Felix Buamgartner (Foto: Jay Nemeth/Ap)
Felix Buamgartner (Foto: Jay Nemeth/Ap)

Felix hoppet fra rekordhøyde

Slengte seg ut fra kapselen, og har landet trygt.

SISTE: Felix har landet. Han ser uskadd ut, og har dermed gjennomført det utrolige stuntet. Felix hoppet rundt klokken 20.10. (Se hele stuntet i videovinduet øverst).

Felix tok den endelige beslutningen like etter at han var kommet til den forhåndsbestemte høyden. Kontrollsenteret meldte om at ballongen måtte synke noe, før hoppet kunne gjennomføres.

SE HOPPET: Felix hoppet fra 39 kilometers høyde

Han nådde høyden han skulle hoppe fra noe over klokken 19.30. Dette er høyere enn noen andre i ballong har vært før han. Det ble meldt om problemer med hjelmen, men kontrollsenteret arbeidet med å finne en løsning på problemet. til slutt var alt klart for det utrolige stuntet.

Risikoen var bokstavelig talt skyhøy og Baumgartner ble utsatt for ekstreme påkjenninger da han kastet seg ut fra sin spesiallagde kapsel. høyde.

AVBRØT: TIrsdag måtte Felix Baumgartner avbryte rekordforsøket på grunn av for mye vind. (Foto: www.redbullcontentpool.com)

Rekordforsøket startet klokken 17.30.

Krever lite vind på bakken

Den østerrikske 43-åringen er kjent for sine elleville stunts og søndag ettermiddag toppet han dem alle sammen ved å kaste seg i fritt fall mot jorda, helt ytterst i atmosfæren.

Ugunstige værforhold tvang tidligere i uka Felix til å utsette den hasardiøse ferden mot bakken i New Mexico i USA tirsdag.

Klokken var bare 06 om morgenen i New Mexico da rekordforsøket ble igangsatt. Det ble imidlertid utsatt gjentatte ganger. Det var påkrevd nesten helt vindstille vær for at det skal være trygt å la ballongen frakte Baumgartner opp over atmosfæren.

Se grafikkanimasjon av hvordan hoppet skal gjennomføres her: (Artikkelen fortsetter under).

Det tok cirka to timer for ballongen å nå riktig høyde. På den tiden har Baumgartner drevet flere mil vestover, ifølge beregningene.

LES OGSÅ: – Å hoppe fra verdensrommet er selve drømmen

Bryter lydmuren

Faren for at det kunne gå veldig, veldig galt var stor. Ifølge Den norske legeforeningen er vanlige basehopp opptil åtte ganger farligere enn fallskjermhopp, og ingen har noen gang forsøkt noe så farlig som Baumgartner vil gjøre i dag.

– Jeg bekymrer meg ikke for ballongen. Jeg bekymrer meg ikke for kapselen, men jeg bekymrer meg for å være i fritt fall. Når jeg trer av kapselen er det ingen som vet hva som skjer. Det eneste jeg kan gjøre er å prøve, sa Baumgartner før hoppet.

REKORDHAVER SIDEN 1960: Joe Kittinger har til dags dato rekorden med dette hoppet fra 31.333 meters høyde. (Foto: Ap)

Baumgartner har nå satt ny verdensrekod i fallskjermhopping fra ekstrem høyde. Den forrige rekorden ble satt helt tilbake i 1960 da amerikanske Joe Kittinger overlevde et hopp fra 31.333 meters høyde.

KIttinger satt i kontrollrommet sammen med et titalls andre personer som skal sørge for Baumgartners sikkerhet.

Se rekordforsøket i sin helhet i videovinduet over. .