jens (Foto: Scanpix)
jens (Foto: Scanpix)

– Ap ville hindre at Stoltenberg måtte vitne i Vågå-saken

Bistandsadvokaten ble tilbudt alternativt vitne av partiet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge bistandsadvokaten i Våga-saken ville Arbeiderpartiet hindre at Jens Stoltenberg måtte vitne i Øygard-saken. Jentas bistandsadvokat ble kontaktet av partiet som ifølge henne ønsket å stoppe henne.

Tilbød annet vitne

Like etter at det ble tatt ut tiltale mot Rune Øygard kjempet fortsatt bistandsadvokaten til jenta, Nina Bråthen Hjortdal, for at Jens Stoltenberg skulle føres opp som vitne i overgrepssaken. Blant annet fordi han hadde møtt Øygard og jenta sammen.

– Jeg ville spørre han om denne kveldsmaten i statsministerboligen, jeg ville spørre han om middagen på Vienvang, og jeg ville spørre han om uttalelser som Øygard har referert til jenta, sier bistandsadvokaten til TV 2.

Nå forteller bistandsadvokaten hva som skjedde midt i debatten om Stoltenberg. Arbeiderpartiets fylkesleder i Oppland, Kjersti Stenseng, skal ifølge Hjortdal ha ringt henne for å tilby henne et alternativ vitne. Slik at statsministeren skulle slippe å vitne i saken.

– Det var da et vitne som hadde vært til stedet på denne kveldsmaten hjemme hos statsministeren, men det klart at hun ikke kunne svare på alle mine spørsmål, sier Hjortdal.

LES OGSÅ: Ap legger frem telefonlogger i Vågå-saken

– Døyve belastningen

– Hva tenker du om at det kom et slikt tilbud?

– Det var vel et forsøk på å blidgjøre meg og få meg til å ikke insistere på at jeg ville ha Stoltenberg som vitne. Men det var flere episode jeg ville snakke med han om, sier hun.

– Er ikke dette å gripe inn i saksgangen på et vis?

– Jeg tenkte ikke sånn på det. Jeg tenkte at dette var et forsøk på å døyve den belastningen det ville være å få Jens Stoltenberg hit som vitne, sier hun.

Hjortdal orienterte påtalemyndigheten om det alternative vitnet, men ifølge påtaleadvokaten ville et alternativt vitne ikke kunne utfylle Stoltenberg som vitne.

– Det var han jeg ville ha, og han hadde vært i flere episoder enn det ene vitnet, sier Hjortnes.

LES OGSÅ: «Hun hadde dusjet, han sa han skulle komme og tørke»

Bekrefter kontakt

Fylkeslederen i Oppland arbeiderparti, Kjersti Stenseng, bekrefter at hun tok kontakt med bistandsadvokaten både på telefon og sms.

Kjersti Stenseng (Foto: Scanpix)
– Jeg var opptatt av var å orientere bistandsadvokaten om hvem som var til stede, for i den telefonsamtalen vi hadde så var det et tema. Hvem var til stede på møte, og hvem var den fjerde personen var. Min jobb var å orientere henne om hvem som var der, og si at hun kunne kontaktes om hun ville ha informasjon, sier Stenseng til TV 2.

– Du tilbyr et alternativ til Stoltenberg. Er det din jobb?

– Som sagt: det er ikke min jobb og det har jeg heller ikke gjort. Jeg har orientert henne om en person som var til stede på et møte fordi det var et tema mellom meg og bistandsadvokaten, sier Stenseng.

Avviser påvirkning

Generalsekretæren mener heller ikke uttalelsene fra bistandsadvokaten gir inntrykk av at hun skal ha forsøkt å påvirke hvem som skulle vitne i saken.

– Jeg har ikke prøvd å påvirke hvem som skal vitne. Om du ser på tekstmeldingen som jeg har sendt til bistandsadvokaten så er det veldig tydelig at min hensikt er å orientere om hvem den personen var, sier Stenseng.

Oppsummering av rettsaken mot Rune Øygard onsdag: