Drastiske tiltak må til for at Volvo skal komme på rett kjøl. I løpet av 2013 vil 1000 ansatte miste jobben. (Foto: Scanpix)
Drastiske tiltak må til for at Volvo skal komme på rett kjøl. I løpet av 2013 vil 1000 ansatte miste jobben. (Foto: Scanpix)

Volvo må stenge fabrikk i en uke

Alvorlig nedgang i salget tvinger fram kutt i produksjonen.

Den økonomiske krisen i Europa merkes godt hos Volvo Personbilar som har en stor del av salget sitt i vår del av verden.

Selskapet har allerede kvittet seg med flere hundre kontraktsansatte og har skrudd ned produksjonstaktet ved fabrikken i Torslanda.

3000 færre biler

Nå er det imidlertid klart at dette langtfra er nok. Volvo går derfor til det drastiske skrittet å stenge fabrikken en hel uke rundt månedsskiftet oktober/november.

På den måten blir det produsert 3000 færre biler enn opprinnelig planlagt.

Ifølge svenske Dagens Industri skal 2500 av de 3500 ansatte ved fabrikken få fri i denne perioden.

LES OGSÅ: – Hvor er det best å være bilselger?


Underleverandørene bekymret

Det skal særlig være salget av de større Volvo-modellene som svikter.

Nykommeren og lillebror i modellutvalget - V40 - selger mer enn forventet og Volvo-fabrikken i Gent, Belgia går for fullt.

Blant Volvos underleverandører blir produksjonsstoppen mottatt med bekymring. Dette betyr et stort inntektsbortfall for flere av dem - og dette er en bransje der marginene er under sterkt press.


LES OGSÅ: Klarer du å gjette alderen til denne bileieren?


Krever 20 prosent rabatt

Volvos innkjøpsdirektør Axel Maschka skal tidligere i høst ha gått ut med et ultimatum til 400 underleverandører: Senk prisene med en femtedel – hvis ikke er det ut.

Volvos krav skal være at kuttet på 20 prosent skal tas over de neste tre årene.

Nedgang i salget

Gulroten er at Volvo mener de skal klare å øke produksjonen kraftig de neste årene. Den langsiktige målsettingen har vært å øke salget til 800.000 biler innen 2020. Dermed vil også underleverandørene få langt større bestillinger – hvis Volvo lykkes.

I fjor solgte Volvo 479.000 biler. Produsenten vil ikke gi noe estimat på hvor 2012-produksjonen vil ende, men det synes helt klart at de ikke vil klare å matche fjoråret.

LES OGSÅ: Topp 5 – bilbransjens beste slagord

Volvo har store forventninger til nye V40 - og mottagelsen har så langt vært svært positiv. (Foto: Benny Christensen)
Volvo har store forventninger til nye V40 - og mottagelsen har så langt vært svært positiv. (Foto: Benny Christensen)

LES OGSÅ: Er denne Volvoen en skjult bruktskatt – eller?