Andre Villas Boas (Foto: Steve Drew/Pa Photos)
Andre Villas Boas (Foto: Steve Drew/Pa Photos)

BBC-ekspert: - Villas-Boas lærte av motgangen i Chelsea

Andre Villas-Boas hadde kun opplevd suksess som trener før han tok over Chelsea, og BBC-ekspert Andy Brassell tror 35-åringen lærte mye av å gå på en smell på Stamford Bridge.

London (TV 2 Sporten): Lørdagens oppgjør mellom Tottenham og ligaleder Chelsea blir ekstra spesielt for Andre Villas-Boas. Den unge portugiseren kom til Chelsea forrige sommer som frelser, men forlot klubben som idiot allerede i mars. For å forberede seg til møtet med sin gamle arbeidsgiver dro Villas-Boas denne uken hjem til Portugal for å lade batteriene.

– Han fylte 35 år denne uken, og han feiret det ved å dra til Portugal for å se Portugal mot Nord-Irland på Estádio do Dragão, som jo var hjemmebanen hans da han trente Porto. Der satt han og så kampen, sammen med hans tidligere assistenttrener i Porto, Vitor Pereira, som nå er hovedtrener der. Det var nesten som om han dro tilbake til sitt åndelige hjem for å minne seg selv på alt han oppnådde med Porto mens han var der, og hva som gjorde han til en god trener i utgangspunktet, forteller BBC-ekspert Andy Brassell til TV 2.

Les også: Treningskrangel, vidunderlige mål og lange reiser - dette har Premier League-stjernene drevet med i landslagspausen

– Ga Porto ny energi
Brassell jobber som europeisk fotball-korrespondent for den britiske rikskringkasteren, og Portugal er et av landene han holder spesielt godt oppsyn med. Han husker godt den utrolige suksessen Villas-Boas opplevde med Porto.

– Det som var så imponerende var måten han ga klubben ny energi på, og ikke bare det at han vant ting men måten han vant ting på. Sesongen før han tok over kom de på tredjeplass i serien, Porto var i ferd med å stagnere som klubb. For en trener som da bare var 32 år gammel å komme inn og snu hele situasjonen er helt ekstraordinært.

Les også: Wilshere tilbake i Arsenal-troppen

Ubeseiret i serien
Ikke bare tok Porto ligagull, de var ubeseirede i serien (27 seiere og kun 3 uavgjort) og hadde en målforskjell på vanvittige 73-16. I tillegg vant de den portugisiske supercupen, den portugisiske cupen og Europaligaen. Totalt scoret Porto til sammen 145 mål den ene sesongen Villas-Boas trente de, et snitt på heftige 2,5 mål hver kamp.

Kort fortalt gikk klubben fra en flau tredjeplass, bak Benfica og Braga, til å valse over absolutt alt og alle. Til tross for at Benfica hadde spillere som Fábio Coentrão, David Luiz, Javi Garcia, Pablo Aimar, Oscar Cardozo og Javier Saviola, endte Villas-Boas sitt Porto-lag over 20 poeng foran de på tabellen.

- Porto under Villas-Boas var sterke, de var raske, og de var supermotiverte. Og dersom vi tenker på Tottenham når de har vært på sitt beste over de siste par sesongene har de også hatt disse kvalitetene. De har vært energiske, de har vært ungdommelige og de har vært angrepsvillige. Så på en måte så er dette et perfekt prosjekt for han, han passer mye bedre der enn han gjorde i Chelsea, mener Brassell.

Les også: Her går Leeds-supporteren til angrep på Wednesday-keeper

Motgang i Chelsea
For i Chelsea var det lite som gikk som det skulle for Villas-Boas. Taktiske problemer og konflikter med enkeltspillere førte til en rekke svake resultater, og allerede halvveis gjennom forrige sesong virket det uunngåelig at han skulle få sparken. Brassell mener Villas-Boas aldri klarte stemple sin autoritet på spillergruppen i Chelsea.

– Det var én veldig stor forskjell på det han gjorde da han kom til Porto og det han gjorde da han kom til Chelsea. Da han tok over Porto kvittet han seg med en gang med to av de sterkeste og mest erfarne personlighetene i spillergruppen, midtstopperen Burno Alves og midtbanespilleren Raul Meireles. Å gjøre noe lignende i Chelsea ville kanskje gjort jobben hans lettere, men det ville alltid bli vanskelig fordi spillerne der har så mye makt. I Porto hadde klubben godt av å starte litt på nytt, men han fikk aldri etablert autoriteten sin på samme måte i Chelsea.

Les også: Her er Premier Leagues største talenter

Manglet erfaring
Samtidig er fortsatt Villas-Boas en veldig ung og uerfaren mann – før han fikk Chelsea-jobben hadde han bare jobbet som hovedtrener i halvannen sesong, en sesong i Porto og en halv sesong med Académica før det. Og i all den tiden hadde han aldri opplevd motgang

– Jeg følte alltid det ville være veldig vanskelig for han å komme til Chelsea uten å noen gang ha opplevd motgang som trener. Dette er alltid en utfordring for unge trenere. Vi så det for eksempel med Markus Babbel da han tok over Stuttgart for et par sesonger siden, han gjorde det fantastisk de første seks månedene, men da ting etterhvert gikk galt så hadde han ikke erfaring med å løse problemer. Han hadde ikke erfaring med å måtte gjøre ting litt annerledes, uten å samtidig endre på kjerneverdiene sine. Vi så kanskje litt det samme med Villas-Boas i Chelsea, og han lærte sikkert mye av den opplevelsen, konkluderer Brassell.