VIFs styreleder Åge Petter Christiansen og Martin Andresen, som gir seg som trener etter sesongen. (Foto: TV 2)
VIFs styreleder Åge Petter Christiansen og Martin Andresen, som gir seg som trener etter sesongen. (Foto: TV 2)
 Martin Andresen (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
Martin Andresen (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Martin Andresen ferdig i Vålerenga

Forlater klubben etter sesongen. - Det er helt tydelig at vi ikke har nådd de målene som Martin var med å sette, sier VIFs styreleder.

Se pressekonferansen til Vålerenga i opptak øverst i artikkelen.

Valle/Bergen (TV 2 Sporten):

- I dag skjer det at Vålerenga og Martin er blitt enig om å avslutte samarbeidet, slik startet Vålerenga-formann Åge Petter Christiansen pressekonferansen mandag ettermiddag.

- Nå har vi mulighet til å se fremover med andre, fortsetter han.

Partene har hatt mange samtaler utover høsten om ferden fremover for Vålerenga, men ble ikke enig om hvilke endringer som måtte til for å ta klubben helt opp i toppen.

- Nå skal jeg bruke tiden fremover på å reflektere. Det har vært fem lærerike år. Det er ganske mye i Tippeligaen, sier Andresen.

Les også: Bohinen: – Andresen blir sittende igjen med Svarteper

Se pressekonferansen til Vålerenga i opptak øverst i artikkelen.

Christiansen innrømmer at det er de sportslige resultatene som har ført til at Andresen nå takker av.

- Det er jo alltid sånn i fotballen. Fotballen er brutal på sin måte. Det er beinhardt. Man blir målt beinhardt fra uke til uke og måned til måned. Det er vel den lederoppgaven som er vanskeligst å ha. Når det er helt tydelig at vi ikke har nådd de målene som Martin var med å sette, da gir det seg utslag som nå at en blir enig om å avrunde, sier VIF-lederen.

Ved å gå ut med Andresens avgang nå, står klubben fritt til å holde samtaler med andre kandidater, uten at det vil føre til spekulasjoner.

Tidligere er det blitt sagt at Andresens kontraktsfestete fallskjerm gjorde det dyrt og nærmest umulig å sparke ham. Nå har partene likevel kommet til enighet om å avslutte samarbeidet.

Når det er helt tydelig at vi ikke har nådd de målene som Martin var med å sette, da gir det seg utslag som nå at en blir enig om å avrunde.

- Vi er blitt enig om en avtale, som både Martin og vi er fornøyd med, var alt Christiansen ville si.

Muri: - Det er synd
Midtstopper André Muri sier dette om treneravgangen:

- Det er synd. Vi har hatt noen morsomme sesonger, med 2010 som høydepunktet. Det er mitt største år som fotballspiller. Men vi har ikke klart å holde oppe det samme trøkket etterpå, og det har gått i en negativ retning, sier han til tv2.no.

- Og når resultatene uteblir, så ender det ofte slik.

- Hvem ønsker du skal ta over?

- Bortsett fra Rekdal, så kjenner jeg ikke så godt til de trenerne som blir spekulert i som aktuelle. Jeg er veldig spent.

Les også: Bohinen: – Andresen blir sittende igjen med Svarteper

I Klanen ser de frem til en endring.

- Dette var ikke uventet. En langsiktig femårsplan ender med at vi er blitt en uinteressant middelhavsfarer. Da er dette et riktig og naturlig grep. Femårsplanen gikk rett og slett i dass, sier Christian Kjellsen, talsmann i Klanen.

- - Jeg ser nå frem til en skikkelig evaluering når sesongen er over. Hva har vi lært av dette? Den sportslige ledelsen, hovedstyret og aksjeselskapet har et felles ansvar for gode, stabile resultater. Vi har på noen år gått fra å være en seriemester med 15000 på tribunen, til en klubb som trekker 3000 på kampene. Det holder ikke! slår han fast.

Avtroppende Tromsø-trener Per Mathias Høgmo er et navn som er blitt nevnt som en mulig erstatter for Andresen. Men på pressekonferansen sa styreleder Christiansen at en trener hadde takket nei til en forespørsel - uten å si hvem dette var.

Mye uro
Vålerenga ligger nå på en sjetteplass i Tippeligaen, men har ambisjoner om å være minst blant de fire beste. I fjor ble VIF nummer sju.

Under Andresens lederskap har det vært mye uro, der det seinest i sommer ble tatt et oppgjør med en rekke kjøp av spillere som ikke slo til.

– Vi vil at Martin skal fortsette. Vi tror på det Martin har presentert. Vi tror på at dette skal bli bra, sa styreleder Åge Petter Christiansen til TV 2 Sporten 27. juni.

Les også: Både VIF og NFF har kontaktet Høgmo om trenerjobb

Hva synes du om at Andresen ser ut til å være ferdig i VIF og hvem bør ta over? Si din mening nederst i artikkelen.

Tidligere VIF-spiller Kamal Saaliti, som nå spiller i Sandefjord, er fornøyd med at Andresen nå er ferdig i klubben.

- For oss som er glad i Vålerenga så er nyheten om at Martin Andresen gir seg som trener en meget god nyhet, skriver han på Twitter.

Fikk makt og penger
I desember 2007 annonserte Vålerenga Martin Andresen (35) som klubbens nye spillende manager.

Med brask og bram ble en trenerkabal bestående av Gjermund Østby, Mike Speight, Johan Kaggestad, Truls Hallen, Andrea Loberto, David Brocken og Tor Ole Skullerud presentert.

Målet var like krystallklart som det var hårete: «Best i Norge innen 2010, best i Norden innen 2013, helt unike i Europa».

Andresen la gullvinnende Brann og Bergen bak seg for å innlede et nytt vinnerkapittel; å ta VIF tilbake til toppen. Vel inn i sin femte sesong er fasit cupgull i 2008, samt seriesølv i 2010.