SVARER MANDAG: Bård Vegar Solhjell (t.h.) er settestatsråd i Nærings  og handelsdepartementet i saken om Entra og toppsjef Rune Olsø (t.v.). (Foto: TV 2)
SVARER MANDAG: Bård Vegar Solhjell (t.h.) er settestatsråd i Nærings og handelsdepartementet i saken om Entra og toppsjef Rune Olsø (t.v.). (Foto: TV 2)

Solhjell kaster halve Entra-styret

Trond Giskes ryddegutt har bestemt at tre av styremedlemmene i Entra Eiendom må gå etter Rune Olsø-saken.

Bård Vegar Solhjell (SV), som er settestatsråd for næringsminister Trond Giske (Ap) i Entra-saken, holdt mandag pressekonferanse om sitt arbeid med den mye omtalte saken der Ap-politiker Rune Olsø ble ansatt som administrerende direktør i det statlige selskapet Entra Eiendom uten at en ordentlig ansettelsesprosess fant sted.

Han innledet med å si at det en time før pressekonferansen startet 14.30 var blitt avholdt en ekstraordinær generalforsamling i Entra Eiendom. Selskapet er heleid av staten.

Der ble det klart at styremedlemmene Ida Helliesen, Kjetil Fjerdingen og Ottar B. Guttelvik kastes fra styret, mens styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Meland blir sittende.

Flertallet som sørget for at Rune Olsø 26. september ble administrerende direktør i Entra er dermed ute av styret.

Solhjell opplyste på pressekonferansen at han gjennomførte intervjuer med flere av styremedlemmene før han tok avgjørelsen. Miljøvernministere har fungert som settestatsråd fordi næringsminister Trond Giske er en nær venn av hovedpersonen i saken, Rune Olsø.

Ansettelse ikke på dagsorden

Styret i Entra Eiendom vedtok 26. september å ansette Rune Olsø, som er tidligere leder av Trondheim Arbeiderparti og en nær venn av Trond Giske, som administrerende direktør. Ansettelsen ble vedtatt til tross for at saken ikke sto på dagsordenen. Olsø hadde vært konstituert i stillingen siden april.

Olsø sitter neppe trygt

Et mindretall på tre av styrets sju medlemmer ønsket ikke Olsø som direktør i selskapet.

I forrige uke kom det fram at styremedlem Ketil Fjerdingen, som var den store pådriveren for at Olsø skulle få jobben, kan være inhabil fordi de to skal ha nære bånd.

Nå oppfordrer Bård Vegar Solhjell det nye styret til å finne en bedre samarbeidsform. Han ønsker ikke å svare på hvorvidt Rune Olsø kan fortsette som administrerende direktør:

– Det vil være galt av meg å blande meg opp i det som er styrets ansvar, nemlig valg av administrerende direktør, sa Solhjell.

Ettersom Siri Hatlen - som var mot at Olsø skulle ansettes - fortsetter som styreleder er det rimelig å anta at Rune Olsø nå sitter utrygt.

De nye styremedlemmene

Endringene i styresammensetningen for ingen følger for de to ansatterepresentantene i styret.

De tre som skal erstatte kastede Helliesen, Fjerdingen og Guttelvik er:

  • Arthur Sletteberg, nylig avgått konserndirektør i Ferd AS og tidligere finansdirektør i Storebrand kapitalforvaltning
  • Ingrid Tjøsvold, sluttet nylig som leder for Rieber & sønns norske virksomhet. Har tidligere vært administrerende direktør i Mesta Drift AS
  • Kjell Bjordal, COO for Fish Feed, Cermaq ASA og administrerende direktør i EWOS Group

SE OPPTAK AV PRESSEKONFERANSEN I SIN HELHET HER:

671151