skattekritikk (Foto: TV 2)
skattekritikk (Foto: TV 2)

Slående kritikk mot politiet i ambassadesaken

Nå håper skatteansatte at statsadvokaten vil endre henleggelsesvedtaket i saken.

Ansatte i skatteetaten mener politiet i Østfold gjorde en svært dårlig jobb da de etterforsket de åtte tidligere polititoppene for grovt skattesvik.

BAKGRUNN: Polititopper jobbet svart for millioner – saken henlagt

– Tatt for lett på saken

– Jeg er ikke direkte imponert over politiets konklusjon. Hvis det er noen som skal klandres i denne saken, så må det være politiet som jeg mener har tatt for lett på saken, sier leder i Skatteetatens landsforbund, Ragnar Grina, til TV 2.

De åtte agentene som jobbet for Den amerikanske ambassaden har innrømmet å ha tjent flere millioner kroner svart, men påtalemyndigheten i Østfold politidistrikt mente dette ikke var straffbart.

Siden agentene søkte om amnesti dagen etter at de var avslørt på TV 2 svarte Skatt Øst med å anmelde de åtte agentene for grovt skattesvik som har en strafferamme på seks år. Statsadvokaten i Oslo besluttet at Østfold politidistrikt skulle etterforske saken siden flere av agentene hadde tette bånd til politiet i hovedstaden.

I april i år ble saken henlagt som intet straffbart forhold og sendt i retur til skatteetaten. I motsetning til Skatt Øst så mente politiet at de åtte agentene måtte få skatteamnesti.

Forventet skattemessig reaksjon

Torsdag besluttet statsadvokaten å gjenåpne de henlagte sakene.

– Jeg har vært i kontakt med Østfold politidistrikt og har varslet de om at jeg kommer til be om å få denne saken innsendt hit. Vi ønsker å vurdere henleggelsesvedtaket her, og jeg finner grunn til å ville undersøke nærmere hva som egentlig har foregått i forhold til politiets håndtering av saken, uttalte førstestatsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter, Jørn Sigurd Maurud til TV 2 torsdag.

Lederen i Skatteetatens landsforbund, er svært positivt til at saken nå vil bli gjenåpnet.

– Det er en ganske alvorlig sak. En sak som har pågått over mange år. Jeg tror kanskje folk hadde forventet en skattemessig reaksjon, sier Grina.

Lederen av skatteetatens landsforbund som organiserer mange av de ansatte i skatteetaten, forventer nå at statsadvokaten kommer med et annet resultat enn Østfold politidistrikt.

– Det vil overraske meg mye dersom det ikke kommer en annen konklusjon, sier Grina.

LES OGSÅ: Opprør i skatteetaten etter TV 2s skatteavsløring