flatthelse (Foto: TV 2)
flatthelse (Foto: TV 2)

Helsetopp innrømmer mangel på flåttkunnskap

Erkjenner at de har for lite kunnskap om behandling av flåttplager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte TV 2 om Ingrid Nordtun som mener hun er kronisk syk etter flåttbitt, men som ikke blir trodd av det offentlige helsevesenet.

Helsedirektoratet erkjenner nå at testene som tas i Norge for å påvirke flåttsykdommen, er usikre.

BAKGRUNN: Ingrid ble kronisk syk av flått – helsevesenet tror ikke på henne

Flere tester

– Det er ikke nok å gjøre en test. Det må gjøres flere tester, og i tillegg må det gjøres en grundig klinisk vurdering, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Kristin Mehre til TV 2.

Ingrid fikk likevel påvist Borrelia ved den omstridte privatklinikken Norsk borreliose senter. Legen her mener at en stor pasientgruppe får feil diagnose fordi helsemyndighetene ikke erkjenner at mange blir kronisk syke etter flåttbitt.

– Man har på en måte ikke sett, eller innsett, at kronisk borreliose virkelig er et problem, sier lege ved Norsk borreliosesenter, Rolf Luneng.

– For lite kunnskap

helsedir (Foto: TV 2)
– Vi anerkjenner at det er mange som får kroniske plager. Også vet vi ikke om det er en kronisk borreliose fordi vi ikke vet om det er en bakterie eller en reaksjon på sykdommen, sier Kristin Mehre.

Helsedirektoratet innrømmer at vi i Norge vet for lite om langvarig sykdom etter flåttbitt.

– Det er jo fortsatt ikke nok kunnskap til at vi kan gi en generell anbefaling for de med langvarige plager, sier avdelingsdirektøren ved Helsedirektoratet.

Men for Ingrid Nordtun fantes det ingen annen utvei enn det private senteret.

– Det offentlige gir oss absolutt ikke noe som helst valg. Alle vil selvfølgelig ha livet sitt igjen, og ikke sitte å være så alvorlig syk, sier hun.

LES OGSÅ: Oppsiktsvekkende flåttfunn på Svalbard