Mansa Musa I  (Foto: Wikimedia Commons)
Mansa Musa I (Foto: Wikimedia Commons)

Han er den rikeste personen i historien

Men de færreste har hørt om ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble skattelistene offentliggjort og «hele Norge» var opptatt av hvem som er den rikeste i Norge, hvem som betaler mest eller minst skatt og hvor mye samfunnstoppene tjener i forhold til «gutta på gølvet».

Ikke uventet er Johan Henrik Andresen Norges rikeste, for andre år på rad, med en inntekt på 11,07 millioner og en formue på 11,13 milliarder kroner.

Les også: 800 millioner fattigere - men fortsatt Norges rikeste

Ukjent konge

johan henrik andresen (Foto: Scanpix)
johan henrik andresen (Foto: Scanpix)

Men han kommer ikke opp til anklene på den relativt ukjente kong Mansa Musa I, som regjerte i et afrikansk imperie som omfattet landene Mali, Ghana og Timbuktu på 1300-tallet.

Regulert etter inflasjonen, er han kåret til den rikeste personen gjennom historien.

Med en formue på ufattelige 2,2 billioner norske kroner da han døde 51 år gammel i 1331, danker han ut både Bill Gates og John D. Rockefeller, har Celebrity Net Worth regnet seg fram til.

Nettstedet har laget en liste over de 25 rikeste gjennom historien. Ved å ta utgangspunktet i formuen deres, har de lagt til en årlig inflasjonsprosent på 2199,6, slik at for eksempel 100 millioner dollar i 1913 blir nærmere 2,3 milliarder dollar i 2012.

Nummer én

Og Mansa Musa var definitivt kongen på haugen, med 400 milliarder dollar.

Imperiet hans sto for mer enn halvparten av verdens saltproduksjon. Og en enorm gullutvinning i landet var med på å bygge opp kongens vanvittige formue. Mye av pengene brukte han på å bygge moskéer, som fortsatt finnes den dag i dag.

Men det ble også den eneste arven fra ham som ble ivaretatt. Tronarvingene som kom etter ham brukte nemlig store deler av formuen da de forsøkte å bekjempe borgerkrig og invasjon.

Nummer to

Mayer Amschel Rothschild (Foto: Wikimedia Commons)
Mayer Amschel Rothschild (Foto: Wikimedia Commons)

Nummer to på listen er den tysk-jødiske Rothschild-familien som i dag innehar 350 milliarder dollar. De er også den rikeste nålevende familien i verden. Formuen ble etablert i Europa på slutten av 1700-tallet med flere vellykkede finanshus.

I dag sysler dynastiet med alt fra gruvedrift, til bankvirksomhet, landbruk, vin og veldedighet.

Nummer tre

Amerikanske John D. Rockefeller er tredjemann på listen med 340 milliarder i formue. Han er den rikeste amerikaneren noen sinne og var også den første amerikanske milliardæren.

Han slo seg opp stort på oljeutvinning allerede i 1870 da han etablerte Standard Oil Company.

john d rockefeller (Foto: Wikimedia Commons)
john d rockefeller (Foto: Wikimedia Commons)
Året før hadde han kjøpt ut partneren sin fra firmaet for 72.000 dollar. Etterhvert ble selskapet hans så stort og mektig at myndighetene tvangsoppdelte selskapet i flere mindre selskaper.

Han pensjonerte seg tidlig og brukte de siste 40 årene på ulike veldedige formål.

Nummer fire

Andrew Carnegie kommer inn på plass nummer fire med sine 310 milliarder dollar. Den skotsk-amerikanske industriherren nøt godt av det enorme behovet for stål i den amerikanske industrien på slutten av 1800-tallet. Mesteparten av gigantformuen tjente han imidlertid da han solgte Carnegie Steel Company til JP Morgan i 1901.

andrew carnegie (Foto: Wikimedia Commons)
andrew carnegie (Foto: Wikimedia Commons)

Som flere andre milliardærer på listen, brukte han pensjonsårene på veldedighet og da han døde hadde han 30 millioner dollar igjen. Alt ble donert bort.

Nummer fem

Eneste russer på listen er tsar Nicholaj II. Romanov-familien regjerte i Russland fram til revolusjonen i 1917.

Da han og familien ble henrettet av revolusjonistene i 1918, var han god for 900 millioner dollar, som i dag ville vært 300 milliarder dollar. Samtidig sultet det russiske folket og 3,3 millioner ble drept under første verdenskrig.

Kjente navn

På åttende plass finner vi Libyas forhatte leder Muammar Gadaffi.

tsar nicolaj (Foto: Wikimedia Commons)
tsar nicolaj (Foto: Wikimedia Commons)
Da han ble drept av opprørere i 2011 kom det fram at obersten hadde ufattelige 200 milliarder dollar skjult i ulike hemmelige kontoer i utlandet.

Et annet kjent navn på listen er Bill Gates, som kommer inn på tolvte plass med 136 milliarder dollar. Han er nå verdens andre rikeste person, etter den meksikanske mediemogulen Carlos Slim Helu. Men Helu havner likevel «bare» på 22. plass på tidenes rikeste-listen, med sine 68 milliarder dollar.

Kanskje ikke så overraskende er det ingen nordmenn på listen.