsett fra det handler det bare om å vise at du duger. Er du dyktig nok vil gutta lytte til ham, selv om han bare er 22, sier Ormsby.

– Han er bare 19 år, korrigerer TV 2s reporter.

– Å ja. Er han det? Enda bedre da, humrer sjefstreneren.

– Men uansett, dette er sikkert et like godt sted å starte for ham som noe annet, følger han opp, tydelig fornøyd med å ha 19-åringen som en del av trenerteamet.

Positiv respons
Responsen fra de seks spillerne, hvis alder spenner mellom 16 og et sted i begynnelsen av 30-årene, ser ut til å være god.

– Ja, veldig bra. Tekniske og annerledes øvelser, en god økt, svarer en av spillerne når vi spør underveis.

Nivået, så vidt vi kan bedømme, ligner på noe tilnærmet norsk 4. divisjon eller der omkring.

Hvordan syns du det gikk?

– Det gikk okei, gutta trenger nok å jobbe litt mer med de tekniske øvelsene, men til å bare være seks stykker ble det en fin økt, sier Skogsletten selv.

– Du var glimrende! Gutta fikk kjørt seg og svettet litt, du fikk absolutt mye ut av økta, mener Ormsby.

LES: Se Ronaldinhos silkepasning som sørget for seier
LES: – Tilskuerne kommer tilbake når Sandnes Ulf rykker ned

Lange dager
Dermed er kveldens økt og en lang dag nærmer seg slutten for Petter. På dagtid er han student på Leeds Metrepolitan College, der han tar en treårig utdannelse i sports coaching, en trenerutdannelse, på godt norsk.

– Jeg er ikke her for å feste som student, jeg er her rett og slett for å utvikle meg som coach og etter hvert manager, sier han bestemt.

Skogsletten er blant de yngste som har tatt UEFAs B-trenerkurs, et kurs han tok samtidig som rutinerte herrer som Morten Berre og Thomas Myhre.

B-kurset er det nest høyeste du kan ta på nasjonalt nivå, i tillegg kan man ta et UEFA-prokurs for å ta UEFAs høyeste trenerutdannelse.

Trener

Janteloven herjer
Dette er likevel ikke nok, mener den ambisiøse 19-åringen.

– Det kan være litt for enkelt i Norge til tider. Utdannelsen i England mener jeg har et større faglig innhold. Det er vanskeligere å gjennomføre og de setter et større press på deg, sier han.

I klartekst: Petter er ikke imponert over vanskelighetsgraden på den undervisningen og testingen han har vært gjennom for å klare B-kurset.

I tillegg mener han at janteloven er et problem for unge, oppadkommende trenerspirer i Norge.

– Du blir ikke belønnet, mener jeg i Norge, like godt av mer eldre, mer erfarne trenerne. De skusler deg kanskje bare mer bort selv om du viser deg som god nok.

Skogsletten har i Norge vært aktiv på aldersbestemte lag i Lyn og Grorud. Men det var ikke bare for å søke nye inspirasjonskilder at Petter flyttet til England.

– Jeg syns rett og slett det er for mange like trenerpersonligheter i landet vårt. Jeg ønsker meg å komme ut av det før jeg blir fastlåst i et enkelt spor, et mønster, forklarer han.

Mourinho og Triana
Til sammen var dette altså nok til å få unggutten, som var russ i våres, til å flytte fra det trygge barndomshjemmet hos mamma hjemme i Oslo til et guttekollektiv i Leeds.

Når TV 2 Sporten får bli med opp på soverommet hans, forstår vi hvor ivrig Petter er. For her finner vi ikke et vanlig tenåringsrom, selv om FHMs 2012-kalender og Triana Iglesias rett nok pryder veggen.

Det som tar mest fokus i rommet, selv for den mannlige journalist og fotograf, er de mange taktikkskissene, små lapper med ideer til nye treningsøvelser og formasjoner, samt oppslagene med artikler om José Mourinho.

– Hjemme fikk jeg ikke lov til å henge opp taktikk og alt mulig. Jeg våkner om morgenen. Det første jeg ser er Triana, og så er det Mourinho, ler Petter.

– Han er min største inspirasjonskilde, og peker på et VG-oppslag om Real Madrids legendariske trener.

– Han har vært som en oppdrager for meg gjennom media. Noen ganger hender det at jeg får teoretiske og taktiske kick. Da tegner jeg opp nye øvelser og taktikker. Mulighetene er uendelige, forklarer han engasjert.

José Mourinho (Foto: Antonio Calanni/Ap)

- Vi lo da vi hørte ambisjonene hans
På Leeds Metropolitan University møter vi for det meste jenter, både i uteområdet, i kantina og gangene på skolen. De ser ikke ut til å imponere Petter nevneverdig.

– Jeg må si at norske jenter er finere. Hva er greia med å farge håret lilla? spør han undrende.

Også overhodet for trenerutdanningen ved universitetet, Richard Aust, forteller at han undret seg litt over de hårete målsetningne til Petter da de først møttes tidligere i høst.

– Da vi hørte at han ville bli den nye Alex Ferguson lo vi litt sammen, oss som underviser, smiler han.

Men legger til:

– Det er imponerende at han har UEFAs B-kurs allerede. Han er en talentfull ung mann, med alle muligheter. Jeg tror han kommer til å lære masse av å flytte hit til England, både her på universitetet og som trener i non-leauge, forklarer Aust.

Lar seg ikke stoppe
Petter lar seg ikke skremme av det kan virke langt fram til det endelige målet om å trene en toppklubb.

– Jeg setter meg store mål og da må jeg jobbe knallhardt for å nå dem. Det er meg i et nøtteskall, sier han.

Hvordan ser du for deg drømmekarrieren?

– Jeg vil jobbe meg opp et navn og en karriere her i England. Deretter vil jeg først til Premier League, så Spania. Real Madrid er drømmen, men jeg vil også til Serie A og Bundesliga, responderer han.

Ikke noe i veien med drømmene der altså. Men hvem sier det noen gang har vært noe i veien med å ha store visjoner og mål her i livet?

Det er vel bare janteloven, det.