skatteoppror (Foto: TV 2)
skatteoppror (Foto: TV 2)

Opprør i skatteetaten etter TV 2s skatteavsløring

Fagforeningsleder: – Jeg håper det nå ikke danner seg et bilde i befolkningen av at det ikke er likhet for loven.

Det er opprør i Skatteetaten etter TV2s avsløring om de hemmelige agentene som fikk henlagt skattesaken sin av politiet. De ansatte frykter at det ikke er likhet for loven og krever svar.

Saken om de tidligere polititoppene som jobbet svart ved Den amerikanske ambassaden - og som ble anmeldt for grovt skattesvik - og deretter frikjent av politiet, skaper reaksjoner blant ansatte i skatteetaten.

Politiet har henlagt saken som «intet straffbart forhold» fordi de mener polititoppene kvalifiserer til skatteamnesti. Skatteetaten har ikke påklaget politiets henleggelse.

Polititoppene innrømmet svarte millioninntekter dagen etter TV 2s avsløring i 2010. Da henleggelsen ble sendt til skatteetaten til orientering havnet den ikke hos Skatt Øst – regionkontoret som hadde anmeldt polititoppene for grovt skattesvik, men hos et helt annet regionkontor, Skatt Sør.

Mandag avslørte TV2 at det var skattedirektøren personlig som sørget for at saken ble flyttet til Skatt Sør. Det er Skatt Sør som valgte å ikke påklaget politiets henleggelse, dermed er polititoppene renvasket for skattesvik.

Ikke god reklame

Leder i Norsk Tjenestemannslag Skatt, Stein Thorvaldsen, sier medlemmene hans snakker om både om håndteringen av saken og likebehandling.

– Jeg håper det nå ikke danner seg et bilde i befolkningen av at ikke er likhet for loven. Det vil være veldig trist, og ikke noen god reklame for skatteetaten. Skatteetaten har hatt et fokus på likebehandling siden den store omorganiseringen og regionaliseringen i 2008. Vi prøver å ta dette virkelig på alvor, så det er veldig dumt hvis det nå danner seg et bilde i samfunnet at ikke etaten har fokus på det, sier han.

– Hva vil dere gjøre nå?

– På det kommende hovedavtalemøtet vil vi etterspørre en redegjørelse for saken. Og så forventer jeg – som også finansministeren har bedt om – en rapport tilbake til Finansdepartementet. Og så får vi bare avvente og ta det derfra.

LES OGSÅ: Skattedirektøren taus om TV 2s skatteavsløring

Ragnar Grina i Skatteetatens Landsforbund organiserer 1350 saksbehandlere i skattteetaten. Han forteller om mange reakasjoner de to siste dagene.

– Medlemmene har først og fremst reagert på at skattedirektøren har flyttet saksbehandlingen fra en region til en annen. Og da vil jeg si at det har han anledning til å gjøre men om det er klokt, det er en annen sak.Vi synest det er uheldig å flytte en sak når det er en region som har påbegynt saksbehandling. Skatteetaten er jo veldig avhengig av godt omdømme blant folk og visst det er slik at noen slipper unna så er ikke det bra i det hele tatt.

Også Grina sier de vil be skattedirektøren om informasjon.

– Politiets særlige liberale tolkning av skatteamnesti er jo på en måte godkjent av skatteetaten gjennom at det ikke er foretatt en anke.

Positive tilbakemeldinger

Frode Waglen er regiontilitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag, og er ansatt i Skatt Øst. Han fortale på TV2 i går at han ble kontakttet av sine medlemmer da skattedirektøren flyttet den påbegynte skattesaken mot polititoppene fra Skatt Øst til Skatt Sør i juni 2011. Det siste døgnet har han fått positive tilbakemeldinger fra både medlemmer og ikke-medlemmer:

– Selv om dette ikke er noen god reklame for skatteetaten så må uansett det viktigste være likebehandling. Håper politikerne også er våkne her, sier Waglen.

Også Øivind Eriksen som er leder i Skatterevisorenes forening har fått en rekke henvendelser fra sine medlemmer i dag.

– Det som medlemmene er opptatt av, og det som vi er opptatt av det er at det norske samfunnet har likebehandling i alle nivåer - også skatteetaten. Skatteetatens legitimitet er avhengig av at det er likebehandling. Det kommer til å bli en intern diskusjon om denne saken i tiden fremover, sier Øivind Eriksen.

Byggmester Jarl Inge Stevnebø møtte i fjor liten forståelse hos den samme etaten da en misforståelse ga ham en restskattregning på 47.000. Han reagerer nå på at de åtte polititoppene slapp unna.

Se reportasjen med den oppgitte byggmesteren: